قدس آنلاین: زنجیره محور عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی که از امارات آغاز و به بحرین کشیده شد، اکنون با قرار گرفتن نام کشورهای دیگری در نوبت بعدی گویا ادامه دارد. وزیر خارجه عربستان سعودی ضمن تأکید بر این موضوع که سازش با رژیم صهیونیستی در نهایت رخ خواهد داد، گفت: اختلافاتی که گاهی میان ریاض و واشنگتن رخ میدهد، تصادفی است. به گزارش فارس، فیصل بن فرحان در نشستی مجازی که پژوهشکده سیاست خاور نزدیک واشنگتن برگزار کرده بود، گفت: تحقق صلح و ثبات دائمی جز با توافق دائمی میان فلسطینیها و اسرائیلیها رخ نخواهد داد، عادیسازی روابط اتفاق خواهد افتاد اما ایجاد کشور فلسطینی و ازسرگیری طرح صلح فلسطینی-اسرائیلی ضروری است.
کمتر از یک ماه پیش دو کشور عربی حاشیه خلیج فارس یعنی امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی معاهده سازش موسوم به «توافقنامه صلح ابراهیم» را امضا کردند. گرچه بحرین و امارات هدف از این توافق را عادیسازی روابط با تل آویو در مسیر دستیابی به صلح عنوان کردند اما بازی پشت صحنه عربستان و حضور معنادار رئیس جمهور آمریکا در این معاهده و برگزاری مراسم در کاخ سفید، اهداف پشت پرده این نقشه از جمله بسترسازی برای پروژه معامله قرن و همچنین مصرف انتخاباتی آن را برملا کرد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز که ماههاست از سوی افکار عمومی به دلیل پروندههای متعدد فساد مالی و ناتوانی در اداره امور در مناطق اشغالی زیر فشار قرار دارد، به دنبال آن است که از این معاهده برای کاهش این فشارها استفاده کند.
در این سوی ماجرا اما شرایط برای بحرین و امارات به شکلی متفاوت رقم خورد و نه تنها شهروندان بحرینی و اماراتی که عموم ملتهای جهان عرب و اسلام به این توافق اعتراض کردند و آن را خیانتی در ادامه خیانتهای قبلی مصر و اردن و گروههای سازشکار عربی دانستند. علاوه بر این، کارشناسان و تحلیلگران هم با بیان اینکه صلح و ثبات در منطقه تنها زمانی محقق خواهد شد که رژیم صهیونیستی به اشغالگری خود در فلسطین پایان دهد، امضای چنین توافقنامههایی را بیش از هر چیز در راستای منافع صهیونیستها و ایالات متحده عنوان کرده و آمریکا را در حال دوشیدن آنها دانستند.
در این میان، علاوه بر تلاش ویژه بن سلمان سعودی و بن زاید اماراتی در جهت تکمیل فرایند عادیسازی روابط، نقش مؤثر یک شاهزاده سعودی در بسترسازی برای پیوستن علنی ریاض به این فرایند نیز حائز اهمیت است. بنا بر اطلاعات رسیده، بندر بن سلطان، عنصر اطلاعاتی ـ امنیتی سعودیها که سابقه ریاست شورای امنیت ملی، ریاست استخبارات و سفارت عربستان در واشنگتن را در کارنامه خود دارد، در کنار جرد کوشنر، داماد و مشاور یهودی دونالد ترامپ، نقش ویژهای در ایجاد هماهنگیها در این خصوص داشته و مأموریت دارد بسترهای لازم برای اعلان رسمی پیوستن عربستان به این توافق را فراهم کند. روابط گسترده و خاص بندر بن سلطان با لابی تندرو آیپک از یک سو و ضدیت او با محور مقاومت و آرمان فلسطین موجب شده او هم در پروژه معامله قرن و هم در موضوع عادیسازی روابط به عنوان یک عنصر کاملاً همراه، بخش عمدهای از دستورات کوشنر را عملیاتی کند. این تلاشها که بهتازگی علنیتر شده تا جایی پیش رفته که روزنامه صهیونیستی مع آریو نیز بهصراحت بدان اشاره کرده و در گزارشی نوشته است: بندر بنسلطان مسیر صلح ریاض و تل آویو را مینزدایی میکند و انتقاد شدید او از رهبران فلسطینی را نشان دهنده نزدیک شدن ریاض و تلآویو به عادیسازی روابط میان دو طرف دانسته است.
نظر شما