دهم خرداد ماه روزنامه «اسرائیل هیوم» از چهار پیش شرط دولت سعودی برای پیوستن به روند عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی پرده برداشت. یکی از این شروط «حق داشتن برنامه صلحآمیز هستهای» بود که با مخالفت قاطع تل اویو مواجه شد. اما روز گذشته هم یک روزنامه عبری از طرح دولت بایدن برای ساخت تأسیسات هستهای غنی سازی اورانیوم در عربستان به شرط آنکه این مراکز تحت نظارت و کنترل از راه دور واشنگتن باشند خبر داد!
این مسئله از چند واقعیت حکایت دارد. نخست اینکه موضوع عادی سازی روابط میان سعودی با رژیم صهیونیستی یکی از مسائل مهمی است که دولت بایدن تلاش دارد تا پیش از زمان رسیدن به زمان رقابت های انتخاباتی از آن بعنوان یک دست آورد در حوزه دیپلماسی خود مطرح کند. اما تا امروز به دلیل موانعی مهمی از قبیل عدم اعتماد بین تل آویو و ریاض، تفاوت ها و اختلافات سیاسی، ایدئولوژیکی و فرهنگی این امر تحقق نیافته است. همچنین با توجه به تغیر راهبرد عربستان بر اساس نظم نوین و تغییر سیاست خارجی ریاض از غرب به سوی شرق نزدیکی بین ریاض و تل آویو با سختی مواجه است. اما در مقابل عربستان می خواهد با هسته ای شدن خود در تراز ایران ظاهر شده و قدرت نمایی کند. هرچند که دو نکته در این زمینه وجود دارد. نخست اینکه موضوع هسته ای ریاض هیچگاه بصورت بومی در این کشور تبدیل نخواهد شد و همواره بصورت وابسته، وارداتی و جنبه نمایشی خواهد داشت. اما برنامه هسته ای ایران بومی و مستقل از دیگر کشورها است. دوم ادامه مانع تراشی صهیونیست ها بر سر هسته ای شدن سعودی خواهد بود. لذا با توجه به رقابت های بین ریاض و تل آویو، امکان هسته ای شدن عربستان به اسانی وجود نخواهد داشت.
در نهایت اینکه امروز هر کشوری که دارای دانش اتمی و زیر ساخت های هسته ای باشد، این جزو مولفه های قدرت آن در جهان مطرح است. نباید از یاد برد که انتقال دانش در حوزه های علوم پیشرو خط قرمز غرب در برابر کشورهای اسلامی است. اگر هم امریکا در عربستان نیروگاه هسته ای ایجاد کند این کشور نمی تواند در زمینه هسته ای پیشرفت داشته باشد چون واشنگتن دانش این کار را به دانشمندان سعودی منتقل نخواهد کرد.
نظر شما