تحولات منطقه

شرکت پدیده شاندیز ۱۷۰هزار سهامدار دارد که ۷۰هزار نفر از این تعداد سهامدار از استان خراسان رضوی هستند، موضوعات پدیده شاندیز به دلیل کثرت سهامداران مردمی موضوعی مهم است که به بررسی نکات مهم در گفت‌وگوی بنیان گذار پدیده با سهامداران می پردازیم.

سهام پدیده سبز می‌شود؟
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، پس از پیگیری و انتشار گزارش‌ها و اخبار مرتبط با شرکت پدیده شاندیز که سرآغاز آن از مطالبات سهامداران این شرکت آغاز شد، چند روز پیش محسن پهلوان مقدم که مدتی است بدون سمت خاص و جایگاه حقوقی به پدیده برگشته، با حضور مدیران پدیده به پرسش‌های مختلف سهامداران پاسخ داد.

از آنجا که گزارش‌های قدس خراسان در مسیر محقق شدن منافع عموم سهامداران این شرکت است، هر بار با بررسی کارشناسانه و بی‌طرفانه به دنبال اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی مسائل برای مردم بودیم و امروز نیز برخی نکات مهم در گفت‌وگوی پهلوان با سهامداران را که حول چهار محور شرکت، شاندیز، کیش و سهام انجام شده را بررسی می‌کنیم.

یکی از پرسش‌های مطرح شده توسط مجری نشست به نمایندگی از سهامداران این بود: «محسن پهلوان مقدم پس از ۱۰ سال دوری از پدیده مشهد با چه عنوان و سمتی به پدیده شاندیز آمده و چرا در ترکیب هیئت مدیره به صورت رسمی قرار نگرفته و آیا برای اجرای پروژه، قراردادی با مجموعه پدیده بسته و نوع قرارداد با این شرکت چگونه است؟»، 
بنیان‌گذار پدیده شاندیز ترجیح داد خیلی کلی به این پرسش پاسخ دهد و به ماجرای دعوت مدیرکل دادگستری خراسان رضوی و برگزاری جلسه خود با او اشاره کرد و گفت: به آقای خلیلی گفتم نه سمت در هیئت مدیره دارم و نه سهامدارم، اما گفتند شما بروید کار را شروع کنید ما هم حمایت می‌کنیم و در ادامه هیئت مدیره هم ما را پذیرفتند.

اختیارات پهلوان مقدم ابهام دیگر این روزهاست که از طرف سهامداران پرسیده شد آیا او با اختیار تام برگشته و در پاسخ به سهامداران بیان کرد: نقش من فقط دلی است، شرکت قوانین دارد هر کاری بخواهیم انجام دهیم هیئت مدیره باید مصوب کند و به مدیرعامل اجازه دهد و بر اساس سلسله مراتب اتفاق‌ها بیفتد، حالا مسئله این است من آمده‌ام اینجا چه کار کنم؟ برنامه‌ریزی را سرعت می‌دهم یعنی تلفنی می‌گویم اکنون فلان کار انجام شود که عقب نمانیم و بعد صورتجلسه‌اش را حاضر کنید.

هر چند این نوع حضور و انجام کار پیش از گرفتن مصوبات عجیب است اما نخستین مدیرعامل شرکت پدیده شاندیز تأکید کرد قوانین تغییر نکرده‌اند و توضیح داد: موافقت اعضای هیئت مدیره در منزلشان گرفته می‌شود اما کارها به فردا موکول نمی‌شود چون سرعت اهمیت بالایی دارد اما پشت همین تریبون داد می‌زنم بنده به آقایان گفته‌ام صورتجلسه و کارهای اداری و قانونی با خودتان است اما اگر موافق حرف من نیستید بگویید شکل کار را عوض کنم.

رونق سهام و حال خوب خانواده سهامداران این پروژه که تعداد قابل توجهی از مردم هستند یکی از جدی‌ترین دغدغه‌هاست، پهلوان مقدم در این زمینه تصریح کرد: پروژه‌های پدیده فقط از طریق سرمایه‌گذاری رونق خواهد گرفت و پدیده می‌تواند به صورت محدود یکسری کارها را انجام بدهد، ما باید یکسری از مال‌های بیرون را بفروشیم و بیاوریم و به خود پروژه تزریق کنیم و گردانه آن را بچرخانیم، برای موفقیت در پدیده برای مردم و سهامدار و غیرسهامدار آمده‌ام تا بتوانیم سهام را درست به مردم ارائه کنیم و قیمت سهام رونق بگیرد و به قیمت درست برسد.

یکی دیگر از سؤال‌کنندگان با وام گرفتن از کلمه دلی این سؤال را پرسید «که با توجه به اینکه دلی در مجموعه حضور دارید ۶ ماه دیگر از شما یا چه کسی می‌توان درباره برنامه‌های حمایت از سهم و پیشرفت پروژه سؤال پرسید؟» بنیان‌گذار پدیده شاندیز باز هم در پاسخ تأکید کرد: شرکت دارای هیئت مدیره و مدیرعامل است که امروز من را پذیرفته‌اند و من همه تلاشم را می‌کنم. دو ماه و نیم دیگر زمان برگزاری مجمع ابنیه و شرکت توسعه گشان است و اگر آدم‌های جدید آمدند و من را مفید دانستند ادامه می‌دهم و اگر مفید ندانستند ادامه نمی‌دهیم و بعداً خدا بزرگ است و نه سهامدار بی‌عقل است نه من و نه هیئت مدیره و اگر ببینند یک نفر مفید است او را نگه می‌دارند.

