روز گذشته ابراهیم نعیمی، سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به خبرگزاری فارس گفته بود: در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به فردی که دامپزشک است مجوز دادهاند؛ در حالی که اینجا سازمان نظام دامپزشکی نیست بلکه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره است».
دکتر محمدباقر حبی، معاون پیشین انتظامی سازمان نظام روانشناسی ایران، در خصوص این ادعا به قدس میگوید: معمولاً جناحهای سیاسی در ایام انتخابات، برای جلب گروههای هدف خود و یا جدا کردن افرادی از جناح رقیب، ابهامات و یا اتهاماتی را وارد میکنند که بیشتر رنگ و بوی انتخاباتی دارند و اصلاً به نفع سازمان نیست.
با وجود این، کسی که ادعا میکند در سازمان نظام روانشناسی چنین اتفاقاتی افتاده وظیفه دارد به مراجع قانونی برود و به عنوان مطلع، جرایم را گزارش دهد تا رسیدگی شود و اگر گزارش ندهد قطعاً کاری غیرقانونی کرده است.
بر اساس اظهارات دوستان، یکسری سوءاستفاده یا جعل مدارک اتفاق افتاده است؛ مثلاً کسی که دانشآموخته روانشناسی نیست اقدام به ارائه مدرک آن کرده و بعد مشخص شده دامپزشک است که این موضوع نشان میدهد جعل مدرکی رخ داده؛ این دیگر تخلف نیست بلکه جرم است و باید توسط مراجع قضایی یا دادگاه صالح رسیدگی شود. بنابراین موضوع کاملاً روشن است و اگر دوستان مستنداتی از وقوع جرم در شورای مرکزی سازمان دارند باید به مراجع قضایی اطلاع دهند تا رسیدگی شود.
وی در همین زمینه میافزاید: ما ادعا نمیکنیم در کمیسیونهای سازمان نظام روانشناسی در گذشته اصلاً اشتباهی رخ نداده و یا از این پس رخ نخواهد داد، یعنی کمیسیونها براساس قانون تشکیل شده و در عین حال خالی از اشتباه نیستند اما این به معنای آن نیست که تمام عملکرد این کمیسیونها زیرسؤال برود، چون در قضاوت یک مسابقه هم ممکن است چنین اتفاقی بیفتد اما نباید کل فدراسیون یا هیئت داوران آن را زیرسؤال برد.
حبی در پاسخ به اینکه آیا در دوره مسئولیتش در معاونت انتظامی سازمان نظام روانشناسی، تخلفات یا جرایمی رخ داده، میگوید: وقوع هر تخلف و یا جرمی در آن زمان در معاونت انتظامی را رد میکنم. از زمانی که مسئولیت معاونت انتظامی سازمان را به عهده گرفتم تا زمانی که از این سمت کنارهگیری کردم پاسخگوی تکتک پروندههایی که از سوی این معاونت مورد رسیدگی قرار گرفت، هستم. البته شاید در آن زمان تخلفاتی در بخشهای دیگر رخ داده باشد که در این صورت موضوع قابل رسیدگی است.
دکتر حمید یعقوبی، نایب رئیس انجمن روانشناسی ایران نیز در این خصوص به قدس میگوید: مرجع اصلی تأیید مدارک تحصیلی اعضای سازمان، وزارت علوم است و این وزارتخانه باید به ادعای افرادی که چنین موضوعی را مطرح کردهاند پاسخ دهد.
سازمان نظام روانشناسی، سازمانی صنفی و غیردولتی است و اگر اختلافنظری در این سازمان وجود دارد، بهتر است اعضای سازمان این اختلافات را درون صنف برطرف کنند در غیر اینصورت با طرح مشکلات در خارج از سازمان، نتیجهای جز ایجاد سردرگمی برای اعضا حاصل نمیشود.
دکتر حمید رضا حسن آبادی، دبیر هیئت نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران در پاسخ به این پرسش که با وجود برخی از اعضای شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی که تحصیلات غیرمرتبط با رشته روانشناسی دارند چگونه میتوان انتظار داشت سازمان فعالیت افراد غیرروانشناس یا روانشناسان زرد در این حوزه را کنترل کند، به ما میگوید: افرادی بسیار قدیمی وجود دارند که سالها در این مرز و بوم خدمت کرده و درحال خدمت هستند، اما در مقطعی درس خواندهاند که روانشناسی هنوز به عنوان یک رشته دانشگاهی در جامعه ما گسترش پیدا نکرده بود. برای مثال ۵۰ سال پیش مدرک دکترای خود را از یکی از دانشگاههای خارج کشور گرفته و سپس با تأیید وزارت علوم وارد جامعه ما شده است بهطوری که من و بسیاری از همکارانم سر کلاس درس همین استادان درس خوانده و مدرک دکترا گرفتهایم.
البته همین وزارت علوم دستکم ۳۰سال خدمت برای این پیشکسوتان در حوزه روانشناسی و مشاوره تعیین کرده است. البته من آماری از تعداد این استادان ندارم و افرادی که چنین موضوعی را اعلام کردهاند باید آمار و ارقام ارائه دهند. اکنون این پرسش مطرح است که اگر این افراد، غیرمتخصص محسوب میشوند، چگونه افرادی که ادعای متخصص بودن آنها را دارند سرکلاس این استادان تحصیل کرده و مدرک دکترا گرفتهاند؟
بنابراین ضمن احترام به پیشکسوتان باید به نظر وزارت علوم در دورههای گذشته که بنا به تشخیص علمی و کارشناسی برای این افراد حکم ۳۰سال فعالیت در حوزه روانشناسی و مشاوره زده، احترام بگذاریم.
دکتر حسن آبادی ادامه میدهد: در قانون سازمان نظام روانشناسی آمده است: «فقط دارندگان مدرک روانشناسی گرایشهای مختلف و مشاوره میتوانند از این صنف پروانه کار یا اشتغال دریافت کنند» از این رو در هر دوره مشکلاتی مطرح بود که آیا رشتههای جدید علوم شناختی مرتبط با روانشناسی میتوانند از این سازمان پروانه فعالیت دریافت کنند، در حالی که برخی از گرایشهای این رشته مورد تأیید انجمن روانشناسی آمریکاست که اغلب کشورها به این انجمن استناد میکنند. حال این پرسش مطرح است از آنجا که ما در تشخیص و درمان اختلالات روانی از برخی رشتههای جدید (مانند نوروفیدبک) کمک میگیریم آیا شورای مرکزی نمیتواند برای فعالیت این قبیل رشتهها که پس از تأسیس سازمان و تدوین قوانین آن شکل گرفتهاند آییننامههایی در نظر بگیرد.
دبیر هیئت نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران تاکید می کند: در خصوص این ادعا که بعضی از دامپزشکان پروانه فعالیت روانشناسی گرفتهاند باید مستندات آن ارائه شود و سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به این موضوع رسیدگی کند.
نظر شما