تحولات لبنان و فلسطین

سرزمین پاک‌ها یا پاکستان از چهاردهم آگوست سال ۱۹۴۷ در نتیجه فعالیت‌های محمدعلی جناح معروف به قائد اعظم از استعمار بریتانیا جدا شد.

روابط تهران- اسلام آباد متأثر از نگاه امنیتی!

به گزارش قدس آنلاین، در زمان پهلوی دوم روابط دو کشور به‌خصوص پس از پیمان دوستی در تهران و پیمان بغداد به همگرایی منجر شد.

پاکستان نخستین کشوری بود که انقلاب اسلامی ایران را به رسمیت شناخت. وزیر امور خارجه وقت پاکستان در کمتر از یک ماه از پیروزی انقلاب وارد تهران شد و با امام خمینی(ره) دیدار کرد. از زمان استقلال پاکستان همواره روابط دو کشور حسنه بوده است و هیچ‌گاه درگیری و جنگ میان دو کشور اتفاق نیفتاده است، اما با توجه به نقش پررنگ ارتش در پاکستان و خطر حضور تروریسم در این کشور ایران تلاش کرده با همکاری‌های امنیتی خطر تروریسم را برای دو کشور به حداقل برساند.

بر اساس مکتب کپنهاک، امنیت در شکل جدید آن که توسط «باری بوزان» تعریف می‌شود شامل گستره‌ای از ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی و تجاری است و دیگر در فعالیت‌های نظامی خلاصه نمی‌شود. بارها رؤسای ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی خطاب به فرمانده ارتش پاکستان آمادگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران برای هرگونه همکاری و همراهی در مبارزه همه‌جانبه با تروریسم را اعلام کرده است.

این رویکرد امنیتی در زمینه‌های غیرسیاسی نیز به چشم می‌خورد. دیدار وزیر خارجه کشورمان با نخست وزیر پاکستان نیز نشان می‌دهد روابط دو کشور ایران و پاکستان عمدتاً بر توافق‌نامه‌های امنیتی استوار است. 

سیاست جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم نگاه به همسایه بوده است. دکتر حسین امیرعبداللهیان در سفر رسمی خود به پاکستان، در دیدار با وزیر خارجه ایران، مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر و وجود مرزهای مشترک همکاری‌های امنیتی دو کشور را اساس تعاملات دو کشور دانسته است.

دو سفر «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان به تهران در شهریور ۱۴۰۰ دیگر بار در آبان ۱۴۰۰ برای شرکت در دومین نشست وزرای خارجه همسایه افغانستان با مسئولان ایرانی درباره افغانستان گفت‌وگو کرد.

راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی و پروژه انتقال برق از ایران به پاکستان، در راستای افزایش امنیت میان مرزهای دو کشور است و هرچقدر درهم تنیدگی اقتصادی میان دو کشور بیشتر باشد، امنیت دو کشور نیز افزایش می‌یابد.

تبادل انرژی برق میان ایران و پاکستان (پلان به جیوانی) و راه‌اندازی پایانه مرزی «ریمدان ـ گَبد» و «پیشین ـ مند» و امضای یادداشت تفاهم همکاری برای ایجاد هفت بازارچه مرزی مشترک،  در راستای افزایش امنیت انرژی و ارتقای امنیت مرزی است. در حمله تروریستی در مرز «مرزه سر» در منطقه سراوان، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه در ۳۱ اردیبهشت نیز اعلام کرد از دولتمردان پاکستان انتظار داریم هر چه سریع‌تر به توافقات دو کشور برای سرکوب گروه‌های تروریستی عمل کرده و در ارتقای امنیت مرزهای مشترک بکوشند.
این رویکردهای امنیتی بسیار بجا و منطقی است؛ چرا که پاکستان از حمایت‌های آمریکا برخوردار است، چنانچه «راجا کرشنمورتی» نماینده دموکرات‌ها در کمیته اطلاعات ایالات متحده آمریکا می‌گوید: «پاکستان در ۲۰ سال گذشته مانند تجهیزات نیروهای نظامی آمریکا، مهم باقی مانده است». دویچه وله نوشت:  پاکستان می‌تواند به هواپیماهای نظارتی آمریکا که از خلیج فارس پرواز می‌کنند، اجازه دهد از حریم فضایی آن کشور استفاده کنند. علاوه بر این، این احتمال وجود دارد پاکستان یک پایگاه نظامی در نزدیکی مرز با افغانستان در اختیار نظامیان آمریکایی قرار دهد، تا آنان بتوانند از این پایگاه برای نظارت بر خطرات «تهدیدهای تروریستی» استفاده کنند.
از سوی دیگر در پروژه‌های خط لوله انتقال گاز ایران ـ پاکستان، این کشور به بهانه تحریم ایران انتقال گاز را متوقف کرد و در طرح «تاپی» (انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان و پاکستان به هند) شرکت کرد و خرید گاز از ایران را به شکل غیرمنتظره به حالت تعلیق درآورد. 
به‌دلیل روابط حسنه پاکستان و آمریکا ممکن است روابط تهران- پاکستان در مقاطعی تحت‌الشعاع مسائل امنیتی قرار گیرد، اما در هر صورت سیاست ایران حفظ روابط با رویکرد امنیتی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.