به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، «محمدمهدی طهرانچی» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سومین رویداد ملی رقابت تیمهای دانشجویی در کرسیهای آزاد اندیشی با تشکر و قدردانی از همه افرادی که در خلق این رویداد نقش داشتند، گفت: دو سال پیش زمانی که نخستین رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد، مقام معظم رهبری پیامی را به این رویداد صادر فرمودند و از مدیریت دانشگاه و شرکت کنندگان تشکر کردند. بنده نیز از همه افرادی که موجبات رضایت رهبر معظم انقلاب را فراهم کردند، تشکر و قدردانی میکنم.
طهرانچی با بیان اینکه اکنون در زمان بسیار خاصی در حوزه آموزش قرار داریم، اظهار کرد: مسأله آموزش به لحاظ ظهور هوش مصنوعی، ارتباطات جدید و بستر فضای مجازی به شدت مورد تأثیر واقع شده است. چه بخواهیم و چه نخواهیم هوش مصنوعی جایگاه خاصی در صحنه زندگی ما و همه دنیا ایفا خواهد کرد و به زودی مردم جهان به دو دسته مصرف کننده هوش مصنوعی و تولید کننده دانش و افرادی که بر هوش مصنوعی حکمرانی میکنند، تقسیم خواهد شد. درست است که هوش مصنوعی مبتنی بر فراگیری دانش به سؤالات پاسخ میدهد، اما اثر جدی آن، دور کردن جوانان از فکر کردن است. وقتی هر لحظه سؤال خود را مطرح کنیم و از هوش مصنوعی پاسخ بگیریم، این موضوع باعث میشود که مردم از تفکر خالی شوند. البته این فناوری سطح دانش را بالا میبرد و همه مردم هر لحظه موبایل و ابزاری را همراه خود دارند که میتواند حل مسأله کند. بنابراین دیگر کسی تفکر نخواهد کرد.
رئیس دانشگاه آزاد ادامه داد: در گذشته دانش آموزان و دانشجویان مهارت جذرگیری و حل انتگرالها را داشتند، اما سال هاست که دیگر کسی اینکارها را انجام نمیدهد و مهارتهایی که در گذشته وجود داشت، امروز به واسطه در دسترس بودن ابزار و نرمافزارها وجود ندارد و دیگر کسی وقت خود را برای جذر و انتگرال نمیگذارد؛ نتیجه این میشود که ممارست گذشته در بین دانشآموزان و دانشجویان را نمیبینیم، چرا که مهندسی تحلیل و فنون ریاضی ذهنها را آماده میکرد و اکنون رفته رفته قدرت خلاقیت ذهنی جوانان کم میشود.
وی با بیان اینکه اگر نظام آموزشی ما در حالت نظام فعلی بماند، دیگر کارآمد نخواهد بود، گفت: با شرایطی که به وجود آمده، دانشجو سؤالات خود را در هر زمان و هر مکان، از هوش مصنوعی میپرسد و پاسخ میگیرد و در امتحانات نیز از آن استفاده خواهد کرد. بنابراین باید شیوههای آموزشی و ملاک ارزیابی تغییر کند و دانشگاه به قدرت استدلال و فهم دانشجو نمره دهد نه حجم دانش او. باید هوش مصنوعی را کنار خود داشته باشیم و به دانشجویان ثابت کنیم که هوش مصنوعی همه آنچه میخواهند را نمیدهد. قدرت فکر، قدرت مواجهه و پاسخگویی به هنگام نکاتی است که چاره کار آن در فناوری آموزشی کرسیهای آزاداندیشی است.
طهرانچی تأکید کرد: ما به دنبال کسب و خلق فناوری هستیم که حتی ما را از دفاع پایان نامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری فائق بیاورد. امروز پایان نامههای کارشناسی ارشد مانند دو دهه قبل توان نمیدهد و کارشناسی ارشد هم توان قبل را ندارد. چون شیوه باید تغییر کند. بنابراین کرسی آزاداندیشی نه تنها در عرصه فرهنگی نیاز امروز جامعه ماست و نه تنها در عرصه اجتماعی دارویی برای جوان جویای حقیقت است، بلکه برای نظام آموزش دانشگاه ها، علاجی برای فرو افتادن در چالشهای جدی پیشرو است، براین اساس باید کرسی آزاداندیشی را از نگاههای متفاوت و وجوه مختلف دید.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: بیش از ۱۰ سال است که رهبر عزیزمان کرسیهای آزاداندیشی را از ما دانشگاهیان مطالبه کردند و ما غفلت کردیم. امروز کرسیها در دانشگاه شور و شعف ایجاد کرده است، لحظهای که نتایج مناظرهها اعلام میشود، بسیار غرورانگیز است، حتی آنجایی که تیمها نسبت به نتیجه اعتراض داشتند هم، بسیار زیباست، چرا که نشان میدهد آنها نسبت به گزاره خود تعصب و تعلق دارند و برای استدلالشان اهمیت قائل هستند. اینکه مقام معظم رهبری خطاب به کرسیهای آزاداندیشی دانشگاه آزاد اسلامی پیام صادر کردند، پرچم افتخاری است که دانشجویان این دانشگاه آن را برافراختند و دیگران دانشجویان نیز باید این مسیر را ادامه بدهند. در ایام برگزاری کرسیهای آزاداندیشی شاهد آن بودیم که دانشجویان ما با اصول مناظره و هم آوردی اندیشه آشنا بودند و در چارچوب ادب با هم گفتوگو کرده و با ادبیات فاخر با هم مواجه میشدند.
وی افزود: گاهی اوقات در مناظره برخی از سیاستمداران و افراد فرهنگی با این مسأله مواجه میشویم که نمیتوانند در مباحثات از ادبیات فاخر استفاده کنند، شایسته است که این ادب و نوع گفتوگو در ۶ هزار تیم شرکت کننده در سومین رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی دانشگاه آزاد اسلامی وجود داشت و ادب گفت وگو، منطق ورزیدن، فلسفه داشتن را به عینه در این کرسیها دیدیم.
طهرانچی در پایان خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی نسل جدیدی از دانشجویان را به جامعه معرفی خواهد کرد که هیجانی نبوده، اهل منطق و گفت وگو هستند و ادب مناظره را فرا گرفتند. بسیار خرسندیم که این حرکت که موجب برافراشته شدن خواسته مقام معظم رهبری به عنوان شخصیت جامعی که جامعه علمی ما را به نیکی پیش برده و پیش میبرند را تکریم کرده و از همه دستاندرکاران برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی تشکر و قدردانی میکنم.
نظر شما