ذبیح الله خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به مشکلات کارشناسی گفت: امروزه ما در جامعه در ارتباط با کارشناسی مشکلاتی داریم که باید این مشکلات رفع شوند و هم دستگاه قضایی و هم کارشناسان و هم کانون میتوانند در رفع آن نقش داشته باشند.
خدائیان با بیان اینکه متاسفانه بین کارشناسان عدالت در ارجاع کارشناسی رعایت نمیشود، تصریح کرد: به جز کارشناسیهایی که قاضی ارجاع میدهد ما در جامعه، کارشناسیهایی داریم که از طرف دستگاهها به خصوص بانکها ارجاع میشوند، کانون باید این موضوع را رصد کند که چرا برخی کارشناسان به کارمند برخی بانکها تبدیل شده اند و بانک ها کار کارشناسی را فقط به آنها ارجاع میدهند.
وی با اشاره به این مطلب که باید عدالتی در این موضوع ایجاد شود و کانون کارشناسان این موضوع را رسیدگی کند، اظهار کرد: اگر کانون کارشناسان تعاملی با سازمان بازرسی داشته باشند میتوانیم در چنین مواردی ورود و موضوع را بررسی کنیم.
عضو شورای عالی قوه قضائیه خاطرنشان کرد: در مواردی که یک هییئت کارشناسی انتخاب میشود لازم است همه اعضا از محل و موضوع بازدید کرده و بررسی کنند. گاهی دیده میشود برخی اعضای هیئت، به جای دیگران امضا میکنند که این به حیثیت کارشناسان لطمه میزند. همچنین ارجاع باید با صلاحیت علمی کارشناس متناسب باشد و اگر کارشناس ملاحظه کرد صلاحیت لازم را ندارد، باید کار را نپذیرد.
نتیجه اختلاف نظر بین کارشناسان
وی در خصوص اختلاف بین نظر کارشناسان هم متذکر شد: شکی نیست میان کارشناس هم مانند بقیه بخشها اختلاف نظر وجود دارد؛ اما گاهی اوقات این اختلاف نظر به خصوص در مسائلی که چندان تخصصی نیست، فاحش است. مانند ارزیابی یک ملک که اختلاف نظر فاحش در آن قابل اغماض نیست و به حیثیت جامعه کارشناسان ضربه میزند و کانون باید به این موضوع رسیدگی کند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به تکالیف قانونی مسئولان کانون کارشناسان دادگستری گفت: نخستین تکلیف مسئولان کانون، دقت در جذب کارشناس است. تصور است هر فرد که لیسانس و فوق لیسانس داشته باشد باید کارشناس باشد، ولی در عمل ممکن است این افراد توان کارشناسی نداشته باشند، بنابراین باید در جذب دقت شود.
وی ادامه داد: نکته دوم اینکه آموزش را جدی بگیرید و علم خود را به روز کنید؛ بنابراین باید دورههای آموزشی مرتب برگزار شود وگرنه ممکن است از پیشرفتهایی که وجود دارد عقب بمانیم.
خدائیان با تاکید بر اینکه کارشناسی باید صریح، روشن، قاطع و مستدل باشد، گفت: این موضوع نیاز به کار و آموزش دارد و باید کانون به آن توجه کند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر نظارت مستمر کانون بر عملکرد کارشناسان گفت: اگر یک نفر مرتکب جرم شود به حیثیت تک تک کارشناسان لطمه میخورد؛ بنابراین کانون به احترام همه اعضا تکلیف دارد اگر کسی مرتکب جرم شد با آن برخورد قاطع کرده و از جمع کارشناسان خارج شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر تعامل کانون کارشناسان با قوه قضائیه گفت: دستگاه قضایی و کانون باید به طور هماهنگ، امور را پیگیری کنند؛ چراکه برخی مقررات نیاز به اصلاح دارند که باید با کمک دستگاه قضایی اصلاح شوند.
وی در پایان با اشاره به اینکه در سازمان بازرسی کل کشور در بسیاری امور نیاز به کارشناس دارد، خاطرنشان کرد: حیطه نظارت سازمان بازرسی، کل کشور و همه امور است و حتما نیاز به کارشناس داریم لذا میتوان با انعقاد تفاهم نامه و هماهنگی و تعامل، از این قشر صاحب نظر و فرهیخته در راستای پیشگیری از سوءجریانها استفاده کرد.
نظر شما