تحولات منطقه

۱۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۰
کد خبر: ۹۰۲۳۱۱

مدیر تحقیقات، برنامه‌ریزی و بررسی‌های اقتصادی شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت:خراسان رضوی از اعتبارات آب کشور رتبه ۲۸ را دارد؛ متوسط سرانه اعتبار آب برای هر نفر در کشور۳۵۰ هزار تومان در سال است که این عدد برای هر نفر در خراسان رضوی ۷۸ هزار تومان تعریف شده است.

رتبه خراسان رضوی در بودجه آب ۲۸ است
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، استان خراسان رضوی که همه‌ساله به صورت میانگین از ۲۰تا۳۰میلیون زائر پذیرایی می‌کند، با داشتن جمعیت تقریبی نزدیک به ۷میلیون نفر و خشکسالی پیش رو نیازمند بودجه و منابع مالی لازم در مباحث مربوط به آب است؛ اما نه تنها بودجه لازم در این زمینه وجود ندارد؛ بلکه از کل اعتبارات اختصاص یافته در دو سال گذشته، تنها یک‌چهارم آن به استان رسیده است.

مدیر تحقیقات، برنامه‌ریزی و بررسی‌های اقتصادی شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی ضمن اشاره به جایگاه استان از لحاظ جمعیتی عنوان کرد: دومین استان کشور از نظر جمعیت و چهارمین استان از نظر مساحت هستیم؛ اما با وجود این، سهم خراسان رضوی از اعتبارات کشور رتبه ۲۸ را دارد؛ یعنی هم سرانه آب کمی داریم و هم رتبه ما متناسب با شرایط نیست.

سیدحمید میرقاسمی ادامه داد: متوسط سرانه اعتبار آب برای هر نفر در کشور۳۵۰ هزار تومان در سال است که این عدد برای هر نفر در خراسان رضوی ۷۸ هزار تومان تعریف شده و در استان‌هایی مانند ایلام، اردبیل و کردستان این عدد به بیشتر از یک میلیون تومان در سال هم می‌رسد.

وی افزود: اگر هزار تومان در کل کشور هزینه کرده‌اند، ۸/۱ درصد را به خراسان رضوی داده‌اند. در صورتی که ۸ درصد جمعیت کشور و ۷ درصد مساحت کشور را داریم که سهم زائران هم در آن دیده نشده و اگر جمعیت ۲۰ میلیونی زائر را در نظر بگیریم، به خاطر مصرف آب باید به استان ۲ درصد اعتبار اضافه تعلق بگیرد.

رتبه بودجه آب استان مناسب نیست

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی ضمن تأیید کمبود بودجه در بخش آب استان عنوان کرد: متأسفانه در بهره‌مندی خراسان رضوی از بودجه، این محرومیت وجود دارد و شاخص‌هایی مانند وضعیت جغرافیایی، جمعیتی و زائر در آن باید دیده شود و غیر از اعتبارات، ما با مشکلات جدی مانند فرونشست، خشکسالی و بارش کم مواجه هستیم و مسئله آب مشهد یک مسئله استراتژیک است.

فاطمه رحمانی به وضعیت استان در سایر بخش‌ها اشاره کرد و گفت: خراسان رضوی در سایر زمینه‌ها هم به اندازه کافی به تناسب جمعیت، وسعت جغرافیایی و موقعیت از اعتبارات برخوردار نبوده و در مسئله آب هم این مشکل وجود دارد.

وی تصریح کرد: سال گذشته ۵۰۰میلیارد تومان و امسال هم ۵۰۰میلیارد تومان از بودجه‌های عمرانی به خراسان رضوی اختصاص پیدا کرد. حدود ۲۷۰ میلیارد تومان از این هزار میلیارد تومان به استان تخصیص پیدا کرده و مابقی آن مانده است و وعده داده‌اند تا پایان سال تمام مبلغ تخصیص پیدا خواهد کرد.

رحمانی ضمن اشاره به بودجه اختصاص یافته عنوان کرد: با وجود عدد هزار میلیارد بی‌شک جایگاه استان بهتر می‌شود؛ اما هنوز آن رتبه‌ای را که استان باید داشته باشد، ندارد و این باید در بودجه ۱۴۰۳ جبران شود که نیازمند تلاش مسئولان اجرایی استان در بهره‌مندی از میزان برخورداری از بودجه‌های ملی است و ما هم در کنار مسئولان اجرایی به عنوان نمایندگان تلاش می‌کنیم وضع بهتر شود. 

وی با یادآوری مشکلات حوزه آب خراسان رضوی خاطرنشان کرد: استان مشکلاتی دارد و مشهد از نظر زائرپذیری توجه ویژه‌ای را می‌طلبد که در موضوع آب برای مشهد، بودجه‌ای جدا برای آب زائر در نظر گرفته نشده که پیگیری رسانه‌ای کمک می‌کند با جدیت بیشتری این موارد را دنبال کنیم.

نبود تعامل میان نمایندگان مجلس و دستگاه‌های اجرایی استان

نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی هم عمده‌ترین مشکل در بخش کمبود اعتبارات در حوزه آب استان را ضعف مدیریت اجرایی دانست و ادامه داد: بودجه را مجلس نمی‌نویسد؛ بلکه توسط دولت به مجلس ارائه می‌شود. وظیفه استانداری این است که جلسه‌های متعددی با وزرای مختلف این حوزه بگذارد و نیازمندی‌ها، مشکلات و موارد را مشخص کند که چقدر نیاز آبی داریم و چه میزان بودجه برای توسعه شبکه آبی، بهسازی و نوسازی نیاز است تا در بودجه این موارد قید شود.

