در این نمایشگاه ۱۰۰ عکس از پنج عکاس به نمایش درآمده که عموماً از دفاع مقدس، آزادسازی خرمشهر و همچنین عکسهای ابراهیم اصغرزاده از جنگ بوسنی است که در این مجموعه دیده میشود. همه ۱۰۰ عکس نسخه اصلی بوده و حدود ۳۰ عکس که قابلیت فروش داشتهاند، از ۲۰ تا ۳۰ میلیون در این نمایشگاه به فروش میرسند. همچنین قطع تابلوها براساس طراحی نمایشگاه در نظر گرفته شده، اما عکسهایی که به فروش میرسند در قطع ۱۰۰ در ۷۰ و روی کاغذ با ماندگاری ۷۰ سال چاپ میشوند و قاب شیشهای خواهند داشت.
عکس های نمایشگاه عکس «آن پنج نفر» توسط شهید محسن چوبدار، شهید ابراهیم اصغرزاده، مرحوم قربان خلیلی، زندهیاد مریم کاظمزاده و بهرام محمدیفرد عکاسی شدهاند.
بهرام محمدی فرد تنها عکاس بازمانده و در قید حیات جمع ۵ نفره عکاس است. که همزمان با افتتاح این نمایشگاه، نخستین کتابش از عکاسی جنگ هشت ساله نیز رونمایی شد. همچنین عکسی که برای پوستر این نمایشگاه انتخاب شده، از عکسهای محمدیفرد است؛ عکسی که در آن پنج نفر از پل معروف خرمشهر رد میشوند و همین عکس نیز بهانه نامگذاری این نمایشگاه شده است.
عکسها پازل خاطرات شفاهی را تکمیل میکنند
سیداحسان باقری، مدیر خانه عکاسان ایران با اشاره به اهمیت عکسهای به نمایش درآمده در این نمایشگاه میگوید: در کنار تاریخ شفاهی و خاطراتی که از دوران دفاع مقدس و انقلاب اسلامی داریم که البته زمان زیادی هم از آن گذشته و ممکن است نسل جدید با آن کمتر آشنا باشند، به نوعی میتوان گفت مجموعه آن خاطرات همانند پازلی است که با این تصاویر تکمیل میشود. طبیعتاً خاطرات شفاهی و نوشتهها با تخیل سروکار دارد اما این عکسها، تصاویر مستندی است که در کنار شیرینی و جذابیت روایتها میتوانند حال و هوای آن روزها را زنده کنند و به عقیده من هر فریم از این عکسها یک گنج است که خیلی از آنها در کنار یک عکس دیگر، مفهوم و ترکیب تازهای پیدا میکنند و حال و هوای دیگری به آن میبخشد. به همین خاطر فکر میکنم برگزار کردن نمایشگاه با این موضوعات پایانی ندارد و به اشکال مختلف میتوان به آن پرداخت.
نمایشگاهی متفاوت و جذاب برای نسل جوان
وی درباره چگونگی دستیابی به منابع این عکسها و نحوه گزینش این تعداد عکس میگوید: این نمایشگاه ترکیب متفاوتی دارد و معمولاً کمتر پیش میآید که در یک نمایشگاه ۱۰۰ عکس به نمایش دربیاید. با این حال مخاطبان ما شاهد تعداد زیادی عکس هستند که از دوران انقلاب شروع میشود تا به جنگ بوسنی میرسد و این یکی از تفاوتهای مهم این نمایشگاه با سایر رویدادهای مشابه است، زیرا کمتر نمایشگاهی با روایت چنین بازه زمانی وسیعی به این شکل و کیفیت برگزار شده است.
باقری ادامه میدهد: نکته دیگر اینکه بخشی از این عکسها در آرشیو خانه عکاسان موجود بود و تعدادی هم به واسطه همکاری با انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس به دستمان رسید. برخی از این عکسها هم مشترک بودند و عکاسانش در حوزه هنری و خانه عکاسان فعالیت میکردند و مجموعهای هم از آرشیو شخصی عکاسان و خانوادههای آنها در اختیار ما قرار گرفت که در این نمایشگاه گردآوری شده است.
مدیر خانه عکاسان در ادامه به اهمیت برپایی این نمایشگاهها و تأثیر آن در آگاهسازی نسل جوان اشاره میکند. وی در پاسخ به اینکه این نمایشگاه که روایتگر تصویری از تاریخ معاصر است حامل چه پیام و کارکردی برای نسل جدید است، میگوید: خیلیها در این سالها تلاش کردند ارتباط و پیوند بین مردم ایران را از بین ببرند و بارها شاهد این تلاش به اشکال مختلفی هم بودیم اما آن چیزی که ما را باز هم گرد یکدیگر میآورد دقیقاً نقطهای است که جمع میشویم تا ایثارگری و جان دادن برای این میهن و مردم را دوباره به تماشا بنشینیم. هجمهها از هر سو به ما وارد میشود اما تا زمانی که ما برای دیدن فداکاریهایی که برای حفظ این سرزمین، مردم و باورهای ایمانی آنها شده مشتاقیم، دشمنان نمیتوانند موفق بشوند. شاید بد نباشد به این نکته اشاره کنم که جمعیت زیادی از بازدیدکنندگان در روز افتتاحیه، جوانان بودند و با شور و شوق عکسها را تماشا میکردند و از اینکه چطور عکسی آنها را تحت تأثیر قرار داده و برایشان تکاندهنده بوده، صحبت میکردند.
شور و اشتیاق جوانان به ما انگیزه میدهد
مدیر خانه عکاسان با ابراز امیدواری در برپایی نمایشگاههایی با این سبک و سیاق در آینده میگوید: حتماً نمایشگاههایی مشابه را باز هم برپا میکنیم، زیرا هر بار که چنین رویدادهایی داریم به قدری بازخوردهای جدی و جالبی از مردم میگیریم که چندین برابر شوق و اشتیاق پیدا میکنیم تا باز هم نمایشگاهی ترتیب دهیم و در این میان استقبال نسل جوان و بازخوردهای خوب و متفاوتی که به ما میدهند برای ما انگیزههای زیادی ایجاد میکند. نمایشگاه «آن پنج نفر» تا ۳۰ خرداد ماه جاری در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۹ و در روزهای پنجشنبه و جمعه از ساعت ۱۵ تا ۱۹ در گالری خانه عکاسان ایران واقع در حوزه هنری انقلاب اسلامی، خیابان سمیه، تقاطع خیابان حافظ، میزبان علاقهمندان است.
نظر شما