سیاستی که گویا در اتخاذ آن، تداوم اعتراضات دانشجویان بهویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی به کمبود سرای دانشجویی به عنوان خانه دومشان و همچنین موضوع ضرورت جوانی جمعیت کشور، نقش مهمی داشته است.
البته اجرای سیاست یاد شده و رفع مشکل کمبود فضای خوابگاهی بهخصوص برای دانشجویان متأهل مشروط به اقدامات وزارت علوم و اوضاع و احوال مالی دولت و به عبارت بهتر وضعیت اقتصادی کشور است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، درخصوص وضعیت دانشجویان دولتی برخوردار از سرای دانشجویی به قدس میگوید: در حال حاضر حدود ۳۰۰هزار دانشجوی متأهل در کشور داریم، در صورتی که تعداد خوابگاههای متأهلی ما هزارو۵۰۵ واحد است که این رقم در مقایسه با دانشجویان متأهل یعنی هیچ.
مسعود گنجی اضافه میکند: به جرئت میتوان گفت بهشدت نیازمند خوابگاههای دانشجویی متأهلی هستیم؛ اما متأسفانه تا کنون اهتمام خاصی در این زمینه وجود نداشته، این درحالی است که تأکید رهبر معظم انقلاب بر جوانی جمعیت است و برای این منظور نیز باید شاهد افزایش ازدواج در جامعه و نرخ باروری در کشور باشیم. در واقع برنامهریزیهای ما نباید تنها شامل دانشجویان متأهل شود بلکه باید بهگونهای باشد که همه دانشجویان ازجمله متأهلها و مجردها بتوانند از سراهای دانشجویی استفاده کنند.
اعتبارات پیشبینی شده برای ساخت خوابگاههای دانشجویی در لایحه بودجه سال جاری به هیچ وجه متناسب با نیازها نیست. تمام بودجهای که دولت و مجلس برای قانون جوانی جمعیت در نظر گرفتهاند تقریباً ۱۰درصد بودجهای است که ما برای ساخت خوابگاههای دانشجویی پیشبینی کردهایم. یعنی حتی اگر کُل بودجه ۷هزار و ۵۰۰ میلیون تومانی را به بخش خوابگاه بدهند باز این رقم یک دهم نیاز ماست تا به آنچه در قانون برای توسعه خوابگاه دانشجویی آمده عمل کنیم.
قانون برای توسعه سراهای دانشجویی بهویژه خوابگاههای متأهلی منابع مالی آن را هم در نظر گرفته، با وجود این همچنان نیازمند تخصیص بودجه لازم برای این منظور هستیم.
وی در همین زمینه با بیان اینکه صندوق رفاه دانشجویان بهطور جدی در پی تحقق هدف یاد شده است، میافزاید: سال گذشته حدود ۴هزار واحد خوابگاه دانشجویی متأهلی کلنگزنی شد که طی امسال و سال آینده به بهرهبرداری میرسند. ضمن اینکه در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، برای تأسیس ۲۰۰هزار خوابگاه متأهلی رایزنیهایی با وزارت راه و شهرسازی داشتیم و قراردادی هم در این زمینه منعقد کردیم.
گنجی سپس به موضوع خوابگاههای مجردی میپردازد و میگوید: در حال حاضر ۲۲۴هزار نفر از دانشجویان در خوابگاههای مجردی ساکن هستند. یعنی ظرفیت ملکی خوابگاههای مجردی وزارت علوم ۲۲۴هزار نفر است. ۲۳هزار نفر از دانشجویان هم در خوابگاههای استیجاری وزارت علوم اسکان دارند که این ارقام بهخوبی نشان میدهند نیاز ما به خوابگاه مجردی هم زیاد است. بنابراین برنامه ما این است ظرفیت خوابگاههای ملکی این وزارتخانه را به بیش از ۳۰۰هزار نفر برسانیم تا دیگر نیازی به خوابگاه استیجاری نداشته باشیم؛ اگر بتوانیم به این رقم برسیم در آن صورت دانشجویان غیربومی دیگر مشکلی برای اسکان در خوابگاه نخواهند داشت.