علی‌اصغر عنابستانی، تعامل دستگاه‌های اجرایی استان با وزارتخانه‌ها را کارساز خواند و تأکید کرد: پس از توجیه وزارتخانه‌ها باید با مجلس هم تعامل شود که در کنار جذب اعتبارات دولتی از اعتبارات مجلس هم بهره‌مند شویم. از وظایف استانداری و معاونان استانداری است که رایزنی لازم را داشته باشند و پیش از اینکه تصمیم‌ها تبدیل به عدد و رقم شود، باید تعاملات و توجیه‌ها انجام شده باشد. در حال حاضر نمی‌توان برای این عدد و رقم کاری انجام داد و برای بودجه‌های سال بعد باید از اکنون در راستای جذب اعتبارات اقدام کرد.

وی ادامه داد: اگر شاخص‌های دیگر استان را در دو سال گذشته بررسی کنیم، عملکردها و شاخص‌های اعتباری حوزه‌های متفاوت، نامناسب است و بدون استثنا استان در همه شاخص‌های عملکردی جزو رتبه‌های پایین کشور است و این به ضعف شدید مدیریت استان و تعامل نداشتن با نمایندگان مجلس برمی‌گردد و به نوعی هر کسی کار خودش را انجام می‌دهد که نتیجه، همین کمبود اعتبارات است.

عنابستانی تأکید کرد: نمایندگان، مسئول اجرا نیستند. نمایندگان خراسان رضوی بسیار تأثیرگذارند و به شدت به حوزه انتخابیه خود احساس تعلق و مسئولیت می‌کنند؛ اما از ظرفیت تعامل با نمایندگان مجلس استفاده نمی‌شود. به همین دلیل در عمده شاخص‌های عملکردی و اعتباری در دو سال گذشته نه تنها شرایط بد است؛ بلکه اسفبار است. 

نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی گفت: آب با توجه به شرایط، یک مثال ملموس است و با توجه به اینکه یک استان خشک هستیم و مناطق خشک بسیار زیادی داریم، باید مدیریت آب در استان جزو اولویت‌های نخست استان و کشور باشد؛ اما متأسفانه در اعتبارات مربوطه رتبه ۲۸ را داریم و عملاً یک‌چهارم متوسط سرانه کشوری هر نفر در استان ما بودجه آب دارد که نشان از ضعف شدید مدیریت در تأمین این نیاز است.  

 در بودجه‌بندی، خراسان رضوی استانی برخوردار در نظر گرفته می‌شود

نماینده مردم قوچان و فاروج با طرح مسائل آب در حوزه انتخابیه خود عنوان کرد: مشکل ما این است که نه دولت، نه مجلس و نه مردم خود را با این شرایط تطبیق نمی‌دهند و نتیجه نبود سازگاری این است که آمایش سرزمینی نداریم تا وضعیت صنایع آب‌بر مشخص شود و باید به این پرسش پاسخ دهیم که چرا باید صنعت از آب‌های زیرزمینی استفاده کند.

علی آذری ادامه داد: ماهیت آب در کشور بحرانی نیست. بحران، مسئله‌ای زودگذر است و نباید از لفظ بحران استفاده کنیم. امروز مسئله آب یک مسئله تنش مستمر و در حال شدت گرفتن است و این تنش تأثیر زیادی بر جمعیت کشور و استان دارد و مسائل اجتماعی ما را به مسیرهای نگران‌کننده‌ای می‌برد. حوزه آب، مسئله پیچیده‌ای است و در اقتصاد تأثیر مستقیم دارد. دولت، مجلس و مردم باید بپذیرند و ما باید با این شرایط سازگار شویم.

وی مسئله آب را بدخیم خواند و تأکید کرد: ما در وضعیت بدخیم آبی هستیم و اینکه چرا خودمان را با شرایط سازگار نمی‌کنیم، بحث خیلی مهمی است که این مسئله سازگاری در حوزه حکمرانی آب و فرهنگ مردم ترویج یابد. در بحث بودجه‌ای استان همیشه اصل بر این قرار گرفته که خراسان رضوی، استان برخورداری است و فراموش شده که این استان تردد ۲۰ تا ۳۰ میلیونی زائر در سال را دارد. تمرکز تصمیم‌گیری در تهران سبب شده این استان و جمعیت آن بحرانی‌تر از استان ما دیده شود که نیاز به تبیین شرایط داریم.

فرونشست، ترمیم شبکه آب‌رسانی، تکمیل تصفیه‌خانه‌ها، وارد کردن پساب در چرخه استفاده منابع مصرفی و اجرای سایر برنامه‌های آبی نیازمند بودجه مناسب است. تأمین منابع آب در طرح‌های مسکن ملی و افزایش مهاجرت‌ها به سمت خراسان رضوی و مشهد از کشورهای همسایه و استان‌های جنوبی از جمله مواردی است که سرانه در نظر گرفته شده برای هر نفر در استان را بیشتر کاهش می‌دهد و باید پرسید سهم مسئولان اجرایی در کسری این بودجه تا چه اندازه است؟

خبرنگار: طاهره فجرداودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.