تحولات منطقه

سد دوستی از مجموع یک‌میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب گنجایشی که دارد، در حال حاضر ۷۰ میلیون مترمکعب آن از آب پر است! با این تفاسیر باید مرگ سد دوستی را اعلام کرد؛ موضوعی که حتی هیچ کدام از مسئولان حاضر به قبول و اعلام آن نیستند.

برداشت آب از منابع سطحی برای تأمین آب مشهد در آستانه صفر شدن است؛ مرگ غیر رسمی سد دوستی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، خشکسالی‌های پی‌درپی چند سال اخیر و کاهش شدید بارندگی‌ها در کشور و با شدتی بیشتر در خراسان رضوی موجب شده بهره‌برداری از آب‌های سطحی برای مصارف آشامیدنی و حتی کشاورزی به صفر برسد.

عوارض آنچه در این مدت بر سر میزان آب موجود در سدهای استان آمده، کار را به جایی رسانده که ابرسد دوستی نیز در آستانه خشکیدن قرار گرفته است. پس از شرایط سختی که برای سدهای طرق، ارداک و کارده به وجود آمد، برداشت آب از این سدها برای استفاده در شهر مشهد متوقف و عملاً سه سد تأمین‌کننده آب این کلانشهر از مدار خارج شدند. 

با وجود این و با توجه به حساسیت موضوع تأمین آب برای مشهد، خواه‌ناخواه همه نگاه‌ها به سمت و سوی ابر سد دوستی به عنوان یکی از منابع مهم تأمین‌کننده آب شهر مشهد معطوف می‌شود؛ اما آیا با وجود اینکه چندین سال خشکسالی پیاپی را گذراندیم، سد دوستی آبی برای رساندن به دشت تشنه مشهد دارد؟

این موضوع یکی دو سال است ذهن متولیان صنعت آب در استان و مشهد را درگیر کرده و در این مدت هر سال منتظر نزول بارش‌های بیشتر برای تزریق به سدهای تأمین‌کننده آب شهر مشهد می‌شدند؛ اما در کمال ناباوری هر سال نسبت به سال پیش از آن میزان بارندگی‌ها کاهشی‌تر شد تا اینکه بدبینانه‌ترین حالت‌ها در موضوع تأمین آب شهر مشهد مدنظر قرار گرفت و برنامه حفر چندین حلقه چاه جدید و فعال‌سازی چاه‌هایی که تا پیش از این کمتر فعال بودند، دنبال شد. تابستان گذشته با وجود تنش آبی بالایی که وجود داشت، با اجرای طرح‌هایی از این قبیل و بهره‌برداری همزمان آب از سد دوستی سپری شد؛ اما هنوز موضوع خشکیدن سد دوستی و قطع شریان آب از این سد، ذهن‌ها را درگیر خودش می‌کرد.

تابستان با ذخیره موجود ۷ درصدی سد دوستی خاتمه یافت؛ سدی که برداشت آن با کشور ترکمنستان مشترک است و از این ۷ درصد، ۵/۳ درصد آن سهم ترکمنستانی‌ها بود. 

شرایط فعلی سد دوستی در حالی که نزدیک به ۵۰ روز از سال جدید آبی می‌گذرد، چندان تفاوتی با گذشته نکرده است. نه بارندگی زیاد و سیل‌آسایی را شاهد بودیم که حجم مخزن پشت سد را بالا ببرد و نه از سمت افغانستان مساعدتی برای رهاسازی آب سد سلما صورت پذیرفته تا بزرگ‌ترین مخزن تأمین‌کننده آب شهر مشهد جانی تازه بگیرد. 

با این شرایط و طبق آخرین اخبار، سد دوستی از مجموع یک‌میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب گنجایشی که دارد، در حال حاضر ۷۰ میلیون مترمکعب آن از آب پر است! با این تفاسیر باید مرگ سد دوستی را اعلام کرد؛ موضوعی که حتی هیچ کدام از مسئولان حاضر به قبول و اعلام آن نیستند. پس از خروج سدهای طرق، کارده و ارداک از چرخه تأمین آب شهر مشهد، باید سد دوستی را نیز به این فهرست اضافه کرد تا میزان برداشت آب از منابع سطحی برای مشهد به صفر برسد.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.