تحولات منطقه

ارزیابی کارشناسان و مراکز امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که این رژیم نه جرأت اتخاذ گزینه نظامی علیه ایران دارد و نه می‌تواند مانع پیشرفت برنامه هسته‌ای کشورمان شود.

بن‌بست بزرگ رژیم صهیونیستی در پرونده هسته‌ای ایران
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین طی روزهای گذشته رسانه‌های عبری زبان اخبار متعددی درباره مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن در سلطان‌نشین عمان منتشر و اعلام کرده‌اند که این مذاکرات تقریبا در سطح پیشرفته‌ای قرار دارد و انتظار می‌رود که توافق هسته‌ای ایران احیا شود.

هم‌زمان با آن منابع صهونیستی از دیدار قریب الوقوع «یوآو گالانت» وزیر جنگ این رژیم با «لوید آستون» وزیر دفاع آمریکا در چند روز آینده خبر داده و تاکید کردند که این دیدار در چارچوب آخرین تلاش‌های اسرائیل برای تاثیرگذاری بر پرونده هسته‌ای ایران است.  نگرانی اسرائیلی‌ها درباره پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران و نیز احیای توافق هسته‌ای بعد از سفر  سلطان عمان به تهران طی چند هفته گذشته بیشتر شد و آنها معتقدند که مسقط قصد میانجیگری بین ایران و آمریکا را دارد.

البته هنوز رسما مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن در عمان درباره پرونده هسته‌ای تایید نشده و هنوز پرونده‌های زیادی چون تبادل زندانیان و رفع تحریم‌ها و ... وجود دارد که نیازمند رسیدگی است، اما رفتار و گفته‌های اسرائیلی‌ها نشان می‌دهد که از نظر آنها همه‌چیز تمام شده و به زودی توافق هسته‌ای احیا می‌شود. اما بیشتر نگرانی اسرائیلی‌ها ناشی از آن است که طبق برآوردهای این رژیم، تل‌آویو دیگر قدرت تاثیرگذاری بر پرونده هسته‌ای ایران را ندارد.

در این زمینه «عاموس هرئیل» تحلیلگر امور نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی در روزنامه عبری هاآرتص اعلام کرد که دیگر قدرتی برای اسرائیل جهت تاثیرگذاری بر آمریکا در زمینه مذاکرات با ایران نمانده است.

روزنامه عبری معاریو  نیز به نقل از «طال لیو رام» تحلیلگر امور نظامی رژیم صهیونیستی اعلام کرد که مقامات اسرائیلی متوجه شده‌اند که یک توافق مرحله‌ای بین تهران و واشنگتن درحال انجام است و این درحالی است که آمریکایی‌ها اسرائیل را از مذاکرات خود با ایران مطلع نکرده‌اند. در این وضعیت توانایی تل‌آویو برای تاثیرگذاری بر پرونده هسته‌ای ایران به کمترین حد ممکن رسیده است.

هم‌زمان با آن  اداره اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی (امان) نیز با انتشار گزارشی درباره بهبود وضعیت ایران در پرونده‌های مختلف ابراز نگرانی کرد. امان که در گزارش سالانه خود در سال 2023 مدعی شده بود ایران در سال جدید با توجه به بحران‌هایی که سال گذشته از سرگذرانده بود، وارد مرحله‌ای دشوار و پیچیده خواهد شد، چند روز قبل با نقض ادعای مذکور خود اعلام کرد که شرایط استراتژیک ایران به شکل شگفت‌آوری پیشرفت کرده و این اصلا خبر خوبی برای اسرائیل نیست.

طبق این ارزیابی‌ها چند عامل اصلی موجب بهبود وضعیت راهبردی ایران در سال جدید شده است. از جمله اینکه محاسبات برای تشدید اغتشاشات در ایران شکست خورد و به نتیجه نرسید.  از سوی دیگر ایران ائتلاف خود را با قدرت‌های بزرگ همچون روسیه و چین تقویت کرده و قصد دارد هواپیماهای جنگی و سامانه‌های پدافند هوایی مدرن و پیشرفته برای بهبود محافظت از تاسیسات هسته‌ای خود، از روسیه بخرد.

طبق برآوردهای امان و مراکز امنیتی رژیم صهیونیستی، عامل مهم دیگری که موجب تقویت جایگاه ایران در منطقه و بهبود شرایط راهبردی آن شده، احیای مناسبات با کشورهای عربی از جمله عربستان و سپس همگرایی این کشورها با دولت سوریه به عنوان متحد اصلی و قدیمی ایران و بازگشت دمشق به اتحادیه عرب است.

