تحولات لبنان و فلسطین

رئیس سازمان زندان ها، محمدی امروز شنبه از کاهش شاخص کوتاه مدت بازگشت دوباره به زندان در کشور خبرداد.

چه تعداد زندانی دوباره به زندان ها باز می گردند؟

غلامعلی محمدی، رئیس سازمان زندان‌ها امروز شنبه چهارم آذر۱۴۰۲ در نشست خبری خود با اصحاب رسانه ضمن گرامیداشت هفته بسیج گفت: نقش اصحاب رسانه در آگاه‌سازی جامعه و تاثیر گذاری آن‌ها بر فضای مجازی حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: زندان یک واقعیت تلخ جامعه بشری است. اقدامات جمهوری اسلامی ایران در حوزه اصلاحی، تربیتی، حمایتی و... زندان‌ها کمتر اطلاع‌رسانی شده است.

محمدی با اشاره به چهارمین تور رسانه‌ای قوه قضائیه از اشتغال زندانیان زندان فشافویه خاطرنشان کرد: در این تور اصحاب رسانه‌ای شاهد اقدامات زندان‌ها در استان تهران بودند.

وی با بیان اینکه اصلی‌ترین هدف سازمان زندان‌ها اصلاح و تربیت زندانیان است، تصریح‌ کرد: اقدامات سازمان زندان‌ها در سه بخش خلاصه می‌شود.  بخش اول، اقدامات تأمینی با هدف نگهداری درست زندانیان در طی دوران حبس است.

محمدی در ادامه خاطرنشان کرد: بخش دوم اقدامات سازمان زندان‌ها، اقدامات حمایتی است، در این بخش هدف کاهش آسیب‌های اجتماعی برای زندانی و خانواده آن‌ها است. بخش سوم فعالیت سازمان زندان‌ها شامل اقدامات تربیتی است که شامل اصلاح عملکرد فعالیت زندانیان می‌شود.

رئیس سازمان زندان ها با اشاره به مصوبات مجلس شورای اسلامی در رابطه با اشتغال زایی زندانیان بیان کرد: مجلس برای کارآفرینانی که در زندان ها اشتغال زایی می‌کنند، تسهیلاتی را در نظر گرفت که این امر منجر به توسعه اشتغال زندانیان با مشارکت بخش خصوصی و کارآفرینان شد.

 اصلاح، تربیت و بازگشت زندانیان به جامعه، مأموریت اصلی سازمان زندان ها

محمدی گفت: ماموریت اصلی سازمان زندان ها، اصلاح و تربیت زندانیان و بازگشت آنان به جامعه است. از همین رو فرایند اصلاح و تربیت از لحظه ورود زندانی شروع و با ارائه خدمات بعد از خروج تا تثبیت زندانی ادامه می یابد. سعی ما بر این است که اولا زندانی از لحاظ روحی و جسمی آسیبی نبیند، ثانیا از وقتی که در زندان می‌گذراند جهت تعالی روح و آموزش‌هایی که بعدا در زندگی برای او کارایی دارند استفاده کند و خانواده او نیز دچار آسیب کمتری شده و مورد حمایت قرار گیرند.

وی در تشریح اقدامات تامینی سازمان زندان ها گفت: این اقدامات تمامی فعالیت‌هایی است که با هدف نگهداری مناسب زندانیان از لحاظ جسمی، روحی و روانی و ایجاد امنیت اجتماعی و قضائی برای جامعه در طی دوره حبس انجام می‌شود و این شامل تمامی خدمات نگهداری غذا و پوشاک بهداشت و درمان ایجاد فضای نگهداری مناسب و زیر بنایی و مباحث امنیتی و قضایی می شود .

محمدی در تشریح اقدامات تربیتی بیان کرد: این اقدامات نیز تمام فعالیت‌هایی است که منجر به اصلاح رفتار و عملکرد رفتاری زندانیان شده تا پس از آزادی از انجام مجدد جرم و ایراد خسارت به جامعه و افراد آن و بازگشت مجدد آنان به زندان جلوگیری می ‌کند و این شامل تمامی فعالیت‌ها و اقدامات فرهنگی و تربیتی دوره های آموزشی کلاسیک از سواد آموزی تا دانشگاه و غیر کلاسیک هنری و ورزشی حرفه آموزی و مهارتی و از همه مهمتر اشتغال میشود که در ابعاد گسترده ای با هدف غنی سازی اوقات زندانیان و نیل به اهداف تربیتی ارائه و اجرا می شود.

وی تصریح کرد: اقدامات حمایتی تمامی فعالیت‌هایی است که با هدف کاهش آسیب‌های اجتماعی زندانیان و خانواده زندانیان در حین حبس و تکمیل فرآیند اصلاح و تربیت تا رسیدن زندانی آزاد شده به شرایط مطلوب و پذیرش و تثبیت در جامعه انجام می گیرد و این شامل خدمات مددکاری و روانشناسی، حمایت از خانواده زندانیان توانمندی سازی زندانیان و خانواده ها و مراقبت بعد  از خروج زندانیان  هم می شود.

رئیس سازمان زندان ها اذعان ‌کرد: هر چه این چرخه تکمیل‌تر باشد خروجی خدمات زندان‌ها هم بهتر و امکان موفقیت بیشتر است. با افزایش کیفیت خدمات ارائه شده در سطح زندان‌ها طی ۲۰ ماه اخیر شاخص کوتاه مدت بازگشت مجدد به زندان که در دنیا به‌عنوان شاخص اصلی سنجش عملکرد زندان ها مورد محاسبه قرار می‌گیرد،  کاهش حدود ۳۰ درصدی را تجربه کرده است.

چه تعداد زندانی دوباره به زندان ها باز می گردند

وی ادامه داد: در سال ۹۹، ۶۶ نفر در هزار نفر زندانی آزاد شده در همان سال بازگشت به زندان داشته‌اند. در سال ۱۴۰۰، ۵۵ نفر از هزار نفر در همان سال   و در سال ۱۴۰۱، ۴۵ نفر از هزار نفر بازگشت مجدد به زندان داشته اند.

محمدی در تشریح اشتغال و حرفه آموزی و کارآفرینی در زندان ها گفت: رکن اصلی فرآیند اصلاح مجرمان در زندان ها فرایند توسعه اشتغال در زندان‌ها است که باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.

وی ادامه داد: راه اندازی کسب و کار و توسعه اشتغال برای زندانیان هدف اصلی سازمان و بنیاد تعاون زندانیان به عنوان بازوان توانمند سازمان در اشتغال است تا زندانیان بتوانند فن و حرفه ای را فرا گرفته و بعد از سپری کردن دوره محکومیت خود به جامعه بازگردند و از آموزش‌ها و اشتغال در زندان برای ادامه زندگی خود و خانواده‌های خود بهره ببرند؛ در واقع افق آینده زندانیان بعد رهایی از زندان با فراگیری این مشاغل روشن می شود.

وی در تشریح مستندات قانونی راه اندازی کسب و کار در زندان ها گفت:این مستندات شامل آیین نامه اجرایی بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم کشور (ماده ۱۰ تا ١٤) و متعاقبا پی آیین نامه اجرایی بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم کشور (ماده ۱۰ تا ١٤) و متعاقبا پی آیین نامه اجرایی بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم کشور (ماده ۱۰ تا ١٤) و متعاقبا پی آیین نامه اجرایی بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم کشور (ماده ۱۰ تا ١٤) می‌شود.

محمدی گفت: ایجاد اشتغال با مشارکت بنیاد تعاون ، انجمن حمایت و در سه بخش کارگاهی داخل زندان اعزام به کار در مراکز اشتغال عمومی و خصوصی خارج زندان و اشتغال نشسته در داخل بندها و اندرزگاه ها دنبال می شود.

وی ادامه داد: در ۲ سال اخیر به‌صورت ویژه با شناسایی و رفع چالش‌های پیش‌رو و بهره‌گیری از ظرفیت‌های گسترده بنیاد تعاون زندانیان، بخش خصوصی و به میدان آوردن کارآفرینان آهنگ تحول در اشتغال مولد به‌نحو مطلوبی نواخته شده است. در این راستا با ایجاد مشوق های انگیزه بخش و عادلانه از جمله وام‌های کم‌بهره و طولانی مدت و افزایش حقوق زندانیان زمینه لازم جهت ایجاد رغبت بیشتر برای حضور زندانیان در این راه خطیر هموار شده است.

محمدی بیان کرد: با ایجاد مشوق‌های مالیاتی و بستر سازی لازم از جمله توسعه فعالیت‌های حرفه آموزی زندانیان و افزایش قضای اشتغال و بهره‌گیری از فناوری اهداف از پیش تعیین شده در خصوص اشتغال دست یافتنی شد.

رئیس سازمان زندان ها در رابطه با حرفه آموزی زندانیان اظهار کرد: حرفه‌آموزی آموزش، تکرار و تمرین کارورزی جهت افزایش مهارت و فراگیری تخصص در شغل است تعداد ۵۷هزار و ۶۵۶ نفر از زندانیان حدود ۳۴ درصد محکومان در شش ماهه اخیر تحت پوشش دوره های حرفه آموزی قرار گرفتند که ٦٤ درصد پس از قبولی در آزمون موفق به کسب گواهینامه مهارت شدند.

ارائه گواهینامه های مهارت برای زندانیان بدون درج عبارت زندان

محمدی بیان کرد: در مجموع حدود ۵ میلیون و  ۳۰۰هزار نفر ساعت و به‌طور میانگین حدود ۹۰ ساعت دوره حرفه آموزی برگزار شده است. کلیه گواهینامه‌های مهارت صادره به زندانیان قبول شده در آزمون پایان دوره، بدون درج عبارت زندان صادر می‌شود.

وی با اشاره به تفاهم نامه‌های همکاری سازمان زندان‌ها با سازمان آموزش فنی و حرفه ای، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: بیش از ۱۵۰ مهارت شغلی در زندان های کشور برای زندانیان دوره های حرفه آموزی برگزار می‌شود.

رئیس سازمان زندان ها خاطرنشان کرد: برای دومین سال متوالی در طول شکل گیری سازمان زندان ها و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، در هفته قوه قضائیه و هفته ملی مهارت سال ۱۴۰۲، مسابقات مهارت زندانیان در دو سطح شهرستانی و استانی در بین ۷۰هزار و ۵۳ نفر از زندانیان آموزش دیده در ۸ رشته پرتقاضا با حضور داوران و آزمونگران مراکز فنی و حرفه ای در ۱۹۰ زندان کشور برگزار شد.

وی افزود: اخیرا به منظور بازنگری در نظام حرفه آموزی و با هدف کارآمدی و نیازهای واقعی بازار کسب و کار، نیاز سنجی آموزشی زندانیان تهیه و برای اجرا به سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور ارسال شد.

محمدی با اشاره به آیین نامه اخیر التصویب سازمان زندان ها بیان کرد: موضوع تبصره ۵ ماده (۸۰) به منظور ترغیب و تشویق زندانیان بمنظور مشارکت فعال در برنامه های حرفه آموزی و اشتغال، ساختاری پیش بینی شده بود که نیازبه طراحی داشت بر این اساس دستورالعمل نحوه محاسبه و اعمال امتیاز رفاهی و نمره اعتباری بر اساس پرونده رفتاری زندانیان تدوین و جهت اجرا به ادارات کل زندانهای کشور ابلاغ شد تا زندانیان فعال در برنامه های اصلاحی و تربیتی از ارفاقات قانونی همچون مرخصی ملاقات ویژه آزادی مشروط، نظام نیمه آزادی و بهره مند شوند. هم اکنون نیز سامانه نرم افزاری هوشمند و پویا در این خصوص در دست طراحی و تدوین است.

وی در خصوص اشتغال زندانیان گفت: فقط اشتغال مولد به بالاترین سطح در پایان سال جاری به حدود ۴۶هزار و ۱۰۰ نفر رسید که حکایت از رشد ۵۰ درصدی نسبت به ابتدای سال گذشته داشت این در حالی‌است که تعداد زیادی از زندانیان در قالب اشتغال نشسته تولیدات فراوانی را داشته و دارند.

