تحولات منطقه

۷ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۵
کد خبر: ۹۰۹۸۳۸

به طور کلی میلگردها از لحاظ شکل ظاهری و فیزیکی به دو دسته میلگرد ساده (بدون آج) و میلگرد آجدار تقسیم بندی می‌ شوند که هریک دارای خواص و کاربردهای متفاوت هستند.

بررسی تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار در آنالیزهای مختلف
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

از میلگرد ساده چه می دانید؟

همان‌ گونه که از نام این میلگردها مشخص است، ساده و بدون آج هستند. میلگرد ساده به میلگردی گفته می شود که در تمام سطح آن هیچگونه آج یا برجستگی وجود ندارد. میلگرد ساده در بازار داخلی با نام استاندارد روسی خود، یعنی میلگرد A۱ شناخته می شود. میلگرد ساده بیشتر در صنعت کاربرد دارد و کار اصلی آن، ایجاد استحکام و مقاومت بیشتر در بتن است. میلگردهای ساده در خود ساختمان‌ سازی کاربرد محدودی دارند. به عبارتی از میلگردهای ساده در ساخت بناها، ستون‌ های بتنی، زیرسازی، مقاوم‌ سازی ساختمان‌ ها و جبران ضعف کششی بتن در برابر زمین‌ لرزه استفاده می‌ شوند.

علاوه بر استفاده از میلگرد ساده در صنعت ساختمان‌ سازی، از میلگردهای ساده در صنعت جوشکاری و آهنگری نیز می‌ توان بهره گرفت.

میلگرد آجدار چیست؟

این نوع میلگردها دارای آج بر روی سطح خود هستند. بر روی این میلگردها آج‌ هایی به صورت مارپیچ، یکنواخت، دوکی شکل یا مرکبی وجود دارند. این میلگردها از نظر درصد کربن، سختی و قابلیت خم‌ پذیری با یکدیگر متفاوت‌ اند. میلگردهای A۳، A۲ و A۴ نوعی از این میلگردها هستند. از میلگردهای آجدار در تهیه و تولید چندین محصول نظیر خاموت، سنجاقی، رکابی، عصایی و زیگزاگ در ساختمان سازی استفاده می‌ شود. تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار این است که میلگردهای آجدار به نسبت میلگردهای ساده در صنعت ساختمان‌ سازی کاربرد بسیار بیشتری دارند. از میلگرد آجدار در ساختمان سازی به صورت ویژه ای استفاده می گردد، به بیانی ساده تر استفاده از میلگرد آجدار در تمام قسمت های سازه کاملا محرز است.

طبقه‌ بندی تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار (a۱ باa۲، a۳ و a۴)

همان‌ طور که با میلگرد ساده و میلگرد آجدار به خوبی آشنا شدید این دو محصول با یکدیگر تفاوت‌ هایی دارند. همین تفاوت ها باعث شده است کاربرد هریک از میلگردهای ساده و آجدار کاملا با یکدیگر متفاوت باشد و حتی صنعت های مختلفی را به صورت اختصاصی پوشش دهند.

  •  تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار از لحاظ سایز

میلگردها دارای وزن و سایزهای مختلفی هستند. به طور کلی همه میلگردها بر اساس استاندارد جهانی تولید و به بازار عرضه می‌ شوند. استانداردهای مورد استفاده در تولید میلگرد را می توان بر اساس نیاز سازه ای هر کشور و البته جهانی متفاوت دانست. از این رو می توان میلگردهای ساده و آجدار را به دو دسته زیر طبقه‌ بندی کرد:

دسته اول: میلگردهای آجدار در دو نوع شاخه و کلاف در سایزهای مختلف ۵.۵ الی ۴۰ میلی‌ متری تولید می‌ شوند که هریک کاربردهای متفاوتی دارند.

دسته دوم: میلگردهای ساده نیز در دو نوع شاخه و کلاف در سایزهای متداول ۵.۵ الی ۲۰ میلی‌ متری تولید و به بازار عرضه می‌ شوند. این میلگردها در صنایع مختلف و ساختمانی نیز کاربرد دارند.

  •    تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار از لحاظ کاربرد

میلگردهای ساده و آجدار از لحاظ کارایی و کاربردهایی که دارند نیز با هم متفاوت‌ اند. به طور کلی می‌ توان گفت از میلگردهای ساده بیشتر در صنعت استفاده می‌ کنند. این در حالی است که کاربرد میلگردهای آجدار بیشتر در ساختمان‌ سازی است. 

همان‌ طور که در بالاتر نیز بیان شد، از میلگردهای ساده در آهنگری و جوشکاری و همچنین تغییر شکل دادن بهره می‌ گیرند. زیرا میلگردهای ساده راحت‌ تر از سایر میلگردها برش می‌ خورند و خم می ‎شوند. علاوه بر همه کاربردهای ذکر شده در بالا، از میلگردهای ساده به عنوان دورپیچ در آرماتوربندی و به عنوان میلگرد حرارتی در سقف‌ های تیرچه‌ بلوک نیز می‌ توان استفاده کرد.

