تحولات منطقه

جریان آب رودخانه کرج به سمت باغات پایین دست سد، بعد از بیلقان از ابتدای امسال قطع بوده و اگرچه روز گذشته حجمی از آب به سمت این اراضی رهاسازی شد اما در این مدت خسارت زیادی به باغداران وارد آمده است.

خسارت رها نکردن آب سد کرج به باغات ۹۰ ساله!
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، در همین خصوص مدیر جهاد کشاورزی کرج یکی از مشکلات را نبود منابع جایگزین در چنین شرایطی عنوان و با تاکید بر اینکه حق‌آبه باغات پایین دست سد کرج از زمان احداث سد امیر کبیر در سندهای مالکیت آنها قید شده و هیچ منبع دیگری برای تامین آب مورد نیازشان ندارند، گفت: حساسیت نگهداری فضای سبز و باغات استان البرز به حدی اهمیت دارد که ضرورت تخصیص حق آبه آنها کمتر ازضرورت تامین آب شرب نیست.

سید محسن موسوی  در خصوص عدم تخصیص حق آبه باغات پایین دست سد کرج و احتمال خشک شدن آن افزود: حدود ۷۰۰ هکتار باغ در منطقه پایین دست سد کرج داریم که از همین سد، خواستارحق آبه هستند، اگر آبیاری به موقع انجام انجام نشود و نتوانیم این سرمایه‌ها را از تبعات بعدی کم آبی حفظ کنیم، با توجه به نقش این باغات در تداوم سبزینگی و پایش هوای شهر کرج، تاثیر مستقیم آن را برسلامت خود و شهروندان شاهد خواهیم بود.

مدیر جهاد کشاورزی کرج ادامه داد: از اواخر سال گذشته جلسات مستمری را با متولیان و مسئولین مرتبط، در خصوص تعیین تکلیف حق آبه باغداران منطقه سرحدآباد، کلاک، فردیس و... داشتیم. تامین آب شرب، اولویت آب منطقه‌ای است و به علت عدم رها سازی حق آبه این باغات، خسارت زیادی متوجه باغداران شده است.

 وی اظهار کرد: پنجمین ماه سال هستیم و تنها یک مرحله آب و به مدت یک شبانه روز رها سازی و فقط بخش‌هایی از باغات مذکور آبیاری شده است. همین کمبود منابع برای آبیاری باعث شده بسیاری از کشاورزان و باغداران ما رغبتی به ادامه کار نداشته باشند. این افراد اراضی خود را به منظور راه اندازی یک واحد تولیدی (باغ میوه )و با انتظار کسب درآمد و صرف هزینه‌های اولیه کاشت و نگهداری، به باغ تبدیل کرده‌اند که متاسفانه در حال حاضر به دلیل عدم تامین آب با از بین رفتن محصول مواجه هستند.

موسوی با بیان اینکه مدیریت رهاسازی آب در اختیار جهاد کشاورزی نیست، گفت: رها سازی آب در اختیار شرکت آب منطقه‌ای است که این تخصیص را ایجاد کند. در این راستا به اتفاق رئیس محترم سازمان جهاد کشاورزی استان با نظر مساعد نماینده محترم کرج در مجلس شورای اسلامی بازدیدهای زیادی از این باغات انجام شده و جلساتی هم با باغداران و کشاورزان این مناطق برگزار کرده‌ایم. اما رها سازی این حق آبه به دلیل ضرورت تامین آب شرب علی رغم قول مساعد در این خصوص انجام نشد. این موضوع می‌تواند از یک سو زیان‌های اقتصادی و از سوی دیگر مسایل اجتماعی ، ایجاد زمینه تغییر کاربری اراضی و افزایش آلاینده‌ها را به دنبال داشته باشد.

