به گزارش قدس خراسان، خبر وقوع زلزله شدید در مشهد خبری بود که به سرعت برای اولین بار در ساعت ۱۰:۱۳ دقیقه صبح در فضای مجازی به سرعت دست به دست شد. هنوز دقایقی از این خبر نگذشته بود که دومین زمین لرزه در ساعت ۱۰:۲۵ دقیقه دوباره در مشهد احساس شد و سومین زلزله در ساعت ۱۰:۴۶ دقیقه و احساس ۸ پس لرزه دیگر وحشت بیشتری را در مردم مشهد ایجاد کرد که ایجاد ترافیک و راه بندان و حضور مردم در خیابانهای مشهد از اولین نتایج این زلزلهها بود.
طبق اطلاعات مرکز لرزه نگاری دانشگاه تهران، مرکز این زلزلهها در افغانستان و به بزرگی ۶ ممیز سه دهم ریشتر اعلام شد. به دنبال وقوع این زمین لرزه مدیر کل بحران استان خراسان رضوی اعلام کرد: تا ساعت حدود ۱۱ تعداد پس لرزهها به تعداد ۴۰ مورد رسیده است و هنوز هیچ گزارشی در خصوص خسارتهای احتمالی در استان گزارش نشده است.
محسن نجات ادامه داد: با توجه به شدت زلزله که باعث رعب و وحشت در میان مردم شده است توصیه میشود افراد آرامش خود را حفظ کنند.
آماده باش کامل دستگاههای خدمات رسان در استان
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان خراسان رضوی، با اشاره به وقوع زلزله ۶.۳ ریشتری، در عمق ۷ کیلومتری و در ساعت ۱۰:۱۱ در محدوده شمال هرات کشور افغانستان اعلام کرد: در راستای وقوع زمین لرزه و احساس آن در شهرهای این استان، مرکز کنترل و هماهنگی عملیات استان فعال شده است تا به صورت آنلاین و لحظه به لحظه به رصد حادثه بپردازند.
محسن ذاکریان از آماده باش کلیه مراکز امدادی این سازمان خبر داد و گفت: رؤسای تمام شعب، مراکز پاسخگویی شعب و پایگاه امدادی سطح استان و مرکز آنست استان، در حالت آمادهباش قرار دارند و بررسی طرح عملیاتی شهرستانهای تایباد، تربت جام و مشهد توسط امدادگران جمعیت، انجام شده است
فرماندار مشهد لحظاتی بعد از وقوع ۱۱ زلزله پی درپی مشهد در گفتگو با قدس خراسان عنوان کرد: از همان لحظات اول سولههای بحران و کل دستگاههای خدماتی در آماده باش هستند تا در صورت لزوم اقدامات لازم را داشته باشند. تمام ارزیابان در بخشهای شهرستان مشهد فعال هستند و تاکنون حادثهای با منشا زلزله گزارش نشده است.
محسن داوری ضمن اشاره به تشکیل جلسه ستاد بحران در فرمانداری شهرستان مشهد خاطر نشان کرد: تا چند روز آینده که احتمال پس لرزهها وجود دارد تمام دستگاههای اجرایی شهرستان در آماده باش کامل هستند. از شهروندان میخواهیم آرامش خود را حفظ کنند و اطلاع رسانیهای لازم به شهروندان در صورت لزوم انجام خواهد شد.
نزدیک بودن شهرهای مرزی به کانون زمین لرزه و تداوم پس لرزهها در این شهرها باعث شد تا مدارس تایباد و باخزر و تربت جام تعطیل شوند.
با توجه به نزدیکی بیشتر شهر مرزی تایباد به کانون زلزله سرپرست فرمانداری این شهر در گفتگو با قدس خراسان اعلام کرد: در بررسیها و برآوردهای اولیه که توسط تیمهای ارزیاب انجام شده است خسارت عمده و جانی نداشته ایم و تنها در بعضی از روستاهای شرقی شهرستان شاهد ترک دیوارها و سقف منازل هستیم.
محمدرضا رضایی ادامه داد: با تشکیل جلسه بحران تمام دستگاههای اجرایی پای کار آمدند و در آمادگی کامل به سر میبرند و لازم است مردم نکات ایمنی را رعایت کنند و با توجه به اضطرار شرایط و اینکه ممکن است دانش آموزان در صبح ۱۶ مهر ماه آماده حضور در مدارس نباشند، مدارس شیفت صبح یکشنبه براساس تصمیم جلسه ستاد بحران شهرستان تعطیل شد.
پایداری وضعیت شبکه ارتباطی در تمام استان
مدیر کل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان رضوی با توجه به ضرورت نیاز به شبکههای ارتباطی در شرایط اضطراری اعلام کرد: شبکه ارتباطی شهرستانهای مرزی و دیگر شهرهای استان پس از وقوع زمین لرزه در هرات، پایدار و شبکه تلفن همراه در ثبات کامل است.
علی دلگیر ادامه داد: در تماس همکاران اداره کل ICT استان با دهیاران مناطق مرزی در شهرستانهای خواف، تایباد، تربت جام مشخص شد که شبکه ارتباطی در کلیه مناطق مرزی استان با ثبات است. کلیه تیمهای پایش و رفع تداخل فرکانس به صورت شبانه روزی در کشیک کامل به سر میبرند و هرگونه تداخل و افت احتمالی کیفیت ارتباطی را در کوتاهترین زمان ممکن مرتفع خواهند کرد.
کانون زلزله افغانستان روی یک گسل اصلی است
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتگو با خبرنگار ما عنوان کرد: کانون زلزله افغانستان روی یک گسل اصلی در شمال افغانستان است و امتداد این گسل از شمال ایران عبور میکند که شامل شاخههای متعدد است.
سید کیوان حسینی ادامه داد: از نظر تاریخی این زلزلهها قابل پیش بینی بود و با توجه به زلزلههای اتفاق افتاده میتواند هنوز زلزلههای بیشتر و شاید بزرگتری داشته باشد و منطقه افغانستان جزء منطقه با خطر بالا برای وقوع زلزله است که میتواند برای شهرهای مرزی خطرناک باشد که این شهرها باید در حالت هشدار باشند.
آنچه مسلم است وقوع زلزله برای شهرهای استان خراسان با توجه به قرار گیری آنها روی گسلهای متفاوت دور از انتظار نیست اما آنچه در این شرایط ضروریتر به نظر میرسد پاسخ به این پرسش است که مردم استان خراسان رضوی و کلان شهر مشهد تا چه میزان به طور واقعی آمادگی برای مقابله با زلزله و پناه گیری را دارند و میتوانند با تئجه به موقیعتی که در آن قرار دارند خود مراقبتی کنند تا در هر شرایطی خسارتها و تلفات جانی رخ ندهد. نکته دوم که ذکر آن خالی از لطف نیست بیان این مطلب است که آیا اطلاعات علمی دستگاهها و سازمانهای اجرایی از شرایط گسلهای استان به روز است و آیا میتوان براساس شرایط گسلها پیش بینی کرد که وقوع زلزله شدید افغانستان و حرکت یک گسل اصلی، روی گسلهای خفته خراسان تاثیر خواهد گذاشت یا خیر و چه اقدامات پیشگیرانه ای میتوان در این زمینه اعمال کرد.
خبرنگار: طاهره فجرداوودلی
نظر شما