تحولات لبنان و فلسطین

افزایش قیمت سرسام‌آوری که هر از چند گاهی بر حوزه املاک تحمیل می‌شود در کنار تعهدهایی که دولت‌ها در بخش مسکن نتوانسته‌اند برآورده کنند مشکلات تأمین مسکن برای یک خانواده ایرانی را روز به روز بیشتر می‌کند. کاهش قدرت خرید مردم هر روز به روی آوردن آن‌ها به آپارتمان‌های کوچک مقیاس و به اصطلاح بازاریان نقل

آیا ساخت واحدهای کوچک التیام‌بخش درد مسکن است؟

به گزارش قدس خراسان، مسکن از جمله دغدغه‌های روزمره خانواده است که با داشتن آن یک خانواده می‌تواند آسوده‌تر از گذشته مسائل مالی خودش را مدیریت کند. پس ضرورت داشتن سرپناه برای شروع یا ادامه یک زندگی کم‌دغدغه لازم و ضروری به نظر می‌رسد.

از این رو همه دولت‌ها در کشورهای مختلف برای اینکه شهروندانشان رفاهیات زندگی را بهتر درک کنند و دغدغه‌ کمتری داشته باشند همواره طرح‌هایی برای خانه‌دار شدن آن‌ها داشته و دارند. این داستان در کشور ما نیز از قدیم وجود داشته و همواره تأمین مسکن قابل دسترس و کم‌هزینه برای خانوارهای ایرانی مد نظر بوده و همچنان هست. با این تفاسیر اما تاکنون هیچ کدام از چندین طرحی که در دولت‌های مختلف دست‌کم از ابتدای انقلاب توسط دولتمردان برنامه‌ریزی و مهندسی شده نتوانسته نیاز روزافزون خانواده‌های ایرانی در موضوع مسکن را مرتفع کند. 

افزایش قیمت سرسام‌آوری که هر از چند گاهی بر حوزه املاک تحمیل می‌شود در کنار تعهدهایی که دولت‌ها در بخش مسکن نتوانسته‌اند برآورده کنند مشکلات تأمین مسکن برای یک خانواده ایرانی را روز به روز بیشتر می‌کند. کاهش قدرت خرید مردم هر روز به روی آوردن آن‌ها به آپارتمان‌های کوچک مقیاس و به اصطلاح بازاریان نقلی‌تر می‌انجامد. 

در دیگر شهرهای بزرگ از جمله مشهد داستان به همین منوال است. گرچه هنوز موضوع ساخت واحدهای مسکونی در مشهد حتی مطرح هم نشده اما بررسی‌ها نشان می‌دهد تورم بیش از حد در بازار مسکن و کاهش قدرت خرید مردم، التهاب بازار به سمت عرضه واحدهای مسکونی کوچک مقیاس بیشتر از آپارتمان‌های بزرگ و چندخوابه است.

اقبال برای خرید واحدهای کوچک‌تر بیشتر است

محمدجواد رضایی یکی از فعالان بازار ساخت و ساز در منطقه الهیه مشهد در خصوص اقبال خریداران مسکن به واحدهای با متراژ کمتر می‌گوید: آنچه اکنون در بازار شاهد آن هستیم این است که از ۱۰ نفر که به دنبال خرید خانه هستند هشت نفرشان متقاضی خرید واحدهای کوچک هستند واحدهایی با متراژ زیر ۱۰۰ متر از جمله ۷۰، ۷۵، ۸۰ و نهایت ۹۰ متر.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در حال حاضر در مشهد آپارتمان‌های کوچک مقیاس زیر ۶۰ متر هم برای عرضه به متقاضیان وجود دارد بیان می‌کند: داستان ساخت واحدهای ۵۰ متری شاید به بیش از ۱۵ سال پیش برگردد که در برخی از نقاط قاسم‌آباد رایج بود در آن زمان چون قیمت‌ها مناسب بود و معمولاً خیلی از خانواده‌ها توانایی خرید این واحدها را داشتند اقبال خوبی هم به این دست از واحدهای مسکونی نشان داده شد اما در اثر بروز برخی از مشکلات که بیشتر جنبه امنیتی و اخلاقی داشت و بیشتر افراد مجرد اقدام به سکونت در این واحدها می‌کردند خانواده‌ها کمتر از خرید این واحدها استقبال کردند و شهرداری نیز دیگر مجوز برای ساخت آپارتمان‌های کوچک مقیاس را نداد و این موضوع کلاً منتفی شد.

