تحولات منطقه

مجموعه «یادداشت های علم؛ شامل متن نوشته‌های امیر اسدالله علم» با ویراستاری علینقی عالیخانی توسط انتشارات معین به چاپ بیست و چهارم رسید.

مجموعه «یادداشت‌های علم» به چاپ بیست‌وچهارم رسید
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

مجموعه «یادداشت های علم؛ شامل متن کامل نوشته‌های امیر اسدالله علم» با ویراستاری علینقی عالیخانی به تازگی توسط انتشارات معین به چاپ بیست و چهارم رسیده است.

این مجموعه هفت جلدی از یادداشت‌هایی به دست آمده که «امیراسدلله علم» بین سال‌های ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۶ به مدت ده سال روزانه در یک دفترچه ثبت می‌نمود. وی وصیت کرد که ۲۰ سال پس از مرگ وی و شاه خانواده‌اش اجازه‌ی انتشار این کتاب را دارند.

اسدالله علم که همسن آخرین پادشاه بود، در شروع یادداشت‌ها ۴۸ سال داشت، او از ۲۵ سال قبل و از دورانی که به جای پدرش امیرشوکت الملک نشست، در کابینه‌های مختلف وزارت گرفت. دو سال نیز نخست وزیر شد.

شش جلد اول کتاب در دهه هفتاد شمسی منتشر شد، در حالی که جلد هفتم ۲۰ سال بعد به انتشار رسید. جلد هفتم، که اتفاقات سال‌های ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۷ را بازگو می‌کند، به نوعی مقدمه‌ای برای شش جلد قبل به حساب می‌آید. «علینقی عالیخانی» به عنوان ویراستار کتاب «یادداشت‌های علم»، اشاره می‌کند که از آنجایی که جلد هفتم این یادداشت‌ها، جدا از شش جلد قبلی و پس از آن منتشر شده است، به خواننده پیشنهاد می‌شود این یادداشت‌ها را از جلد هفتم مطالعه کند و سپس به سراغ شش جلد بعدی برود.

از ویژگی‌هایی که کتاب پیش رو را قابل توجه می‌کند، نزدیکی امیراسدلله علم به محمدرضا پهلوی است. علم در بیشتر سفرهای کاری و تفننی، شاه را همراهی می‌کرد و در مواقع دیگر پیرامون موضوعات مختلف با او در ارتباط بود. شاه که سال‌ها وی را می‌شناخت و به او اعتماد داشت، او را در جریان مسائل گوناگون کشور قرار می‌داد. بنابراین خواندن این یادداشت‌ها می‌تواند تصویری جامع از وضعیت کشور در دوران حکومت پهلوی ارائه دهد و نظام داخلی آن، به‌ویژه نظام اداره کشور را در حلقه‌ی خصوصی آن، بازنمایی کند.

علینقی عالیخانی که خود در زمان آغاز یادداشت‌های اسدالله علم، وزیر اقتصاد دولت هویدا و دوست نزدیک اسدالله علم بود، بعدها به ریاست دانشگاه تهران منصوب شد و سرانجام مدیریت یک بانک و چند مؤسسه بزرگ اقتصادی را به عهده گرفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.