تحولات منطقه

مدیر بهره‌برداری شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: قرارداد صنایع مطابق مصوبات ابلاغی از ستاد ملی گاز ایران هشت ماهه است و مراکز صنعتی باید تجهیزات لازم برای استفاده از سوخت دوم را در چهار ماه پایانی سال داشته باشند. این موضوع علاوه بر کمک به پایداری جریان گاز بخش خانگی، تاب‌آوری صنایع در شرایط بحرانی را نیز به همراه دارد.

صنایع فقط هشت ماه در سال قرارداد گاز دارند
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، «در زمستان بحران گاز داریم و در تابستان بحران برق. ما سعی کرده‌ایم خودمان را با این شرایط تطبیق بدهیم. بسیاری از صاحبان واحدهای تولید واقعاً بی‌انگیزه شده‌اند و دل و دماغ هیچ توسعه‌ای را ندارند»، «متأسفانه هیچ حمایتی از تولید نیست بر خلاف شعار سال؛ کوچک‌ترین کمبود در حوزه انرژی دودش به چشم تولیدکنندگان شهرک‌های صنعتی می‌رود. می‌توان چند روزی شرایط را درک کرد و کل خط‌های تولید را تعطیل کرد اما چه کسی تولیدکننده صنعتی را درک می‌کند؟» این جملات متعلق به تولیدکنندگانی است که در روزهای سرد زمستان امسال چرخ صنعت را خاموش کردند تا خانه‌های مردم روشن و گرم بماند.

در سال‌های اخیر به ویژه در زمستان امسال، چالش تأمین انرژی در بخش صنعت با توجه به شعار سال یعنی «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» بیشتر به چشم آمد. زیر بار ماندن دستگاه‌های کارخانجات، ضرر مالی زیادی را بعضاً به دلیل قطع ناگهانی برق و قطع شدن گاز به صاحبان صنایع و کارخانجات تحمیل کرد. با توجه به استمرار این موضوع در سال‌های گذشته و احتمالاً در آینده در این گزارش به بررسی این موضوع می‌پردازیم که گره این مشکل چیست؟

ضرورت وجود مولد اضطراری برق در قراردادها ذکر شده است

سخنگوی صنعت برق استان خراسان رضوی درباره دستورالعمل تأمین برق مراکز حساس مانند صنایع و کارخانجات اظهار کرد: مراکز حساس و مشترکانی که قطع برق حتی برای لحظاتی کوتاه برایشان مهم است و دچار مشکل می‌شوند باید برق اضطراری داشته باشند. شرکت برق در طول سال با این مراکز مکاتبه دارد و ضرورت وجود مولد اعلام می‌شود.

حسن حشمتی ادامه داد: هنگامی که مراکز بزرگ و حساس مانند اداره‌ها، بیمارستان‌ها، کارخانجات به ویژه تولیدکنندگان مواد غذایی، ذوب فلزات و مراکز مهم دولتی متقاضی انشعاب برق می‌شوند در قرارداد ذکر می‌شود که مولد اضطراری برای مواقع ضروری و بحرانی داشته باشند که انتخاب نوع مولد مانند اینکه دیزل باشد یا ژنراتور برعهده خود صاحبان مراکز است و از سال‌های پیش این مورد وجود داشته که طی دو سال اخیر با توجه به محدودیت‌ها وجود برق اضطراری جدی‌تر شده است.

وی یادآور می‌شود: علت قطع برق در تابستان محدودیت تولید و پیک مصرف است که میزان مصرف برق از تولید عبور می‌کند. در زمستان پیک مصرف برق نداریم اما پیک مصرف گاز داریم و با توجه به محدودیت تولید گاز، مصرف گاز نیروگاه‌ها محدود می‌شود تا گاز به بخش خانگی برسد، به همین دلیل با توجه به قرارداد موجود محدودیت مصرف برق برای مراکز اعمال می‌شود.

صنایع چهار ماه پایانی سال را قرارداد گاز ندارند

مدیر بهره‌برداری شرکت گاز استان خراسان رضوی نیز در این باره اظهار کرد: در فصل سرد سال، گاز مورد نیاز مصرف‌کنندگان بخش‌های مختلف با اولویت بخش خانگی و عمومی استان را از طریق خطوط انتقال تأمین می‌کنیم.

فرشید دشتی در ادامه افزود: عمده تأمین مصرف گاز استان از پالایشگاه شهید ‌هاشمی‌نژاد و مخازن ذخیره‌سازی ذی‌ربط و بخشی هم از طریق خطوط انتقال گاز از مبادی ورودی استان‌های همجوار است. یکی از موضوعات بسیار مهم در تأمین پایدار گاز، موضوع موازنه تولید و مصرف است که متأسفانه با شروع پیک سرما، شاهد افزایش شدید و لجام گسیخته مصارف در بخش خانگی و عمومی هستیم که ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور و استان را به دنبال دارد.

دشتی در پایان گفت: قرارداد صنایع مطابق مصوبات ابلاغی از ستاد ملی گاز ایران هشت ماهه است و مراکز صنعتی باید تجهیزات لازم برای استفاده از سوخت دوم را در چهار ماه پایانی سال داشته باشند. این موضوع علاوه بر کمک به پایداری جریان گاز بخش خانگی، تاب‌آوری صنایع در شرایط بحرانی را نیز به همراه دارد.

با توجه به صحبت‌های مطرح شده به نظر می‌رسد صنایع، کارخانجات، اداره‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز بزرگ و مراکز دولتی به دلیل پذیرش مسئولیت تأمین انرژی خود در هنگام عقد قرارداد اولیه با شرکت‌های گاز و برق به عنوان مبادی تأمین این دو انرژی، نسبت به ضرورت و تأمین انرژی خود در مواقع بحرانی آگاه بوده‌اند.

شرایط اضطراری و بحرانی فقط در سرما خلاصه نمی‌شود و حوادث غیرمترقبه و بلایای طبیعی از جمله زلزله این ضرورت و هشدار را ایجاد می‌کند تا این مراکز برای مواقع خاص چاره‌اندیشی کنند، هر چند مراکز موظف به پیش‌بینی‌هایی هستند که در این زمینه وظیفه خود را به خوبی اجرا نکرده‌اند اما باید توجه داشت وجود این قراردادها به معنای مجوزی برای قطع ناگهانی گاز و برق صنایع نیست زیرا با توجه به عرف غلطی که پیش از این در شرایط عادی مرسوم بوده، عدم آمادگی صنایع برای مواجهه با قطع گاز و برق، ضرر و زیان قابل توجهی به بار آورده و با توجه به وضعیت سرما در روزهای آینده، چشمان صنعت به تصمیم مسئولانی است که تحقق شعار سال را سرلوحه کار خود قرار داده‌اند.

خبرنگار: طاهره فجر داودلی

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.