تحولات لبنان و فلسطین

در اتفاقی قابل توجه که نگاه رسانه‌ها و ناظران سیاسی را به خود جلب کرده، روز گذشته وزیرخارجه عربستان پس از یک دهه تجربه خصومت، با استقبال فیصل مقداد، همتای سوری خود وارد دمشق شد.

تحلیل سیدهادی سید افقهی، کارشناس مسائل غرب آسیا ازتحولات منطقه؛ حالا نوبت خروج ترکیه از سوریه است

فیصل بن فرحان همچنین در کاخ الشعب با بشار اسد گفت‌وگو کرد. وی در این دیداربر حفظ تمامیت سرزمینی سوریه تأکید کرد

این نخستین سفر رسمی یک مقام بلندپایه سعودی به سوریه از زمان ناآرامی‌های این کشور در سال۲۰۱۱ است. اقدام دیرهنگام ریاض در بازگشت به دمشق در حالی صورت می‌گیرد که بسیاری از پایتخت‌های عربی دیگر ازجمله امارات و بحرین بسیار زودتر با کنار گذاشتن خصومت‌ها، سفارت خود در شام را بر پا داشته بودند. با این حال با از سرگیری روابط دیپلماتیک تهران و ریاض، به نظر می‌رسد قطار بهبود روابط دو کشور عربستان و سوریه نیز روی ریل افتاده و وارد مراحل تازه‎ای شده است. 

عربستان به دنبال تطهیر گذشته
دکتر سیدهادی سید افقهی، کارشناس ارشد مسائل جهان عرب در گفت‌وگو با قدس درباره تحول اخیر با بیان اینکه حضور بن‌فرهان به معنای پایان انزوای سوریه در جهان عرب و مقدمه دعوت از بشار اسد برای شرکت در نشست بعدی سران اتحادیه عرب در شهر ریاض است، گفت: این گام از چند نظر برای عربستان منافعی به همراه خواهد داشت. سعودی از یک طرف به دنبال پاک کردن پرونده حضور مصیبت‌بار گذشته خود در سوریه است و از سوی دیگر می‌خواهد وانمود کند به‌عنوان یک کشور مطرح عربی نقش مهمی در بازگشت سوریه به دامن جامعه عربی داشته است.
او درباره احتمال گشایش سفارتخانه دو کشور در آینده نزدیک گفت: در سفری که فیصل مقداد به ریاض داشت بر سر این مسئله توافق شد و در آینده نزدیک باید شاهد این اتفاق باشیم.

شکست قانون قیصر آمریکا
وی به شکست تحریم‌های آمریکا علیه سوریه پس از زلزله اخیر اشاره کرد و افزود: کشورهای عربی برای کمک به سوریه به این کشور ورود کردند و این اقدام، قانون قیصر یعنی تحریم آمریکا علیه سوریه را در هم شکست. در واقع این امر نشان‌دهنده آن است که سوریه جایگاه ویژه و خوبی در منطقه به‌ویژه در بین کشورهای عربی دارد. سید افقهی به توافق ایران و عربستان گریزی زد و گفت: بدون شک بازگشت روابط ایران با عربستان پس از توافق اخیر تأثیرات مثبت و مهمی در عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به‌خصوص درباره برخی پرونده‌های مهم جهان اسلام از جمله یمن و سوریه خواهد داشت.
وی به بحث بازسازی سوریه پس از جنگ با داعش اشاره کرد و افزود: اجلاس سران اتحادیه عرب که قرار است به‌زودی در ریاض پایتخت عربستان برگزار شود فرصت بسیار خوبی برای بازسازی کشور سوریه خواهد بود، چرا که این ویرانی حدود ۱۱سال با حمایت آشکار آمریکا، اروپا، اسرائیل، امارات، عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی از داعش صورت گرفته و حال با حضور بشار اسد در این اجلاسیه قدرت بازسازی سوریه مفهوم دیگری به خود خواهد گرفت.
کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه اشاره‌ای به اشغال سوریه توسط آمریکایی‌ها کرد و افزود: متأسفانه امروز آن‌ها در شرق رودخانه فرات در سوریه مستقر هستند به‌طوری‌که در شهرهای حسکه، رقه و دیرالزور نیز حضور دارند. آمریکایی‌ها نفت و گندم این مناطق را به غارت می‌برند و برخی مواقع از صادرات برخی اقلام به این شهرها جلوگیری می‌کنند، آنان در واقع شمال سوریه را اشغال کرده‌اند. سیدافقهی درباره حضور ترکیه در سوریه نیز گفت: آنکارا حدود چند سال است بخش‌هایی از شمال غرب سوریه را اشغال کرده است. 
ترکیه با کمک گروهک‌های تروریستی مناطق مهمی را از جمله عفرین، الباب، جرابلس در شمال غرب و شمال استان حلب، تل ابیض در شمال استان الرقه و رأس العین در شمال غرب استان حسکه را به اشغال خود درآورده است. کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان به نشست اخیر آستانه برای پایان اشغال شمال سوریه توسط ترکیه اشاره کرد و گفت: در اجلاس سوچی که در روسیه برگزار شد مسئله ادلب مطرح شد اما نماینده آنکارا اصرار داشت مخالفان سوری که در ترکیه به سر می‌برند باید به بدنه حاکمیت برگردند که با مخالفت دمشق روبه‌رو شد. یکی از شروط اصلی دیدار بشار اسد و اردوغان تخلیه کامل خاک سوریه و ترک خاک این کشور توسط اشغالگران ترکیه است.

خبرنگار: سیدحسین حسینی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.