ریزش شدید

روزنامه اسرائیلی ماکور ریشون با انتشار گزارشی در این زمینه اعلام کرد که ایران بعد از گذشته یک دهه از انزوا و محاصره شدید علیه آن اکنون تبدیل به یک ابرقدرت منطقه‌ای قدرتمند شده و ائتلاف‌هایی که این کشور با قدرت‌های جهانی همچون روسیه و چین و نیز برخی کشورهای عربی ایجاد کرده، برای اسرائیل بسیار نگران‌کننده است.

این رسانه صهیونیستی با اشاره به اینکه اسرائیل توان مقابله با ایران را ندارد و صرفا برای حمله به ایران مانور رسانه‌ای می‌دهد به نقل از «آور یساخر» رئیس شعبه مطالعات امنیتی رژیم اشغالگر اعلام کرد که ایرانِ هسته‌ای یک تهدید موجودیتی برای اسرائیل است و اساسا نمی‌توان علیه یک کشور هسته‌ای اقدام کرد. بنابراین  اسرائیل مقابل ایران با دو گزینه بد و بدتر مواجه است؛ به طوری که هرگونه اقدام نظامی علیه ایران یک گزینه بد و تبدیل شدن این کشور به قدرت هسته‌ای، گزینه‌ای بدتر برای تل‌آویو است.

البته نگرانی صهیونیست‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران مسئله جدیدی نیست و از دو دهه گذشته، اسرائیلی‌ها بارها در این مسیر سنگ‌اندازی کرده‌اند. فشارهای «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی بر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا در سال 2018 یکی از عوامل خروج این کشور از توافق هسته‌ای بود. اما طبق اعترافات محافل و رسانه‌های عبری، خودِ صهیونیست‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که ظرفیت تاثیرگذاری بر پرونده هسته‌ای ایران را ندارند و حتی اگر توافق هسته‌ای نیز هرگز احیا نشود، تاثیری بر پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران نخواهد داشت. به ویژه اینکه کشورمان غنی‌سازی اورانیوم در سطح بالا را همچنان ادامه می‌دهد.
اما علاوه بر برنامه هسته‌ای، کشف ذخایر عظیم «لیتیوم» در همدان نیز که اسفندماه گذشته اعلام شد، تبدیل به منبع جدید نگرانی اسرائیلی‌ها شده است.  طبق گفته مسئولان مربوطه در ایران مساحت دو معدن لیتیوم که اخیرا در دشت «قهاوند» همدان کشف شده 5 تا 6 کیلومتر مربع بوده و میزان ذخایر لیتیوم در این معادن 8 میلیون و 500 هزار تن تخمین زده شده است. 

در سایه تحریم‌های گسترده آمریکا و غرب علیه ایران طی یک دهه گذشته، کشف این حجم از ماده کاربردی لیتیوم برای کشورمان بسیار حائز اهمیت بوده و موجب خودکفایی در بسیاری از صنایع پیشرفته می‌شود. لیتیوم  در حوزه هوافضا، صنایع الکترونیکی دقیق مثل ساخت تراشه‌ها، قطعات محاسباتی ابرکامپیوترها و صنایع با دمای بالا بسیار کاربردی  است.

 از همین رو اسرائیلی‌ها نگران بهره‌برداری ایران از این ماده ارزشمند در خدمت صنایع و فناوری پیشرفته هستند که نقش مهمی در بهبود وضعیت اقتصادی ایران و نیز تقویت جایگاه جهانی آن دارد. «آنات هوخبرگ ماروم» کارشناس مسائل ژئوپلیتیک رژیم صهیوینستی در این زمینه اعلام کرد: «کشف منابع لیتیوم در ایران می‌تواند به تغییر موازنه قدرت منطقه‌ای منجر شود و یک موقعیت بی‌سابقه ژئوپلیتیکی و اقتصادی را به تهران بدهد».

در پایان نکته مسلم آن است که با توجه به متغیرهای اخیر جهانی و منطقه‌ای، صهیونیست‌ها نه جرات اقدام نظامی علیه ایران را دارند و نه می‌توانند مانع پیشرفت برنامه هسته‌ای کشورمان شوند. روزنامه عبری اسرائیل هیوم در این زمینه اعلام کرد که ایران یک تهدید دائمی و همیشگی برای اسرائیل است اما در هرصورت تبدیل شدن ایران به یک کشور هسته‌ای بهتر از آن است که اسرائیل وارد جنگی تمام عیار و همه‌جانبه شود.

پایان پیام/ت

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha