تحولات لبنان و فلسطین

در آستانه سی‌ویکمین دوره هفته «کتاب، کتابخوانی و کتابدار»، با شعار «آینده خواندنی است»، یکصد و هشتاد و هشتمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی به معرفی و رونمایی از «تاریخ شفاهی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی» موجود در گنجینه رضوی اختصاص یافت.

رونمایی از پروژه «تاریخ شفاهی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی» / کتابخانه ای با اسناد ۵۰۰ ساله

به گزارش قدس آنلاین، زهرا طلایی؛ مسئول امور پژوهش و مطالعات اسنادی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم که در تالار کنفرانس کتابخانه مرکزی برگزار شد، گفت: بعد از انقلاب اسلامی شاهد افزایش حضور زنان در سطوح مختلف کاری جامعه و همچنین در آستان قدس رضوی هستیم. 
وی افزود: مستندسازی افزایش حضور زنان در آستان قدس رضوی بعد از انقلاب اسلامی طرح موضوع پژوهشی است و اینکه چگونه انقلاب کمک کرد که زنان از توانمندی های خود آگاهی پیدا کنند و آن را به منصه ظهور برساند.
طلایی همچنین تاثیر خانواده در همراهی بانوان برای انجام مشاغل بیرون از خانه با فکری آسوده را یکی از بخش های موضوعی این طرح خواند.

       
کتابخانه رضوی دارای مستندترین تاریخ 
ابوالفضل حسن آبادی، مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی رضوی نیز در این نشست، با اشاره به سابقه ۴۰ ساله تاریخ شفاهی در کشور و ورود ارگان های مختلف بر این موضوع، تاریخ شفاهی آستان قدس رضوی را به عنوان مرکز نمونه در این امر عنوان کرد. 
وی تصریح کرد: کتابخانه رضوی در ایران مستندترین تاریخ را در ۵۰۰ سال اخیر دارد و تاریخ شفاهی کتابخانه در دوره معاصر تکمله ای بر آن است.
 

شکل گیری تاریخ شفاهی از ۱۳۷۷
 شکوه سادات سمیعی؛ کارشناس فهرست نویسی اسناد دیگر سخنران این مراسم  ضمن بیان تاریخچه ای کوتاه از تاسیس کتابخانه مرکزی رضوی، به شکل گیری بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد و مطبوعات این سازمان در اواخر سال ۱۳۷۷ پرداخت که با هدف ثبت و ضبط اطلاعات افراد، مصاحبه‌های پراکنده‌ای با کارکنان کتابخانه‌های آستان قدس انجام داده است.
وی اظهار کرد: این گفت وگوها به طور جدی و در قالب پروژه «تاریخ شفاهی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی» از فروردین سال ۱۳۸۴ در راستای مصاحبه با کارکنان مرد سازمان در دستور کار قرار گرفت و تا پایان ۱۳۸۵ ادامه یافت که طی این مدت با  ۶۵ نفر از کارکنان قدیمی و بازنشسته کتابخانه آستان قدس رضوی، در قالب ۹۸ جلسه به مدت ۱۲۰ ساعت، مصاحبه انجام شد. 
سمیعی، طرح «مستندسازی حضور بانوان در سازمان کتابخانه ها، موزه‌ها و مرکز اسناد و مطبوعات» را گامی برای قدردانی از زحمات این  طیف از همکاران عنوان کرد که قبل از بازنشستگی آنها، آثار  خدمات موثرشان ثبت و ضبط شده و تجربیات  آنان در اختیار نسل کاری جدید قرار گیرد. 
وی تصریح کرد: این طرح از میانة سال ۱۴۰۱ آغاز و پس از اتمام مصاحبه با کارکنان کتابخانه مرکزی، ادامه آن با گفتگو با کتابداران کتابخانه های وابسته همچنان در حال انجام است و تا کنون ۸۰ ساعت مصاحبه از بانوان همکار ضبط شده است. 
 

کتابخانه ای هزار ساله
سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مراکز فرهنگی در ایران و جهان اسلام است. بر مبنای قدیمی‌ترین تاریخ وقفِ جزواتِ خطی قرآن به روضه منوره رضوی، قدمت کتابخانه مرکزیِ این سازمان، به قرن چهارم هجری قمری می‌رسد.
این کتابخانه همواره، نمادی از وقف فرهنگی در ایران و جهان اسلام بوده و پایدارترین هویت علمی- فرهنگی در آستان قدس رضوی است و به دلیل جاذبه‌های منحصربه‌فرد و معماری شکوهمند ساختمان خود، از سوی اتحادیه انجمن‌ها و مؤسسه‌های کتابداری جهان (ایفلا)، در فهرست ۱۰۰۱ کتابخانه دیدنی جهان قرار گرفت.
در حال حاضر، این سازمان با یک کتابخانه مرکزی، ۲۳ کتابخانه در سطح شهر مشهد، ۲۵ کتابخانه خارج از شهر مشهد، یک کتابخانه در کشور هندوستان و ۹ کتابخانه تخصصی، به مخاطبان خود خدمات ارائه میکند.
وجود بیش از ۳۱میلیون منبع مطالعاتی متنوع، باعث شده است که این سازمان، سالانه پذیرای ۴۰ میلیون نفر مخاطب حضوری و غیرحضوری باشد.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.