به گزارش قدس آنلاین ویتامینها ریزمغذیهایی هستند که نقش حیاتی در بدن ایفا میکنند و برای فعالیتهای بدن لازم و ضروری هستند. ساخت ویتامینها در بدن انجام نمیشوند و لازم است که از طریق مواد غذایی مصرفی وارد بدن شوند، برنامه درست غذایی اهمیت زیادی در سلامتی دارد. کمبود ویتامینها در بدن، علائم خفیف و گاه شدیدی را در بدن ایجاد میکند که در این بخش عنوان خواهیم کرد.
کمبود ویتامین مرتبط با ریزش موی شدید
مطالعات نشان میدهد کمبود ویتامین ب(بیوتین) منجر به ریزش مو میشود. باقی ویتامینهای گروه B به ساخت گلبولهای قرمز کمک میکند، گلبولهای قرمز اکسیژن و مواد غذایی را به فولیکولهای مو و پوست سر میرسانند و موجب رشد مو میشوند. در صورت کلی ویتامین A، ویتامین B۷ و آهن اگر تامین نشوند، باعث بروز برخی از نارساییهایی جسمی و روحی مثل ریزش مو، آکنه، افسردگی و… خواهند شد.
کمبود ویتامین مرتبط با سردرد و سرگیجه
ویتامینهای B از سیستم عصبی محافظت میکنند و نقش مهمی را در محافظت از بدن در برابر سردرد ایفا میکنند. در هر نوع سردرد اولیه و ثانویه ردپاهایی از کمبود ویتامینها وجود دارد. کمبود ویتامین B۲، ویتامینB۶، کلسیم و منیزیم در بروز سردرد مؤثرتر میباشند.
کمبود ویتامین مرتبط با افسردگی
اختلال افسردگی یکی از شایعترین مشکلات بهداشت روان است. عوامل تغذیهای و کمبود برخی مواد مغذی و ویتامینها نقش مهمی در بروز افسردگی دارند و یا حالات این عارضه را تشدید میکنند. یکی از ویتامینهایی که کمبود آن نقش زیادی در بروز افسردگی دارد، ویتامین دی میباشد. کمبود این ویتامین منجر به افسردگی، زوال عقل، و اوتیسم میشود.
کمبود ویتامین مرتبط با بی خوابی
برخی ویتامینها و مواد مغذی میتوانند به تنظیم ساعت بیولوژیک بدن و خوابِ بهتر کمک کنند. کمبود ویتامین B۶ منجر به بی خوابی میشود زیرا با کمبود این ویتامین بدن نمیتواند هورمونهای خواب را به درستی تولید کند.
کمبود ویتامین مرتبط با اختلال دید شبانه
کمبود ویتامین A سبب میشود که شبها و در تاریکی دیدتان دچار مشکل شود. برای افزایش ویتامین A و تقویت قوه بینایی مصرف هویج مفید است زیرا سرشار از بتاکاروتن است که پیشساز ویتامین A محسوب میشود.
کمبود ویتامین مرتبط با شکاف در گوشه لب ها
ترک و شکاف در گوشه دهان ممکن است ناشی از کمبود ویتامینهایB۲ ،B۳ و ۱۲ B و یا کمبود آهن و روی (زینک) باشد. این مشکل اغلب در بین گیاهخواران و همچنین افرادی که تغذیهشان متناسب با وضع بدنیشان نیست بیشتر بروز میکند.
کمبود ویتامین مرتبط با خونریزی لثه و زخمهایی طولانی مدت
خونریزی لثه و زخمهایی که میلی به بهبودی ندارد، عمدتا به دلیل کمبود ویتامین C ایجاد میگردند. برای پیشگیری از بروز کمبود ویتامین C و ابتلا به بیماری اسکوربوت مصرف روزانه ۱۰ میلیگرم ویتامین C توصیه می شود. نارنگی، پرتقال، فلفلدلمهای قرمز، پاپایا و کیوی جزو منابع اصلی ویتامین C هستند.