محمدی بیان کرد: در پایان سال گذشته با عفو گسترده مقام معظم رهبری در زندان های کشور بسیاری از زندانیان شاغل آزاد شدند و طی ماه‌های گذشته همچنان آمار اشتغال زندانیان رو به فزونی است. تعداد زندانیان شاغل ٣٦هزار و ٣٤١ نفر است و زندانیان شاغل نسبت به ابتدای سال ۹هزار نفر افزایش داشته است.

رئیس سازمان زندان ها تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۱۸ هزار نفر در مراکز اشتغال خصوصی خارج از زندان مشغول هستند. رویکرد ما استقرار نظام عادلانه و انگیزه بخش در دستمزد زندانیان است تا با این اتفاق فرهنگ کار و کار آفرینی بین زندانیان افزایش و زمینه برای کمک بیشتر به خانواده از محل در آمد زندانیان فراهم شود.

دستمزد زندانیان شاغل چقدر است؟

محمدی بیان کرد: در شهریور سال ١٤٠۲ بطور میانگین به هر زندانی شاغل ماهیانه مبلغ ۲۴۸۰۰۰، ۲۴ ریال دستمزد پرداخت شده که نسبت به میانگین دستمزد پرداختی در سال ۱۴۰۱ به مبلغ ١٦,٣٤۷,۰۰۰ ریال، حدود ۴۹ درصد رشد داشته است.

وی در ادامه تشریح کرد: برای اشتغال مولد در مجموع در شهریور ماه سال گذشته حدود ۵۵ میلیارد تومان و در شهریور امسال حدود ۸۸ میلیارد تومان دستمزد به زندانیان پرداخت شده که رشد قابل توجه حدود ۶۰ درصدی را نشان می دهد.

محمدی گفت: در راستای اجرای تبصره ۱۶ بودجه سال در سال گذشته ۵۰۰ میلیارد تومان طرح اشتغال زایی را به بانک های عامل معرفی کردیم که بیش از ۳۲۱ میلیارد تومان به میزان ۶ برابر عملکرد سال قبل آن برای زندانیان حین حبس و پس آزادی اخذ وام شد که اشتغال ۴۶۰۷ نفر آنان را به همراه داشته است.

وی افزود: پیگیری تخصیص ۱۰هزار میلیارد تومان اعتبار تسهیلات اشتغال زندانیان حین حبس آزاد شده و خانواده زندانیان از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ که اخیراً از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ گردیده است.

محمدی خاطرنشان کرد: برای اولین بار ردیف درآمد اختصاصی برای سازمان زندان ها در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به منظور توسعه فعالیت های حرفه آموزی و اشتغال زندانیان و کاهش وابستگی به اعتبارات دولتی ایجاد شده که دستور العمل اجرایی آن به زودی ابلاغ خواهد شد.

رئیس سازمان زندان ها با تاکید بر اینکه فعالیت داخل زندان ها محدودیت‌هایی هم دارد و یا حداقل برخی از مردم و کارآفرینان شناخت درستی از وضعیت ، چگونگی ایجاد اشتغال و مزیتهای آن در زندان ندارند، خاطرنشان کرد: به همین منظور برای اولین بار  سامانه مرکز کار آفرینی زندانها به منظور جلب مشارکت کارآفرینان حقیقی و حقوقی در بستر اینترنت طراحی و در حال راه اندازی است.

محمدی در ادامه گفت: در این سامانه ظرفیت های اشتغال در زندان فضای کارگاهی، طرح های کسب و کار ایده ها، خیرین و نیازهای اشتغال در معرض دید جامعه قرار خواهد گرفت.

وی اظهار کرد: با انعقاد تفاهمنامه با تامین اجتماعی پرداخت حق بیمه موظفی کار آفرینان با هدف ایجاد مشوق جهت اشتغال زندانیان حذف شد. از طرفی ما به دنبال تصویب قانون و معافیت مالیاتی تولیدات کارآفرینان در داخل زندان‌ها در برنامه هفتم توسعه کشور هستیم.

 محمدی بیان کرد: علاوه بر این جهت ایجاد فضای مناسب جهت اشتغال توسعه و تکمیل سالن‌ها و سوله های اشتغال در دستور کار قرار گرفته و درصدد انعقاد قراردادهای مدیریت بهره برداری از امکانات و ظرفیت های موجود جهت توسعه اشتغال هستیم.

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.