تحولات منطقه

رئیس موسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری گفت: با توجه به سرمایه‌گذاری کشورهای منطقه در تولید مقالات علمی، اگر اقدامات مناسبی انجام ندهیم، جبران عقب‌ماندگی سخت می‌شود. عمدتا بودجه دانشگاه‌ها ۹۵ درصد صرف حقوق و دستمرد می‌شود.

زنگ هشدار برای از دست دادن جایگاه برتر علمی کشور/ جبران عقب‌ماندگی سخت است
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

سید احمد فاضل زاده رئیس موسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری گفت: استنادات جمهوری اسلامی حدود ۶.۵ میلیلون استناد است و با فاصله یک میلیون و ۲۰۰ هزاری از کشور ترکیه جلوتر هستیم.

فاضلی گفت: در حال حاضر ۳ پایگاه استنادی مطرح در جهان وجود دارد، که پایگاه اول در سال ۱۹۹۷ تحت عنوان وب ساینس شناخته شد که داده‌های وسیعی دارد و پایگاه دوم ۲۰ سال پیش با عنوان اسکاپوس راه اندازی شد و بخش متنوعی از داده‌ها در آن وجود دارد و سومین پایگاه، ICT است که در سال ۱۳۸۷ از طرف سازمان کنفرانس اسلامی متولی این بخش از پایش علم و فناوری ۵۷ کشور اسلامی شد.

وی افزود: خوشبختانه در زمان خوبی شروع کردیم و نسبت به موضوعات علمی دنیا به‌روز هستیم، پایگاه‌های استنادی با پایگاه‌های متعارف دیگر که اسناد هم در آن وجود دارد و تمام متن هستند، از نظر تعداد فاصله داریم و حدود ۸ میلیون سند علمی به ۴ زبان فارسی، انگلیسی، عربی و فرانسه وجود دارد و امکان اینکه تعداد زبان‌ها را افزایش دهیم را داریم ولی از تمام ظرفیت کشورهای اسلامی استفاده نکردیم.

رئیس موسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری ادامه داد: در چندسال گذشته در تولیدات علمی وقفه‌ای وجود داشت و خوشبختانه ICT به فرمایش مقام معظم رهبری از ۲۰ سال پیش فعالیتش را آغاز کرد، در این پایگاه استنادی، پیشرفت‌های علمی کشورهای اسلامی بررسی می‌شود، با پیگیری‌های مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی و هیات دولت مصوبات قوی و خوبی تصویب شده و فرصت خوبی برای جمهوری اسلامی ایران است.

 فاضل زاده گفت: باید متولیان و سیاست‌گذاران کشور به این موضوع اهمیت دهند که ما داده‌های علم‌وفناوری کشورهای مختلف را داشته باشیم، ما براساس آخرین داده‌های موجود در سطح جهان رتبه ۱۵ را داریم و در سطح کشورهای اسلامی طبق پایگاه اسکاپوس رتبه اول را داریم.

وی تصریح کرد: عمده رقابت بین ایران و ترکیه است و کشورهای پیشرو ایران، ترکیه، عربستان، مصر، مالزی و پاکستان هستند. ارتقای جایگاه علمی شاخص‌هایی دارد، یکی از این شاخص‌ها تولید مقالات علمی است، اگر بودجه‌های پژوهشی در اختیار اساتید و پژوهشگاه‌ها قرار بگیرد به تبع می‌توانند در این زمینه مفید فایده باشند، در سال‌های اخیر کاهش بودجه فشار زیادی را ایجاد کرده ولی با توجه به تعهد و عشقی که محققان و اساتید کشور دارند در این زمینه ایثارگرانه جبهه علم و فناوری را تنها نگذاشتند.

رئیس موسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری افزود: با توجه به سرمایه‌گذاری که کشورهای منطقه در تولید مقالات علمی دارند، اگر اقدامات مناسبی انجام ندهیم، جبران عقب‌ماندگی سخت می‌شود. عمدتا بودجه دانشگاه‌ها ۹۵ درصد صرف حقوق و دستمرد می‌شود و بودجه پژوهشی مناسبی در  اختیار دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی نیست.

فاضل زاده گفت: متوسط ضریب تاثیر مقالات کشور ۲.۶۵ است که عدد مناسبی است و اگر برنامه‌ریزی خوبی شود، می‌توانیم این ضریب را در یک برنامه ۳ ساله با هدایت و آشنایی محققان در مجلات معتبرتر به چاپ برسانیم و جایگاه کشور را ارتقا دهیم.

منبع: خبرگزاری فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.