تحولات منطقه

۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۹
کد خبر: ۸۶۷۹۰۲

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مثل زلزله تهران باید منتظر زلزله در گسل نیشابور باشیم. فاصله گسل نیشابور تا مشهد کم است و مشهد تحت تاثیر گسل قرار دارد، نبود پس لرزه بعد از زلزله بامداد جمعه نگران کننده است.

نبود پس لرزه نگران کننده است
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

سید کیوان حسینی در گفتگو با قدس خراسان اظهار کرد: مثل زلزله تهران باید منتظر زلزله در گسل نیشابور باشیم که به لحاظ فاصله کم این گسل تا مشهد، آن زمین لرزه مشهد را هم تحت تاثیر خود قرار می دهد و نبود پس لرزه بعد از زلزله دیشب نگران کننده است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نیشابور در طول تاریخ زلزله های مخرب بسیاری داشته است و خطر گسل نیشابور بارها عنوان شده ما منتظر این ماجرا به لحاظ علمی در طول این گسل هستیم اما به دلیل اینکه سنجنده های دقیقی نداریم زمان و مکان دقیقی نمی توان برای آن تعریف کرد.

وی افزود: بزرگی زلزله ای که گسل نیشابور می تواند ایجاد کند در حد۷ است و با توجه به جمعیت زیادی که نیشابور و توابع آن دارد این اتفاق خطرناک است. این صحبت ها نباید باعث ترس و نگرانی شود بلکه باید باعث ایجاد آمادگی بیشتر و مقاوم سازی بیشتر شود.

حسینی تصریح کرد: آنچه باعث نگرانی است وجود سازه ای ضعیف به ویژه در روستاها از جمله روستای خرو علیا در نیشابور است که به لحاظ ساختار به ماسوله خراسان شهرت دارد. این روستا با سازه های بسیار ضعیف چوبی و سقف کاهگلی وپشت بام روی پشت بام ساخته شده و با تراکم جمعیت بیش از سه هزار نفر یک کانون خطر تلقی می شود.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد یادآور شد: با توجه به اینکه زلزله شب گذشته با پس لرزه ای همراه نبوده باید نگران باشیم و به دلیل اهمیت گسل نیشابور  تا یک هفته در حالت آماده باش بمانیم.

وی ضمن اشاره به کانون های وقوع زلزله در خراسان رضوی گفت: قوچان، گناباد، سبزواز،خواف و نیشابور از شهرهای تحت خطر استان هستند. تاریخ زلزله های استان و نیشابور بزرگی ۸ را به ما دیکته نمی کنند و اگر در جایی بزرگی زلزله در ابعاد ۸ برای وقوع عنوان می شود از نظر علمی پشتوانه ندارد و باید بدانیم زلزله بیشتر از ۶ و ۴ دهم در واحد ریشتر محسوب نمی شود و این زلزله ها با مقیاس دیگری از جمله امواج سطحی یا بزرگی مومان سنجیده می شوند. اطلاع رسانی های مناسب باید در خصوص اقدامات بعد از زلزله و قبل از زلزله به صورت مستمر و مداوم اتفاق بیفتد چون با توجه به زلزله خیز بودن استان ما به این آمادگی همواره نیاز داریم.

حسینی ادامه داد: پیش بینی وقوع زلزله وجود ندارد اما احتمال وقوع زلزله وجود دارد که برای آن باید از سنجنده های خاص استفاده شود. ما در مشهد و استان سنجنده های کافی نداریم. بارها و بارها به دنبال حسگرهای الکترومناطیس بوده ایم که به دلیل نبود بودجه مناسب نتوانسته ایم این سنجنده ها را تهیه کنیم و در چنین شرایطی بهره برداری لازم را ببریم. نمی شود شایعات بی پشتوانه علمی فضای مجازی را تایید داد اما می توان گفت با توجه به نبود پس لرزه ها احتمال وقوع زلزله در طی یک هفته آینده بالا است و منطقه در شرایط خطر است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: اگر ما در بحث ساخت وساز آیین نامه های تنظیم شده را رعایت کرده باشیم خطر جدی مشهد را تهدید نمی کند مگر اینکه ساختمانی بیش از حدود ۳۰سال قدمت بنا داشته باشد یا این آیین نامه ها را رعایت نکرده باشد. افراد در خانه های خود می توانند پناهگاه هایی در نظر بگیرند و وسایل مناسب را کنار بگذارند و ترس بیهوده نداشته باشند.

وی به نیاز تحقیقاتی در حوزه زلزله و گسل های استان اشاره کرد و گفت: به مسئولان در بحث پیشگیری بحران های طبیعی خیلی دقت کنند. وارد شدن به بحران های طبیعی همیشه در زمان بحران مورد توجه قرار می گیرد و هیچ وقت در بحث پیشگیری ما وارد نمی شویم. تخصص های لازم وجود دارد و کافی است به این بحث تحقیقات توجه شود. چرا وقتی می توانیم تا قبل از وقوع اتفاقی کاری انجام دهیم آن را به لحظه بعد از بحران به تعویق می اندازیم و با عجله و بدون آگاهی برای حل مسائل اقدام می کنیم.

حسینی در پایان تصریح کرد: اگر به سوله ها اشاره می کنیم باید بگوییم سوله ها برای بحران های بزرگی مثل زلزله کافی نیست. آموزش همگانی در این مورد نباید قطع شود تا در زمان بحران افراد عکس العمل لازم را داشته باشند. پراکندگی و شناخت مردم از این سوله ها کم است و به عنوان مثال هر خانواده یا شخصی نمی داند نزدیکترین سوله در کجا قرار دارد و یا اینکه در هر سوله چه امکاناتی وجود دارد بنابراین باید برای این شرایط آمادگی لازم را به صورت مرتب داشت.

خبرنگار: طاهره فجر داوودلی

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.