به گزارش قدس خراسان، کمال خانی با اشاره به آغاز مرمت گنبد آجری مهرآباد اظهار کرد: گنبدآجری «مهرآباد» یا «شهمیر» بنایی با کالبد هشت ضلعی در محدوده جنوب غربی شهرستان است که در چهار ضلع آن مدخل ورودی تعبیه شده و فضای درون آن بصورت چلیپایی است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور افزود: پوشش سقف بنا گنبدی است رفیع با آجر چینی رگچین با چیدمانی منظم که حول مرکز گنبد تنیده و یک پوسته منسجم را شکل داده است.
وی ادامه داد: ارتباط بین گنبد بنا و دیوارهای آن به واسطه گوشه سازیهای زیبا و بی نظیر از جمله طاس ونیم طاس، فیلپوش و اسکنج احاطه شده است، این گوشه سازیها که شروع حیات آن از دوره اشکانیان یا همان پارتها است در دوره اسلامی و از قرن پنجم به اوج ظرافت خود رسیده است که بنای شهمیر نیز از این هنر بی نصیب نمانده است.
خانی گفت: این بنای تاریخی و باشکوه در شهری که در اعصار مختلف فرمانروایان متعددی را بر خود دیده و بارها بلایای طبیعی را پشت سر گذاشته و شکافهایی بر بدنه اش وارد شده، همچنان استوار و پابرجاست و در محدوده جنوب غربی این شهر کهن چشم به راه نگرش محققان، پژوهشگران، گردشگران و دوستداران هنر و فرهنگ این ابرشهر پرآوازه است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور بیان کرد: بخش دیگر این اثر را سردابهای شکل داده که در قسمت زیرین بنا قرارگرفته که همانند دیگر سردابههای آن دوران به شکل فضایی با پوشش طاق مانند که دسترسی به آن از طریق پلکانهایی که در مجاورت درب ورودی ضلع شمال داخل بنا، میسر میشود.
نظر شما