به گزارش قدس آنلاین، روز گذشته بالاخره اسامی داوران و فیلمهای مستند راهیافته به جشنواره فیلم فجر اعلام شد. براین اساس، مصطفی رزاق کریمی، امین قدمی، سلیم غفوری، رضا خوشدلراد و مهدیه سادات محور به عنوان داوران این بخش انتخاب شدند.
نگاهی به ترکیب داوران جشنواره نشان میدهد که سلایق متنوع از نسلهای مختلف سینمای مستند، در این ترکیب حضور داشته و به داوری آثار میپردازند و بدون تردید استفاده از سلیقهها و دیدگاههای مختلف میتواند به بهتر داوری شدن آثار راه یافته به جشنواره کمک شایانی داشته باشد.
مردی که عاشق پژوهش است
مصطفی رزاق کریمی تقریبا باسابقهترین فیلمسازی است که در این لیست نامش به چشم میخورد. علاقه رزاق کریمی به مستند پرتره او را تبدیل به یکی از فیلمسازان شاخص این عرصه کرده است. به طوری که مستند «بانو قدس ایران» به کارگردانی او یکی از موفقترین پروژههای سینمای مستند ایران به شمار میرود.
رزاق کریمی هیچ مرزی بین سینمای مستند و پژوهش نمیداند و این دو عنصر را ترکیبی یگانه میداند. به همین دلیل در عمده کارهایش توجه ویژهای به پژوهش دارد. او احتمالاً در داوری آثار نیز نمره قابل قبولی را برای پژوهش کنار گذاشته و آثاری که از این مولفه مهم برخوردار باشند را مهمتر از بقیه میداند.
رزاق کریمی اخیراً مجموعه مستند «چونان سرو» را برای شبکه مستند ساخت و در آن 10 چهره ماندگار ایران را در عرصههای مختلف معرفی کرد. او در این مجموعه با جمعی از کارگردانان جوانتر در سینمای مستند همکاری کرده بود.
مدیری که مستندشناس است
چهره نامآشنای دیگر در لیست هیئت داوران جشنواره فیلم فجر، بدون شک سیدسلیم غفوری است. او هماکنون به عنوان قائم مقام معاون سیما مسئولیت دارد اما وی را باید یکی از افراد تاثیرگذار در سینمای مستند کشور بدانیم. کسی که علاوه بر ساخت مستندهای متعدد طی سالهای اخیر، مسئولیتهای مهمی نیز در حوزه مدیریتی داشته و بدین واسطه شناخت خوبی از سینمای مستند دارد.
غفوری مدیر مرکز فرهنگی میثاق است که مستندهای زیادی را با موضوعات مختلف تولید کرده است. وی همچنین سابقه مدیریت بر شبکه مستند سیما را دارد. در دوره مدیریتی وی بر شبکه مستند، مجموعههای بسیار خوبی تولید شد و توجه او به این شاخه از سینما، دریچه جدیدی را به روی مستندسازان باز کرد تا بتوانند همکاری بیشتری با تلویزیون داشته باشند.
غفوری چند مدتی مدیریت شبکه افق سیما را برعهده داشت و اکنون نیز به عنوان قائم مقام معاون سیما فعالیت دارد.
کارگردان «روزگار یک چهل ساله» در هیئت داوران
امین قدمی دیگر داور بخش مستند چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر است. قدمی در سالهای اخیر مستندهای زیادی تولید کرده که یکی از شاخصترین آنها مستند «روزگار یک چهل ساله» است. این مستند با موضوع مفاسد اقتصادی و چگونگی شکلگیری آن تولید شد و به دلیل سوژه پرچالشی که داشت سر زبانها افتاد.
علاوه براین، قدمی سالهاست که به عنوان عضو انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند فعالیت میکند. او در شانزدهمین جشنواره سینما حقیقت که آذرماه امسال برگزار شد، به عنوان نماینده انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند حضور داشت و عضو شورای سیاستگذاری این جشنواره با حکم محمد خزاعی بود.
قدمی چندی پیش اجرای فصل چهارم برنامه تلویزیونی «به اضافه مستند» را برعهده داشت. برنامهای که از شبکه مستند پخش میشد و طی آن مستندهای مختلفی با سوژههای متنوع اکران، نقد و بررسی میشدند.
فعال در ژانرهای مختلف و تلویزیون
رضا خوشدلراد مستندسازی است که تجربه کارکردن در ژانرهای مختلف را داشته است.
البته عمده فعالیتهای او در ساخت مجموعههای تلویزیونی بوده و مجموعههایی نظیر «قصههای آب»، «طلوع ماه»، «شکوه پارسی»، «یادمان»، «الفبا» و ... را روانه آنتن کرده است.
خوشدلراد به عنوان یکی از اعضای انجمن صنفی تهیهکنندگان سینمای مستند فعالیت داشته و در جشنواره سینما حقیقت اخیر نیز به عنوان نماینده این انجمن صنفی در شورای سیاستگذاری جشنواره حضور داشت.
این مستندساز در یکی از آخرین مجموعههای تلویزیونی که به نام «قصههای آب» ساخته سراغ بحران کم آبی رفته است. در این مجموعه داستان شهرها و روستاهایی که با بحران کم آبی دست و پنجه نرم میکنند به نمایش درآمده است.
برنده بهترین مستند حقیقت در جشنواره فجر
آخرین عضو هیئت داوران بخش مستند جشنواره فجر از بانوان انتخاب شده است.
مهدیه سادات محور نفر آخر هیئت داوران بخش مستند جشنواره فیلم فجر و از قضا یکی از مستندسازان جوان کشور است. او در جشنواره سینما حقیقت امسال با مستند نیمه بلند «عزیز» موفق شد جایزه بهترین مستند شانزدهمین جشنواره سینما حقیقت را از آن خود بکند، تا حالا به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران در جشنواره فجر حضور داشته باشد.
محور پیش از این نیز تجربه ساخت مجموعههای دیگری نظیر «پا به ماه»، «زندگی آنسوی دیوار»، «مادری» و ... را برعهده داشته است.
مهدیه سادات محور در دیدار اخیر جمعی از بانوان فرهیخته با رهبر انقلاب حضور داشت و تندیس فیروزه بهترین فیلم مستند جشنواره سینما حقیقت را به آیتالله خامنهای اهدا کرد.
مستند «عزیز» روایتی از یک مادر مقاوم و قهرمان است که زندگی خود را علیرغم مشکلات فراوان وقف خانواده و فرزندان خود کرده است.
نظر شما