وی با مهم خواندن موضوع بودجه در پیشبرد اهداف و برنامهها، تصریح میکند: بودجه ساخت خوابگاههای دانشجویی از چند منبع تأمین میشود.
یکی از طریق بودجه خود دانشگاههاست یعنی براساس ماده ۷ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، تمام دانشگاهها و مراکز آموزش عالی دولتی مکلفاند دستکم ۱۰درصد درآمد اختصاصی و ۱۰درصد اعتبارات تملک دارایی سرمایهای سالانه مقرر در بودجه سنواتی خود را بهمنظور ساخت، تکمیل، تأمین و تجهیز خوابگاههای دانشجویی تخصیص دهند.
دیگر بودجهای است که سازمان برنامه و بودجه برای این منظور تخصیص میدهد و اگر خیران را هم لحاظ کنیم از سه منبع تأمین میشود. سال گذشته خیران ۱۶بلوک خوابگاهی ساختند و در اختیار دانشگاهها قرار دادند و امسال هم ساخت ۹ بلوک خوابگاهی را در دست اقدام دارند.
وی با اشاره به اینکه در لایحه بودجه سالانه هم یک ردیف بودجه برای ساخت خوابگاههای دانشجویی تعریف شده، میگوید: براین اساس، نمایندگان مجلس در لایحه بودجه امسال ۷ هزار و۵۰۰ میلیون تومان برای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اختصاص دادهاند که بخشی از این بودجه برای ساخت خوابگاههای دانشجویی خواهد بود؛ البته چون این مبلغ هنوز تفکیک نشده، نمیدانیم رقمی که برای خوابگاه در نظر گرفته میشود چقدر است. اما مطمئن هستیم سازمان برنامه و بودجه و ستاد جوانی جمعیت مبلغی را برای خوابگاهسازی در سال جاری تخصیص خواهند داد.
گنجی در پاسخ به اینکه توسعه خوابگاههای متأهلی چه تأثیری در افزایش نرخ باروری و جوانی جمعیت خواهد داشت، میگوید: حدود ۱۱میلیون مجرد در کشور داریم، از این رقم ۲میلیون و ۵۰۰ هزار نفر دانشجو هستند که اگر به آنها در حد کافی تسهیلات بانکی بدهیم و برایشان خوابگاه تأمین کنیم آنوقت بیشتر آنها ازدواج میکنند. از سوی دیگر اگر دستگاههای دیگر شرایطی فراهم آورند که از بین دیگر مجردها حدود ۵/۲میلیون نفر ازدواج کنند در این صورت ۵میلیون به جمع متأهلها اضافه خواهد شد وشاهد بهبود رشد نرخ باروری در کشور خواهیم بود، یعنی ازدواج ۵ میلیون نفر از مجموع مجردهای کشور خود یک انقلاب خواهد بود.
وی درپاسخ به اینکه بعضی از دانشجویان موفق نمیشوند براساس برنامه پیشبینی شده دانشآموخته شوند، آیا اینگونه افراد پس از دوره مقرر از خوابگاه اخراج میشوند، گفت: اگر در دانشگاهی خوابگاه اضافی داشته باشیم با کمی اختلاف قیمت با دورههای روزانه به اینگونه افراد هم خوابگاه میدهیم؛ اما اگر در دانشگاهی کمبود خوابگاه داشته باشیم اولویت ما با دانشجویان واجد شرایط است و سپس دانشجویانی که نتوانستند در مدت پیشبینی شده همه واحدهای درسیشان را پاس کنند. البته ما این دانشجویان را از خوابگاه اخراج نمیکنیم بلکه به آنها خوابگاه نمیدهیم.
نظر شما