کمبود ویتامین مرتبط با جوشهای قرمز صورت و بدن
کمبود ویتامینهای A ،D و اسیدهای چرب یکی از دلایل مهم ایجاد جوشهای قرمز در برخی از قسمتهای بدنتان مانند رانها، بازوها، گونهها است. برای مقابله با این جوشهای ریز سبزیجات برگدار و سبزیجات نارنجی و زردرنگ حاوی ویتامین A و ماهی آزاد و قرار گرفتن در معرض آفتاب مفید است.
کمبود ویتامین مرتبط با احساس خستگی
خستگی مداوم میتواند نشانه برخی از بیماریها یا کمبود یک ویتامین خاص یا چندین ویتامین باشد. کمبود ریبوفلاوین (ویتامین B۲)، ویتامین D، ویتامین B۱۲در خستگی نقش دارند. ماهی، گوشت، تخم مرغ، قارچ و... بخورید تا احساس خستگی تان از بین برود.
کمبود ویتامین مرتبط با بی اشتهایی
طیف گستردهای از مسائل میتواند باعث کاهش اشتها و عدم بروز احساس گرسنگی در افراد شود. عوامل متعددی در بیاشتهایی دخالت دارند که یکی از آنها کمبود بیوتین است. مصرف بادام، تخممرغ، حبوبات و... که دارای این ویتامین هستند، مشکل بیاشتهایی را رفع خواهد کرد.
کمبود ویتامین مرتبط با خشکی پوست
خشکی پوست به دلایل گوناگونی ایجاد میشود که یکی از آنها کمبود ویتامینهای A و B می باشد. ویتامین B۳ یا نیاسین مهمترین ویتامین برای سلامت پوست است که کمبود آن باعث بیماری پلاگر میشود. کمبود بیوتین نیز باعث فلسی شدن و خشکی پوست میشود. برای جلوگیری از خشکی پوست مصرف سبزیجات برگدار، آجیلها، غلات و ماهیهای چرب را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
کمبود ویتامین مرتبط با حالت تهوع، یبوست، نفخ
حالت تهوع، یبوست و نفخ شکم جزو علائم شایعی هستند که بسیاری از افراد از آن رنج میبرند. جالب است بدانید در کنار دلایل دیگر کمبود ویتامین B۱۲ موجب بروز این علائم خواهد شد. ویتامین B۱۲ در جگر، قلوه، بوقلمون، ماهی تن و... وجود دارد و کمبود این ویتامین بسختی قابلشناسایی است، چون بدن میزان زیادی از این ویتامین را ذخیره میکند.
کمبود ویتامین مرتبط با خواب رفتن دست و پا
کمبود اسیدفولیک و ویتامینهای B۶ و B۱۲ موجب خواب رفتن زیاد دست و پا و سوزش و گزگز در قسمتهای انتهایی بدن (انگشتان دست و پا) می شود. برای افزایش این ویتامینها سبزیجاتی مانند چغندر، مارچوبه و اسفناج وتخممرغ استفاده کنید.
کمبود ویتامین مرتبط با اسهال
علت های زیادی منجر به بروز اسهال میشود که یکی از آنها کمبود ویتامین B۹ میباشد اگر بدون علت خاصی و مداوم دچار این مشکل میشوید، منابع ویتامین B۹ مثل دل و جگر و حبوبات پختهشده استفاده کنید.
کمبود ویتامین مرتبط با درد در انگشت ها، درد ساق و کف پا
کمبود کلسیم، پتاسیم یا منیزیم باعث میشود که شما بدون دلیل خاصی دچار کرامپ و گرفتگی در ناحیه پشت ساق پا، انگشتها یا کف پا شوید. برای کاهش دادن این دردها میوههایی مانند گیلاس، سیب، انگور، موز و همچنین سبزیجات سبزبرگ را مصرف نمایید.
نظر شما