به گزارش قدس آنلاین، بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، کهگیلویه و بویراحمد طی یکسال گذشته در بررسی تورم نقطه به نقطه در زمره اولینهای کشور قرار دارد.
تا پایان اجرای طرح «عید تا عید» در این استان، قیمت مرغ گرم با تکیه بر توزیع همزمان مرغهای منجمد حتی سیر نزولی نیز گرفته بود.
اما اواسط اردیبهشت ماه بود که مرغ گران شد و این روند تاکنون ادامه دارد.
در کنار افزایش قیمت مرغ گرم، بخشی از مرغهای منجمد تنظیم بازار نیز سر از رستورانها و هتلها درآورد و از سویی محصولات کبابی تولید شده از مرغ مانند پاچینی ها افزایش سرسام آور قیمتها را با عبور از هر کیلو ۲٠٠ هزار تومان به خود گرفت.
در همین راستا بررسی ابعاد این گرانی بیانگر این است که متولیان موج کنترل قیمت را با قیمتهای استانهای اطراف گره زدهاند.
وابستگی ۶٠ درصدی تولید مرغ استان
رئیس جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد یکی از دلایل کمبود مرغ در استان را وابستگی به تأمین ۶۰ درصدی گوشت مرغ از استانهای همجوار در چند دهه گذشته عنوان کرد و افزود: این موضوع باعث شده تا بازار مرغ در استان تابع نوسانات بازار دیگر استانها از نظر کمبود و قیمت باشد.
سید علی معتمدی پور تصریح کرد: به همین دلیل زیرساختهای لازم برای تولید مرغ مادر و تولید جوجه محیا نشده بود.
واگذاری مدیریت به اتحادیههای بخش خصوصی!
معتمدی پور با اشاره به واگذاری مدیریت و قیمت گذاری بازار مرغ به اتحادیههای بخش خصوصی گفت: ضعفهای اساسی و ریشهای این اتحادیهها در تولید و توزیع گوشت مرغ یکی دیگر از مشکلات است که به تازگی این موضوعات به آنها واگذار شده است.
رئیس جهاد کشاورزی استان با اشاره به تلاش دولت در دو سال اخیر برای رفع این نواقص در استان خاطر نشان کرد: آغاز دو زنجیره کامل تولید از مرغ مادر تا احداث کشتارگاه و سردخانه از اقدامات مهم بوده است.
معتمدی پور تصریح کرد: به همین دلایل عملاً کنترل کامل بازار مرغ کاهش یافته و قیمتها را وابسته به نوسانات استانهای همجوار کرده است.
وی از راهاندازی زنجیرههای ارزش و راه اندازی برخی از واحدهای راکد پرورش مرغ گوشتی از اقدامات مهم سازمان جهاد کشاورزی یاد کرد.
معتمدی پور همچنین از تدابیر لازم برای جوجهریزی به موقع در واحدهای تولیدی نام برد و تاکید کرد: عمده عاملین و فروشگاهها در حال عرضه این کالای پرتقاضا هستند و کمبود هیچ کالایی ازجمله مرغ که نگران کننده باشد در این استان وجود نداشته است.
معتمدی پور با اشاره به تشدید نظارتها به منظور کنترل گران فروشیها خاطر نشان کرد: سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد توزیع مناسب مرغ منجمد ۴۳ هزار تومانی و پراکنش توزیع کالاهای اساسی حتی در روستاها را بدرستی فراهم و مدیریت کرده است.
وی راهاندازی زنجیرههای صفر تا صد تولید مرغ و فعال شدن همه واحدهای راکد پرورش مرغ را از دیگر برنامههای مهم دولت سیزدهم و جهاد کشاورزی استان نام برد و خاطر نشان کرد: با این اقدام میتوان علاوه بر تأمین گوشت مورد نیاز استان، مازاد آن را هم به دیگر استانها صادر کنیم.
اما بررسی میدانی مهر بیانگر ضعف محسوس نظارت بر تولید و عرضه، ضعف تأمین و توزیع مرغ منجمد در یک ماه گذشته و قرار گیری مرغ بر ریل قیمتی با شرایط نجومی است.
افزایش قیمت جوجه یکروزه و نهادهها دلیل گرانی مرغ است
در همین راستا معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بحث کمبود و افزایش قیمت مرغ ملی و کشوری بوده و در مقطع کنونی در ستاد تنظیم بازار کشور قیمتی برای مرغ زنده ۵۲ هزار تومان و برای مرغ کشتار روز نیز ۷۳ هزار تومان مصوب شد.
رضا بهنام پور در گفتگو با رسانهها افزوده است: افزایش قیمت جوجه یکروزه و نهادهها دلیل گرانی مرغ است.
بهنام پور تصریح کرد: تعیین قیمت مرغ با نرخ ذکر شده به شرطی بوده که جوجه را به قیمت ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان به مرغدار دهند و قیمت سایر نهادههای تولید ثابت باشد.
وی افزود: اما این مهم «تحویل جوجه با نرخ مصوب به مرغداری» اجرایی نشده و جوجه یک روزه ۳۰ هزار تومان شد.
معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: نهادههایی همچون ذرت و سویا با تأخیر زیاد بهدست مرغدار میرسد و قیمت دارو و واکسن و مواد ضدعفونی کننده نیز افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: مرغداران علیرغم اینکه آماده جوجه ریزی هستند از ترس اینکه جوجه و سایر نهادههای تولید را با قیمت بالا خریداری کنند و بعد مرغ تولیدی را ۵۲ هزار تومان بفروشند، جوجه ریزی نمیکنند.
بهنامپور خاطرنشان کرد: در شرایط عادی بخشی از مرغ مورد نیاز از خارج استان تأمین میشود و جوجه نیز در استان تولید نداریم و البته قیمت مثل شیراز بوده و برخی مواقع پایینتر است و البته برنامه باید در سطح کشوری اعلام شود.
فعالیت ۱۵٠ مرغداری گوشتی در استان
وی با اشاره به فعالیت ۱۵۰ مرغداری گوشتی در کهگیلویه و بویراحمد، تصریح کرد: نیاز این استان در سال ۲۱ هزار تن بوده که اگر مرغ تولیدی تماماً در استان مصرف شود تنها پاسخگوی ۶۷ درصد نیاز است.
علیرغم تمام گفتههای متولیان، افزایش قیمت مرغ در برهههای مختلف ۳۱ روز گذشته نمیتواند تنها ناشی از مشکلات یاد شده باشد و رسیدن قیمت مرغ گرم به فراتر از ۹٠ هزار تومان و نوسات آن به نوع مدیریت بازار نیز مربوط شده و در کنار آن نیز باید نسخههای اثر بخشی مانند تأمین و توزیع گسترده مرغ منجمد در دستور کار قرار بگیرد.
نظر شما