برخی از کاربردهای این میلگردها به شرح زیر هستند:

  • بتن‌ ریزی دیوارها

  • افزایش مقاومت بتن

  •   تقویت فونداسیون

  • افزایش نیروی برشی

  • بتن‌ ریزی کف سازه

میلگردهای A۳ و A۴ که از نوع میلگردهای آجدار هستند، بیشترین میزان آج را دارند. به همین علت از آن‌ ها در ساخت اسکلت فلزی و تیرچه بتنی استفاده می‌ کنند. یکی دیگر از تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار این است که میلگردهای آجدار از مقاومت بالاتری برخوردارند. میلگردهای ساده قابل برش‌ کاری و خم شدن نیستند. به همین دلیل است که معمولا از میلگردهای آجدار در صنعت جوشکاری استفاده نمی‌ کنند. البته برخی از آنالیزهای میلگرد آجدار این قابلیت را دارند و می توان از آن ها در جوشکاری نیز بهره برد.

یکی دیگر از تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار در این است که میلگردهای آجدار در برابر فشار و نیروهای وارده به خوبی مقاوم هستند و می توانند سازه در بسیاری از موارد مقاوم کنند.

علاوه بر کاربرد ساختمانی میلگردهای ساده بیشتر در صنایع، برای ساختن پیچ و مهره و میخ و برخی اتصالات و میلگردهای نازک تر نیز برای ساختن مفتول‌ ها مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

  •  تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار از نظر میزان قدرت جوش‌ پذیری

یکی دیگر از تفاوت‌ هایی که میلگردهای ساده با آجدار دارند، قدرت جوش‌ پذیری است. میلگردهای ساده از نظر خاصیت جوش‌ پذیری نسبت به میلگردهای آجدار خاصیت بیشتر و بالاتری دارند. به همین دلیل است که این میلگردها در صنایع جوشکاری کاربرد بسیار زیادی دارند. این در حالی است که میلگردهای آجدار به‌ خصوص میلگردهای A۳ و A۴ اصلا قابلیت جوشکاری ندارند.

  •   خاصیت کششی میلگردها

یکی دیگر از تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار، خاصیت کششی آن‌ هاست. میلگردهای آجدار به نسبت میلگردهای ساده، خاصیت کششی بیشتری دارند. در واقع استحکام کششی در میلگرد A۴ بیشتر از A۱ است.

  •  خاصیت خستگی میلگردها

سازه‌ های ساختمانی پس از تمام شدن مراحل ساخت، امکان دارد در برابر تنش‌ های لرزشی یا ضربه‌ ای قرار بگیرد. این لرزش‌ ها یا ضربه‌ ها می‌ توانند موجب ترک خوردن، شکستن یا فرو ریختن میلگرد شوند. خاصیت خستگی میلگردها به شکل‌ پذیری آن‌ ها وابسته است. به عبارتی هر چه میزان شکل‌ پذیری و قدرت انعطاف میلگرد بیشتر باشد، مقاومت در برابر خستگی و تنش‌ های مختلفی از خود نشان می‌ دهد.

قیمت؛ اصلی‌ ترین تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار

یکی از مهم‌ ترین تفاوت میلگرد ساده و آجدار قیمت است. قیمت میلگردها را بر اساس نرخ شمش آهن و سایر مواد اولیه به‌کار رفته شده، تعیین می‌ کنند. به همین دلیل است که میلگردهای آجدار به نسبت میلگردهای ساده از نرخ بالاتری برخوردار هستند.

در پایان

میلگرد ساده و میلگرد آجدار دو نوع میلگرد هستند که در صنعت ساختمان استفاده می‌شوند. میلگرد ساده دارای سطح صاف است که برای تقویت بتن مورد نیاز است. میلگرد آجدار دارای آج‌های کوچک و برآمده است که برای افزایش اتصال بین فولاد و بتن طراحی شده است. میلگرد آجدار نسبت به میلگرد ساده دارای مزایایی مانند مقاومت بالاتر در برابر خوردگی، کاهش هزینه‌های نصب و جوشکاری و افزایش عمر مفید سازه است. در آنالیزهای مختلف (a۱ باa۲، a۳ و a۴)، میلگرد آجدار بهتر از میلگرد ساده عمل می‌کند و به عنوان یک راه حل مناسب برای پروژه‌های ساختمانی با استانداردهای بالا شناخته می‌شود. برای آشنایی بیشتر با تفاوت های این دو میلگرد در قالب تفاوت بر اساس آنالیز بهتر است مقاله تفاوت میلگرد A۱ و A۲ ،A۳ ،A۴ را از دانشنامه آهن آلات آهن ملل مشاهده و با جزئیات بیشتری در مورد این موضوع آشنا شوید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.