رضایی همچنین درخصوص اینکه آیا در بازار فعلی نیازی برای ساخت واحدهای کوچک مقیاس وجود دارد و در صورت ساخت واحدهای ۵۰ متری مردم استقبال خواهند کرد یا خیر اظهار کرد: واقعیتش این است با توجه به تورم زیادی که در بازار مسکن و البته همه صنوف اتفاق افتاده است قدرت مردم برای خرید خیلی کاهش پیدا کرده است و همان طور که بیان شد بیشتر تقاضاها به سمت واحدهای کوچک‌تر می‌رود با وجود این به نظر می‌رسد در صورت وجود واحدهای ۶۰- ۵۰ متری مشتری برای خرید آن‌ها زیاد باشد. البته این موضوع به همراهی شهرداری در ارائه مجوز نیاز دارد. 

تجربه خوب ساخت آپارتمان‌های کوچک در گذشته

امینی یکی دیگر از فعالان بازار مسکن در مشهد در خصوص اینکه آیا وجود مسکن‌های با متراژ کم می‌تواند چاره‌ای برای رفع مشکل مسکن باشد می‌گوید: به نظر خیلی از فعالان بازار این موضوع می‌تواند گره بازار را باز کند. واحدهای ۶۰-۵۰ متری در حال حاضر متقاضی زیادی دارد. این واحدها برای یک خانواده دو نفری که تازه تشکیل خانواده دادند و حتی با یک فرزند هم می‌تواند گزینه خوبی باشد در حالی که همین الان هر روز ما متقاضیان زیادی برای خرید این واحدها داریم.

وی ادامه می‌دهد: در بازار فعلی خریداران ترجیح می‌دهند واحدهایی در حدود ۲۰ سال ساخت و متراژ کم را حتی نزدیک به قیمت متراژهای بالا بخرند چون قدرت خریدشان کم است و مجبور به این کار هستند در حالی که قیمت هر متر واحد ۲۰ سال ساخت متراژ کم نزدیک به ۴۰ میلیون است و واحدهای تازه‌ساز متراژ بالا را می‌توان با ۴۵ میلیون خرید که به هیچ وجه امکاناتشان با واحدهایی که قدیمی و فرسوده شده‌اند قابل قیاس نیست.

امینی می‌افزاید: در گذشته هم دولت و هم شهرداری از ساخت واحدهای کوچک مقیاس حمایت می‌کردند و حتی مشوق‌هایی برای فعالان بازار از جمله بخشودگی مالیاتی و غیره در نظر می‌گرفتند اما اکنون حتی شهرداری مجوز نمی‌دهد چه برسد به تشویق! 

استقبال زوج‌های جوان از واحدهای کوچک مقیاس

با این تفاسیر و در بررسی انجام شده تقاضای مردم برای خرید واحدهای مسکونی کوچک‌تر بیشتر است این موضوع در میان زوج‌های جوان بیشتر از بقیه دیده می‌شود. زوج جوانی که برای خرید خانه به یکی از دفاتر املاک مشهد مراجعه کرده بودند چنین تقاضایی داشتند. آن‌ها می‌گفتند ما در شروع زندگی آنچنان سرمایه‌ای نداریم که بخواهیم با آن آپارتمان با متراژ بالا بخریم برای همین چند وقتی می‌شود به دنبال یک واحد با متراژ پایین هستیم.

آن‌ها در واکنش به این موضوع که آیا در صورت ساخت واحدهای ۶۰- ۵۰ متری تقاضای خرید چنین واحدهایی را دارند گفتند: برای ما و خیلی از آن‌هایی که شروع زندگیشان است و دو نفر بیشتر نیستند چنین گزینه‌هایی می‌تواند گره‌گشا باشد چون هم با پولی که داریم می‌توانیم صاحب خانه شویم و هم هنوز تعدادمان آن قدر زیاد نشده که مشکل کمبود جا داشته باشیم.  

آنچه به نظر باید بشود

مواردی از این دست که تعداد خریداران واحدهای با متراژ کمتر خیلی بیشتر از متقاضیان آپارتمان‌های با متراژ بالا را به تعدد یافتیم و نظراتشان به آنچه در این گزارش آمده بسیار نزدیک بود به ویژه در بحث ساخت واحدهای ۶۰-۵۰ متری برای خانواده‌های دو یا سه نفره. با این تفاسیر می‌طلبد کارشناسان و مدیران دست‌اندرکار ساخت مسکن و آن‌هایی که صاحب صدور مجوز ساخت و ساز هستند در این خصوص بازنگری کنند تا بلکه در آینده قدری از دغدغه‌مندی مردم در حوزه مسکن کاسته شود.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.