تحولات منطقه

نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه گلخانه‌ای خراسان رضوی گفت: گل های شب عید در سرمای دی ماه یخ زد و شهرداری به دلیل تامین نکردن گل ها از سوی گلخانه داران تصمیم دارد ضمانت نامه های گلخانه داران را به اجرا بگذارد.

تصمیم شهرداری در به اجرا گذاشتن ضمانت نامه گلخانه داران فصلی
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، در قراردادهای گلخانه‌داران برای تأمین گل‌های شب عید با شهرداری مشهد، ضمانت‌نامه‌های حسن انجام کار وجود دارد. از آنجایی که گل‌های استقبال از بهار گلخانه‌داران در سرمای شدید دی ماه سال گذشته از بین رفت، شهرداری در صدد به اجرا گذاشتن این ضمانت‌نامه‌هاست؛ اتفاقی که می‌تواند آسیب بیشتری را به حدود ۳۵تولیدکننده گل فصلی بزند.

نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه گلخانه‌ای خراسان رضوی در توضیح مشکل گلخانه‌داران فصلی عنوان کرد: تولیدکنندگان گل‌های فصلی تأمین‌کننده گل‌های شهری شهرداری در سطح شهر مشهد هستند و برای تأمین ۵ میلیون گل استقبال از بهار با شهرداری از طریق مناقصه قرارداد می‌بندند؛ اما با توجه به سرمای شدید دی ماه گذشته، تولیدکنندگان گل فصلی در قالب شرکت تعاونی کشاورزی تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی در شب عید امسال نتوانستند گل‌های مربوط به قراردادهای خود را  تحویل بدهند.

ملیحه نوروزبیگی ادامه داد: در قرارداد منعقد شده شهرداری با شرکت تعاونی کشاورزی تولیدکنندگان گل و گیاه استان، تعدادی ضمانت‌نامه حسن انجام کار وجود دارد. وقتی به دلیل سرمازدگی، تولیدکنندگان نتوانستند گونه‌های گل را تأمین کنند، سازمان پارک‌های شهرداری ورود کرده تا این ضمانت‌نامه‌ها را به اجرا بگذارد و خسارت این سرمازدگی را از تولیدکنندگانی بگیرد که دچار خسارت سنگین شده‌اند.

بیمه نشدن گلخانه‌ها  به خاطر ریسک بالا

وی افزود: برای گل فصلی چندان نیاز به گلخانه مجهز نیست؛ اما این سرما حتی به گلخانه‌های مجهز هم خسارت وارد کرد. در سرمای دی ماه سال گذشته، در بعضی از گلخانه‌ها دمای منفی ۲۶درجه هم تجربه شد و راهی نبود که بشود برای محافظت از این سرما انجام داد. در کنار این مسئله، افت فشار گاز و قطع برق را هم داشتیم و خسارت بسیار شدیدی به تولیدکنندگان گل وارد شد.

نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه گلخانه‌ای خراسان رضوی درباره اقدامات انجام شده برای حمایت از گلخانه‌داران عنوان کرد: برای حمایت از تولیدکنندگانی که دچار خسارت شده‌اند، قرار شد تنها گزارش کتبی یا شفاهی به جهاد کشاورزی ارائه نشود و تولیدکنندگان تأمین دلیل هم داشته باشند که این تأمین دلیل، نظر کارشناس دادگستری است و برای تهیه آن، تولیدکنندگان باز هم متحمل هزینه شدند.

نوروزبیگی ادامه داد: پرونده‌ها کامل و قانونی شد؛ اما از طرف ستاد حوادث غیرمترقبه و جهاد کشاورزی هیچ کمکی به تولیدکنندگان گل و گیاه صورت نگرفت و با توجه به خسارت‌های وارد شده به اجرا گذاشتن این ضمانت‌نامه‌ها آسیب بیشتری به همراه دارد. تأمین دلیلی که گلخانه‌داران گرفتند، مبنی بر این است که گل‌هایشان بر اثر سرما از بین رفته و مستندات آن موجود است که در این مستندات آسیب به گلخانه‌های مجهز هم وجود دارد.

وی به برخی از مشکلات تولیدکنندگان اشاره کرد و گفت: شهرداری پس از تحویل گل‌ها در بیشتر موارد یک سال طول می‌کشد تا هزینه گل‌ها را پرداخت کند. در کنار این مشکل این نکته هم وجود دارد که هیچ شرکت بیمه‌ای محصولات گلخانه‌ای را به دلیل ریسک بالایی که دارند، بیمه نمی‌کند و هیچ گلخانه‌ای برای جبران خسارت‌ها بیمه نیست و با گرانی تولید، اعمال فشار دیگر مانند اجرای ضمانت‌نامه‌ها به تولیدکننده آسیب جدی می‌زند. 

خسارت ۸میلیاردی به تولید کنندگان گل

مدیر عامل شرکت تعاونی کشاورزی تولیدکنندگان گل و گیاه استان در این باره اظهار کرد: ما سه قرارداد با شهرداری برای تأمین گونه‌های گیاهی شب عید داشتیم که هر قرارداد به ارزش ۵میلیارد تومان بود و به ازای این قرارداد باید حدود ۳میلیون و ۳۰۰گونه گیاهی یا گل تحویل شهرداری می‌شد که با توجه به سرمای شدید دی ماه گذشته دچار خسارت شدید شدیم.

