تحولات منطقه

تصور اینکه در یک هفته دوبار شاهد گروگان‌گیری باشیم، سخت بود اما سرانجام اتفاق افتاد.

قدس چرایی افزایش «گروگان‌گیری» و «استفاده از سلاح گرم» را بررسی‌ می‌کند/ هم‌راستاسازی قوانین برای جلوگیری از جرایم خشن
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، شامگاه سه‌شنبه فردی در شیراز باسلاح گرم وارد یک داروخانه شده و پنج نفر را به گروگان می‌گیرد که البته با ورود به موقع پلیس پنج شهروند آزاد و فرد مهاجم کشته می‌شود.

۱۳ آدم‌ربا هم که دراستان البزر اتباع را گروگان می‌گرفتند و از آن‌ها باج‌خواهی‌ می‌کردند هم در دام پلیس گرفتار شدند. اینکه درطول فروردین‌ماه سال جاری ۹ مورد انواع ارتکاب جرم با استفاده از سلاح گرم گزارش شده که بیشتر در استان‌های مرزی کشور بوده، مهم است. سالانه هزاران قبضه انواع سلاح توسط پلیس و نیروهای امنیتی کشور کشف می‌شود، اما تکثر این جرم گزاره دسترسی آسان مجرمان به سلاح را پررنگ می‌کند. علل و عوامل افزایش استفاده از سلاح گرم و به تبع آن رشد جرایمی نظیر گروگان‌گیری را در گفت وگو با یک جرم‌شناس و کارشناس مسائل اجتماعی بررسی کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.  

ضعف فرهنگی نتیجه انفعال مدیران است 
دکتر سلمان کونانی، جرم شناس و کارشناس جرایم اجتماعی در پاسخ به این پرسش خبرنگار ما که چرا این روزها شاهد ورود سلاح گرم به جرایم منازعات و درگیری‌ها و نهادینه شدن مدل‌های خشن در کنش و رفتارهای شهروندی‌ هستیم، بخشی از این دست رفتارها را معلول فاصله گرفتن جامعه ایرانی از فرهنگ عمیق مقاومت در برابر قدرت‌های متخاصم و متجاوز خارجی، منطق زیست مسالمت آمیز و در صحنه بودن برای دفاع از حریم خانواده دانست که به‌ازای این مشکل شاهد دست به اسلحه شدن برخی برای برهم زدن نظم شهروندی هستیم.

سلمان کونانی با اشاره به ضرورت تقویت بنیان‌های فرهنگی، آموزش جدی قانون‌مداری در سنین کمتر و کتاب‌های مدارس را گام اول برای جلوگیری از این آسیب عنوان کرد و با بیان اینکه استفاده از سلاح نمادی‌ترین روش خشونت اجتماعی است، امر تربیتی در جلوگیری از میل یافتن نسل‌جدید و اقشارجامعه به این آسیب‌ها را بسیار پررنگ توصیف کرد.

این استاد جرم شناسی می‌افزاید: انفعال مدیریتی در معرفی داشته‌های تاریخی و الگوهای فرهنگی موجب ضعف در اخلاق شهروندی شده‌اند و آمادگی رزمی شهروندان که نماد دفاع از هویت ملی بود، امروز تبدیل به چالش شده است. 

نیازمند هم‌راستاسازی قوانین هستیم 
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ما قوانین سختگیرانه‌ای در مبارزه با حمل سلاح گرم غیرمجاز داریم و تا ۱۰ سال حبس هم برای آن در نظر گرفته شده، می‌گوید: مشکل ما این است که قوانین علاوه بر اینکه هم‌راستا نیستند، متناسب با فرهنگ ما بنیان‌گذاری نشده‌اند. وی می‌افزاید: این نقد به مجلس وارد است که چرا قوانین بدون توجه به زیرساخت‌های تاریخی و فرهنگی تنظیم می‌شود یا برخی قوانین متأثر از رفتارهای سیاسی شکل می‌گیرند. مثلاً قانون به شما اجازه دسترسی به اسلحه ساچمه‌ای باقدرت بالا را می‌دهد، از سوی دیگر سخت‌ترین مجازات را برای استفاده از سلاح گرم در نظر می‌گیرد.

وی تصریح می‌کند: این یعنی ما با خلأ نه، بلکه با شکاف قانونی روبه‌رو هستیم. رهبر معظم انقلاب بارها تأکید کرده‌اند باید زیرساخت‌های عمل به قانون را قبل از قانون‌گذاری فراهم کنیم. ما به هم‌راستاسازی قوانین، رفع موانع برای نیروهای امنیتی در مبارزه گسترده علیه سلاح گرم و جلوگیری از قانون‌گذاری بدون زیرساخت و مطالعه نیازمندیم. 

ضرورت مطالعه و اقدام چندسطحی 
این استاد جرم‌شناسی نگاه راه‌حل‌محور چندسطحی به مسئله مبارزه با استفاده از سلاح گرم و گروگان‌گیری در سطوح آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و بالا بردن درک جامعه نسبت به ابعاد مهم امنیت جمعی را بسیار مهم توصیف کرده و با اشاره به نقش گسترده تبلیغات مخرب در فضای مجازی و تأثیر آن‌ها در انگیزش افراد به جرم می‌گوید: رسانه‌های فردی و تلفن‌های اسمارت بازیگران و تولیدکنندگان رفتارهای اجتماعی هستند که اگر نسبت به کنترل ساختارمند آن‌ها اقدام فراگیر شکل نگیرد، در آینده نزدیک تنش و ناهنجاری‌های بیشتری را به جامعه ایرانی تزریق خواهند کرد.

سلمان کونانی جلوگیری از افزایش استفاده از انواع سلاح گرم را مستلزم حمایت از آموزش، نیروهای انتظامی و هم‌راستاسازی قوانین عنوان می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.