شرکتهای دانشبنیان به عنوان بازیگران کلیدی در توسعه تجارت و رشد اقتصادی بخش نفت و گاز ایران ظاهر شده اند..
این شرکتها در هدایت نوآوری و فناوری، تقویت بومی سازی تجهیزات و تقویت رشد اقتصادی بخش نفت و گاز نقش کلیدی دارند و در همین رابطه پیرامون اهمیت حضور شرکتهای دانشبنیان در صنعت برداشت گاز ایران با آقای محمد صادق سالم فعال حوزه اقتصاد دانشبنیان و کارشناس حوزه علم و فناوری به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهد خواند.
محمد صادق سالم فعال حوزه اقتصاد دانشبنیان و کارشناس حوزه علم و فناوری با اشاره به اهمیت ورود فناوری به صنعت برداشت کشور گفت: در تابستان 1402، بخش استخراج نفت و گاز با ثبت رشد بیش از 25.6 درصد، محرک اصلی اقتصاد ایران شد. این تغییر به سمت استفاده از صنعت باعث شده است تا این بخش بیشتر بر نوآوری و فناوری برای استخراج بهینه تمرکز کند.
وی گفت: شرکتهای دانشبنیان، بهویژه شرکتهای فعال در بخش نفت و گاز، در خط مقدم تولید بار اول قرار دارند، مکانیزمی که نقش مهمی در توسعه این بخش ایفا میکند. این شرکتها با توسعه و تولید تجهیزات برای اولین بار به بومیسازی فناوری کمک میکنند و در نتیجه اتکا به واردات را کاهش داده و خوداتکایی را تقویت می کند
وی ادامه داد: نمونه بارز تواناییهای این شرکتهای دانشبنیان، تولید بار اول دکلهای حفاری انحراف افقی است که به سیستمهای چرخشی هدایت شونده (RSS) نیز معروف است. اینها برای افزایش استخراج نفت، به ویژه در مخازن نفتی رایج ضروری هستند. بهره برداری از این دستگاه استراتژیک هزینه استخراج نفت را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
وی گفت: دانش فنی تولید این تجهیزات پیچیده تنها در چند کشور موجود است و ایران با سرمایه گذاری 500 میلیارد تومانی قصد دارد به این گروه انحصاری بپیوندد. همچنین یک شرکت دانشبنیان در سال گذشته در قالب مکانیزم تولید بار اول، یک دستگاه حفاری تاپ درایو را برای حفاری چاههای نفت و گاز تا عمق بیش از چهار هزار متر با موفقیت توسعه داد. این دستگاه که برای اولین بار در ایران طراحی و تولید شده است، دارای قیمت رقابتی نسبت به نمونههای خارجی میباشد که موجب صرفه جویی ارزی قابل توجهی برای کشور میشود.
این کارشناس حوزه علم و فناوری با اشاره به اهمیت حضور شرکتهای فعال دانشبنیان در صنعت نفت کشور گفت: دولت سیزدهم با تمرکز بر توسعه همکاری شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه نفت و سرمایه گذاری تولید بار اول و بومی سازی تجهیزات، توانسته بازار تضمینی تجارت نفت خام خود را گسترش دهد. این گسترش بازارهای نفت که توسط شرکتهای دانشبنیان تسهیل میشود، مبنای تحقق رشد اقتصادی بخش نفت و گاز است.
وی گفت: شرکتهای دانشبنیان با نقش فعال خود در بومی سازی و تولید بار اول تجهیزات حوزه برداشت در صنعت نفت و گاز ایران، محور اصلی رشد اقتصادی بخش استخراج نفت و گاز ایران را تشکیل میدهند که این نقش محوری با تولید بار اول تجهیزات پیچیده مانند دکلهای حفاری انحراف افقی و دستگاه حفاری بالا درایو پتانسیل توسط این شرکتها را به خوبی حس میشود.و
وی گفت: دولت سیزدهم با تمرکز بر توسعه این گونه شرکتها و سرمایهگذاری در تولید اولیه، زمینه را برای تحقق رشد اقتصادی در بخش نفت و گاز فراهم کرده است. موفقیتهای تابستان 1402 که بخش نفت و گاز باعث رشد اقتصادی 25.6 درصدی کشور شد، بر اثربخشی این رویکرد تاکید دارد.
نظر شما