شهرداری یکی از مهمترین سازمانهای مؤثر در هر نظام سیاسی است و اهمیت این سازمان تا آنجاست که به نوعی پیشانی حاکمیت به حساب میآید و پرواضح است عملکرد درست و شایسته این نهاد که بیشترین ارتباط را با مردم دارد در جلب یا از بین بردن رضایت عمومی چقدر مهم است.
به عبارتی دیگر اگر شهری بتواند با رویکردها و سیاستهای درست، خود را به حد یک شهر استاندارد برساند، موجب رونق اقتصادی، جذب سرمایهگذار و در نتیجه افزایش سطح رفاه و آرامش شهروندان میشود و این را شاید بتوان همان «حال خوب» شهر تعبیر کرد.
به طور یقین، فردی که قرار است در رأس این جایگاه قرار بگیرد و سکان هدایت، آبادانی و سازندگی کلانشهری با مقیاس مادی و معنوی را در دست بگیرد باید حائز ویژگیهایی باشد که یادآوری آن برای شورای ششم که در ۲۸ ماه آینده فرصتی برای آزمون و خطا ندارد ضروری است.
شورای اسلامی شهر مشهد اگر میخواهد در مهمترین و کلیدیترین وظیفه شورا، یعنی انتخاب شهردار دوباره رهی که میرود ختم به دعواها و تهدیدهای صحن علنی نشود و راه را گم نکند لازم است در این فرصت کم باقی مانده، به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در مورد ویژگیهای شهردار که در ادامه مطلب به آن میپردازیم، توجه ویژه داشته باشد.
شهرداری باید روح خدمتگزاری و اخلاص را بیشتر از جاهای دیگر داشته باشد
پرهیز از کارهای زائد و بدون برنامه یکی از ویژگیهایی است که در کلام رهبر معظم انقلاب اینگونه بر آن تأکید شده است: «شهرداریها باید برنامههای زائد و منحرفکننده و حرفهای غیرمرتبط با کار را که عدهای به آنها مبتلا بودند و هستند، کنار بگذارند و فقط برای مردم کار کنند».
معظمله در جایی دیگر خطاب به شوراها و شهرداریها میفرمایند: باید با روحیهای بسیجی یعنی با «احساس تکلیف، بدون توقع، فداکارانه، بدون خودنمایی و برای رضای خدا» کار کرد و حتی یک روز را برای خدمت به مردم از دست نداد.
داشتن تقوا
شهرداری به علت سر وکار داشتن با منابع مالی، محیطی است که اگر شخص مدیر خدا را در نظر نداشته باشد سبب گمراهی او میشود. رهبر معظم انقلاب در این خصوص فرمودهاند: «شهرداری جایی است که انسان در آن با پول، با مردم، با مراجعان و با کسانی که حاضرند برای بعضی از مقاصد خود ولخرجی کنند، مواجه میشود. اینطور جاها خیلی باید مراقب بود. اینجاست که تقوای الهی به درد میخورد. تقوا زرهای است که اگر انسان آن را پوشید، تیرهای زهرآگین فساد و گناه در او کارگر نخواهد شد و او را از پا نخواهد انداخت».
داشتن روحیه مبارزه با فساد
رهبری معظم در این زمینه تصریح میکنند: «داخل تشکیلات شهرداری با فساد مماشات نکنید؛ چه فسادی که مربوط به بیرون شهرداری است و میخواهد از ابزار شهرداری استفاده کند، چه فسادی که خدای نکرده در درون هستهای از هستههای شهرداری رخنه کرده باشد و در آنجا بخواهد گسترش پیدا کند و فضا و محیط امنی برای خود درست کند». ایشان در جای دیگری در اهمیت مبارزه با فساد فرمودهاند: «هرگونه مماشات با فساد و میدان دادن به آن، زیر پای خود شما را خالی و امکان ادامه کار را برای شما دشوار خواهد کرد». اتفاقی که به عینه در مورد عبدالله ارجایی رخ داد و اعتماد به اطرافیانش در شهرداری موجب تعلیق او توسط دستگاه قضایی شد؛ اینجاست که باید به شورای شهر مشهد هشدار داد «فاعتبروا یا اولی الاالباب».
امانتداری
زمانی که مردم افرادی را بهعنوان اعضای شورای شهر انتخاب میکنند، در واقع به آنها وکالت دادهاند تا فردی امانتدار را بهعنوان شهردار انتخاب کنند. انتخاب شهرداری که با امانتداری بیگانه است، بزرگترین خیانت به شهروندان، شهر، کشور و نظام است. موضوعی که رهبر معظم انقلاب هم آن را اینگونه مورد تأکید قرار دادهاند: «شوراهای شهر و شهرداران سراسر کشور باید امانتدار رأی، اعتماد، محیط زندگی و اخلاق و فرهنگ مردم باشند که یکی از مصداقهای مهم امانتداری رأی مردم، انتخاب شهرداران امین، قابل اعتماد، باکفایت، پاکدامن، متدین، شجاع، ساده زیست، مردمدار و مقید به انضباط مالی است».