وی درباره اقدامات جهاد کشاورزی برای تامین حق آبه باغداران گفت: با نظر مساعد و پیگیری ریاست محترم جهاد استان پیشنهاد دادیم که حداقل برای حفظ بقاء درختان و نه برای تولید محصول، ۴ و نیم میلیون مترمکعب آب در طول سال رها سازی انجام شود و حتی بر اساس یک زمانبندی مکتوب اینکه در کدام منطقه به چه مقدار آب نیاز داریم مکاتبه و به شرکت امور آب منطقه‌ای اعلام شد. متاسفانه به دلیل محدودیت‌های آب شرب، پیگیری آب منطقه ای از وزارت نیرو نیز نتیجه‌ای نداشت.

معاون جهاد کشاورزی استان البرز تاکید کرد: ضرورت انتقال آب سدکرج به تهران برای تامین آب شرب بر کسی پوشیده نیست، اما توجه به ملاحظات و ضرورت‌های منطقه‌ای و نیازهای بخشی هم اجتناب ناپذیر است و دراولویت‌های جهاد کشاورزی قرار دارد. در این انتقال، درست است که تامین آب شرب اولویت دارد اما حداقل به اندازه‌ای که بتوانیم باغات چند ۱۰ ساله را که هم در تولید محصولات کشاورزی و هم در فضای سبز استان  نقش مهمی دارند را حفظ کنیم، رها سازی آب باید انجام شود.

وی تاکید کرد:  به دلیل اهمیتی که زنده نگه داشتن این باغات بدون در نظر گرفتن خسارات محصول دارد ، امیدواریم اقداماتی انجام شود که حداقل برای سه مرحله تا پایان سال تامین آب شود.

موسوی یادآور شد: به جز باغات کلاک، گرمدره، سرحدآباد و فردیس، بخش‌هایی از اراضی عباس آباد، فرخ آباد و زیباشهر هم از طریق این حق آبه، آبیاری می‌شوند. این باغات حق آبه‌برهایی هستند که از زمان احداث سد کرج وجود داشته و در تمام سندهایشان موضوع حق آبه از سد کرج قید شده است. انتظارمان این است که شرکت آب منطقه‌ای و وزارت نیرو به خواست مردم توجه کنند و حق آبه آنها را تامین کنند تا بتوانیم باغات کرج را حفظ کنیم.

 وی درخصوص آبیاری درختان حاشیه رودخانه کرج گفت: این درختان می‌توانند از طریق رودخانه آب مورد نیاز خود را تامین کنند، در حال حاضر مشکل ما درختان خروجی بیلقان به پایین و حاشیه جنوبی شهر کرج و فردیس است. منبع آبی که دارند فقط از سد کرج است. این باغات عمر بالای ۵۰ سال دارند و از ابتدای احداث این حق آبه را در سند مالکیتشان دارند. درحالی که منتظر هستند رهاسازی آب انجام شود.

مدیرجهادکشاورزی شهرکرج اظهار کرد: وزارت نیرو باید منبع آبی را در اختیار جهاد قرار دهد که بتواند آن را توزیع کند. این موضوع در اختیار جهاد کشاورزی نیست، هرجا که بخواهیم چاهی را فراهم کنیم باید مجوزش را از شرکت آب منطقه‌ای بگیریم. در حالی که جهاد کشاورزی استان البرز با توجه به توان و اختیارات خود در ساماندهی و اجرای روش‌های آبیارهای نوین به ویژه سیستم‌های آبیاری تحت فشار، جزو استان‌های رده اول کشور است. ۵۰ درصد اراضی کشاورزی استان مجهز به این سیستم‌ها هستند.‌ این اقداماتی است که جهاد برای افزایش راندمان آب وآبیاری، در جهت کاهش مصرف آب انجام داده است.

وی یادآور شد: وزارت نیرو باید به این موضوع توجه ومساعدت کند که اگر حق آبه چندین ساله باغداری را به هردلیلی قطع می‌شود، حداقل یک منبع جایگزین را برای جبران کم آبی و کاهش خسارت باغداران باید در نظر گرفت، تا باغدار بتواند روند تولید و حفظ سرمایه سبزخود را ادامه دهند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.