علی صفاری مهربان ادامه داد: گل‌هایی که برای شب عید کاشته می‌شوند، گونه‌هایی هستند که تا منفی ۱۰ درجه مقاومت دارند؛ اما سرما به حدی شدید بود که به اندازه گل‌های دو قرارداد ما از بین رفت. با از بین رفتن گل‌ها یا باید گل تهیه و یا قرارداد را فسخ می‌کردیم که نتوانسیم گل‌ها را تهیه کنیم و در فسخ برای دو قرارداد حدود ۵۵۰میلیون تومان ضمانت‌نامه وجود دارد که شهرداری می‌خواهد آن‌ها را ضبط کند.

وی به شرایط گلخانه‌داران فصلی اشاره کرد و گفت: تولیدکنندگان حدود ۸میلیارد تومان خسارت دیده‌اند و بعضی از آن‌ها نهاده، بذر و گلدان‌ها را به صورت نسیه خریداری کرده بودند که در حال حاضر نیازمند حمایت هستند. 

صفاری مهربان تأکید کرد: هر چند قرار است این مبلغ بین ۳۰تا ۳۵تولیدکننده تقسیم شود؛ اما این تولیدکنندگان از نظر مالی ضعیف هستند و اگر توان مالی داشتند، در قالب شرکت تعاونی در مناقصه شرکت نمی‌کردند و با بیمه نبودن تولیدات و از بین رفتن سرمایه اولیه‌شان، فشار مضاعف به آن‌ها وارد می‌شود.

گلخانه‌داران سهل‌انگاری نکرده‌اند!

تولیدکننده و عضو شرکت تعاونی کشاورزی تولیدکنندگان گل و گیاه استان به از بین رفتن سرمایه گلخانه‌داران اشاره کرد و گفت: ۱۵ سال به صورت شخصی و پنج سال از طریق تعاونی به شهرداری گل می‌دهم. در شرکت تعاونی ما حدود ۱۵۰تولیدکننده گل عضو هستند که از این تعداد بین ۳۰ تا ۴۰ تولیدکننده، گل فصلی تولید می‌کنند و آن‌ها را به شهرداری می‌دهند. 

محمد ذاکری ادامه داد: به جز شرکت تعاونی، شخص دیگری هم بر اساس مناقصه قرار بود به شهرداری گل بدهد که این تولیدکننده توانسته گل خود را تحویل دهد. به شهرداری گفتیم ضرر کرده‌ایم؛ اما استناد شهرداری این است که یک نفر گل‌هایش آسیب ندیده و توانسته به قرارداد عمل کند. این کوتاهی تولیدکنندگان بوده که نتوانسته‌اند از گلخانه خود به خوبی مراقبت کنند.

وی با تشریح شرایط گلخانه‌داران عنوان کرد: در کنار قطعی آب، برق و گاز در شرایطی حتی سوخت گازوئیل در گلخانه‌ها یخ زد و این استدلال اشتباه است. چطور کسی می‌تواند در مورد سرمایه خود بی‌تفاوت باشد؟ شهرداری و شرکت تعاونی از گلخانه‌ها در ۱۵ دی ماه بازدید داشتند و آن زمان ۴ میلیون گل داشتیم؛ اما اول بهمن ماه تعداد گل‌های ما به یک‌سوم کاهش یافت.

معاون سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری مشهد درباره قرارداد منعقد شده با شرکت تعاونی کشاورزی تولیدکنندگان گل و گیاه استان گفت: تنها یک قرارداد داریم که این شرایط را دارد و آن قرارداد با شرکت تعاونی است که شرکت تعاونی در شب عید نتوانست گل‌های خود را ارائه دهد. 

قوانین مساعدت‌پذیر نیست

نازیما نادرپور تصریح کرد: هنوز درباره به اجرا گذاشتن این ضمانت‌نامه‌ها تصمیم نهایی صادر نشده است. قرار شده با اعتراض تولیدکنندگان به نخستین رأی کمیته فسخ و خاتمه شهرداری دوباره جلسه کمیته فسخ و خاتمه برگزار شود.

وی ادامه داد: نامه‌هایی که بر اساس اقدامات و مراجعات تولیدکنندگان از استانداری و فرمانداری برای شهرداری آمده مبنی بر این است که طبق ضوابط مساعدت شود. وقتی این مطلب عنوان می‌شود، قرارداد ملاک عمل بوده و در قرارداد، قوانین مشخص است.

نادرپور رأی کمیته فسخ و خاتمه را قابل اعتراض دانست و اظهار کرد: پس از رأی دوم کمیته فسخ و خاتمه، کمیسیون ماده ۳۸ طرح می‌شود و در این کمیسیون قاضی، شهرداری، پیمانکار و گروه فنی هستند و مسئله دوباره در آنجا مطرح می‌شود که این مراحل باید طی شود. 

معاون سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری مشهد به وجود قوانین مشخص در قرارداد منعقد شده اشاره کرد و گفت: کمیسون رفع موانع تولید در استانداری تنها کمیسیونی است که می‌تواند اعلام کند ضمانت‌نامه‌ها ضبط نشود.

با توجه به شرایط سرمازدگی شدید، از بین رفتن سرمایه اولیه، بیمه‌پذیر نبودن محصولات گلخانه‌ای و نداشتن قراردادی دوباره تولیدکنندگان گل با شهرداری به عنوان منبع درآمد اصلی این تولیدکنندگان باید منتظر شد و دید آیا کمیسیون رفع موانع تولید با حمایت ضابطه‌مند خود از تولیدکنندگان گل‌های فصلی می‌تواند جلو ضبط ضمانت‌نامه‌ها را بگیرد و کمی از بار مالی تولیدکنندگان گل فصلی بکاهد؟

خبرنگار: طاهره فجرداودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.