پاکدستی
بودجه کلان شهرداری آن هم در کلانشهری مانند مشهد، افراد را برای دسترسی به این بیتالمال وسوسه خواهد کرد. با این حال یک شهردار پاکدست باید کوچکترین چشمداشتی به منافع شخصی خود در شهر نداشته باشد.
رهبر معظم انقلاب هم در اینباره تأکید کردهاند: «شهرداریها همواره در معرض افراد فرصتطلب و سودجو قرار دارند، اما ارتباط با مردم و دسترسی آسان آنان به مدیران شهرداریها، موجب میشود زمینه بسیاری از فرصتطلبیها از بین برود»
سختگیری بیجا ممنوع!
همانقدر که مماشات و انعطاف بیجا در اداره شهر، ضربههای جبرانناپذیر دارد، سختگیریهای بیمورد هم آسیب دارد، موضوعی که طی این سالها در دورههای مختلف شاهد آن بودیم همین افراط و تفریط ها در برخورد با تخلفهاست که اثرات بدی در شهر برجا گذاشته؛ از اغتشاش بصری شهر تا گسترش حاشیهنشینی و ترافیک که فقط نمونههایی از این موضوع است.
رهبری معظم در این خصوص میفرمایند: «در مراجعات مردمی باید تسهیل و تسریع کار مردم، تکریم آنان و اعتمادسازی به عنوان چهار شاخص مهم مورد توجه جدی باشد. سختگیریهای بیجا، معطل کردن و سر دواندن مردم و استفاده از برخی روشهای غیراخلاقی در قبال مردم ازجمله مشکلاتی است که باید بهموازات مبارزه قاطع و پیگیر با فساد، حل شود».
روحیه استفاده از ظرفیت نخبگان
رهبر معظم انقلاب میفرمایند: باید در اداره شهر از روشهای علمی و محققان برجسته دانشگاهها نیز استفاده شود. این بسیار ضروری و لازم است؛ من هم روی این موضوع تکیه میکنم. از علم و فکر و برنامه و اشخاص عالِم استفاده کنید. هرچه میتوانید، عقول صاحبان عقل را بر عقل خودتان بیفزایید و ذخیره عقلانی خود را تقویت کنید تا بتوانید کارها را انجام دهید».
شهردار باید به شورای شهر توجه داشته باشد و شورا هم شهردار را تقویت کند
چیزی که ما طی این دو دوره اخیر بین شورا و شهرداری مشهد شاهد بودیم بدون اغراق گاهی شبیه دوئلهای کابویی بوده است و شاید در نوع خود کمنظیر باشد. اگر بخواهیم مصداقیتر در مورد دوره ششم مدیریت شهری مشهد که مخاطب اصلی این یادداشت است، صحبت کنیم باید از شورایی بنویسیم که برای شهردار منتخب خود یعنی عبدالله ارجائی پشت سر هم و رگباری سؤال و تذکر و تهدید به استیضاح داشت و از شهرداری یاد کنیم که با بیتفاوتی و نگاه از بالا به پایین خود، نه به آن ۱۵ عضو که در اصل به رأی مردم یک شهر بیتوجهی کرد.
معظم له در این خصوص به صراحت عنوان کردهاند: «شهردار توجه داشته باشد که شورای شهر ریشه اوست؛ شورای شهر هم مدیری را که انتخاب کرده، با همه وجود تقویت کند. با هم باشید. شورای شهر، شهردار را تقویت کند؛ چون سربازی است که او را به وسط میدان فرستاده است؛ بنابراین باید پشت جبهه او را بهطور کامل داشته باشد. آن سرباز هم خود را از ریشه و اصل و پایه خود منقطع نداند؛ متصل به آنجا و منبعث از آنجا بداند. این، مجموعه واحد مدیریت شهری است».
غیر از موارد بالا که توصیه مقام معظم رهبری به شوراها و شهرداران سراسر کشور طی سالیان متمادی است، کلانشهر مذهبی مشهد بهعنوان بزرگترین شهر و قلب تپنده جهان تشیع، همواره مورد تأکید ویژه معظمله بوده و ایشان در مواردی مانند حاشیه شهر و تخریب ارتفاعات جنوبی و بلندمرتبهسازیها در آن منطقه به صراحت اظهار دغدغه داشتهاند؛ نکاتی که انتظار میرود شورای مدعی انقلابی بودن، نسبت به آنها دقت کافی و وافی داشته باشد و شهرداری انتخاب کند که به این اصول پایبند باشد تا در این ۲۸ ماه باقی مانده، جبران مافات کند.
نظر شما