وی به همگرایی سازمان‌های مختلف در حل مشکلات پدیده اشاره و تصریح کرد: همه چیز در چارچوب حرف است و به یاری خدا به عمل هم بپیوندد، مورد منفی هم ندیده‌ام و امیدوارم در زمان خودش به ثمر برسد و این مسائل (همکاری‌ها) را روی کاغذ بیاورند و دستورالعمل و دستورهای بزرگان (مسئولان) را هم ببینیم و منتظریم.

یک بام و دو هوای حمایت از هیئت‌های مدیره‌

بنیان‌گذار پدیده شاندیز از سهامداران خواست شاخه‌ای که رویش نشسته‌اند را نبرند و از سهام خود و شرکت خود بد نگویند تا سرمایه‌گذار یا شریک تجاری جذب پروژه شود و خاطرنشان کرد: من از ۸/۸/۱۴۰۲ آمده‌ام و همه را از جمله هیئت‌های مدیره‌ تمام شرکت‌ها را قبول دارم و حمایت می‌کنم و همه درست و توانمند هستند.

هر چند پهلوان مقدم در صحبت‌های خود از هیئت مدیره همه شرکت‌ها حمایت کرد و آن‌ها را توانمند دانست اما با وجود اینکه برخی افراد در هیئت مدیره شرکت‌ها در سال‌های مختلف ثابت مانده‌اند بدون اشاره به نام افراد در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر به‌روزرسانی پروژه کیش تصریح کرد: متنفرم از اینکه برگردم و بگویم در این مدت که نبوده‌ایم چه اتفاقی افتاده است، پروژه کیش را در دست گرفتیم و پیش بردیم و یک پروژه فرسوده را به‌روزرسانی کرده‌ایم. ۶۰۰ یخچال داشته‌ایم و روزی که پروژه کیش را تحویل گرفتیم ۵۰ عدد بیشتر نبوده، ۱۲ مگاوات برق تولید می‌کردیم که موتورهایش نبود ولی امروز هم برق داریم و هم برای ۶ هزار نفر خوابگاه‌هایمان را مرتب کرده‌ایم و بلوکه پروژه را خودمان تولید می‌کنیم و این‌ها خیلی مهم است و امروز هر کسی اعلام آمادگی کند پروژه کیش را تحویل می‌دهیم و ۶ ماه هم به او رایگان کمک می‌کنیم.

وی درباره اینکه چرا سهام را به قیمتی که خودش عنوان کرده است نمی‌خرد اظهار کرد: اواخر سال ۱۴۰۱ مردم از من می‌پرسیدند سهم ما چقدر ارزش دارد؟ در یک مصاحبه تلویزیونی کارشناسان اعلام کردند اموال پدیده ۱۲ هزار میلیارد کارشناسی شده و این عدد تقسیم بر تعداد سهم بر مبنای دلار ۳هزار تومانی بود و من فقط یک فرمول ریاضی دادم، مثلاً کارشناسان دادگستری که از صبح تا شب مشغول کارشناسی هستند هر چیزی را قیمت‌گذاری کنند باید خودشان هم بخرند؟

بنیان‌گذار پدیده که در بخشی از سخنان خود راه افزایش قیمت سهام را بد نگفتن از پدیده و سهامش می‌دانست درباره نقش خود در افزایش قیمت سهام یادآور شد: در نوروز ۹۹ سهام ابنیه ۲۰۰ تومان قیمت می‌خورد و با درخواست یکی از اعضای هیئت مدیره در آن زمان، مشروط به انجام کارهایی که از طرف هیئت مدیره باید انجام می‌شد ورود کردم که سهم را رشد بدهم. ۸ تا ۱۰ مورد موضوع عنوان شد که برای رشد سهام باید حل شوند، سهم به ۸۰۰ تومان رسید اما به دلیل اینکه شرایط اجرایی نشده بود ادامه ندادیم و سهم به ۳۵۰ تومان رسید، دوباره خواستند مسیر را ادامه دهیم. موارد قبلی برای اصلاح به ۱۲ مورد رسید و تأکید کردم اگر این اصلاحات انجام نشود موفق نمی‌شویم. سهم به ۹۲۰تومان رسید اما شرایط محقق نشد و تصمیم گرفتیم ادامه ندهیم، اما دوباره هیئت مدیره جلسه رسمی گذاشت و به ما اختیار داد که این کار را جمع کنیم و با یک شیب ملایم پلکانی شروع به رشد دادن سهم کردیم و سهم به هزار و ۴۰۰ تومان رسید.

پهلوان مقدم ادامه داد: با رسیدن سهام به این قیمت، سهام از دست ما خارج شد؛ به این صورت که در خارج از سامانه «سناپ» گران‌تر و تا ۲هزار و ۵۰۰ تومان معامله می‌شد و این یک اشتباه بود و این رشد ناگهانی یک سقوط داشت در این میان با من تماس گرفتند و عنوان کردند هیئت مدیره و مدیر عامل وقت خواسته‌اند که این کار را (رشد سهام را) ادامه ندهید ما به جایی رسیده‌ایم که توان ادامه داریم اما من به تلفن‌کننده گفتم این روش، روش درستی نیست!

سهام‌گردانی وظیفه سهامدار بزرگ است

نخستین مدیرعامل شرکت پدیده درباره رشد قیمت سهام خاطرنشان کرد: وقتی وارد مجموعه می‌شویم اعلام اطلاعات قانونی نیست، طبیعی است وقتی فعالیت می‌کنیم در مجموع زیرساخت سهم محکم می‌شود و باید کاری کنیم حال سرمایه‌گذار از سرمایه‌گذاری در پدیده خوب باشد. سهامدار بزرگ گشان بانک صادرات و مؤسسه ملل است و ۹۰درصد سهام ابنیه متعلق به شرکت توسعه گشان است و باید بابت رشد این سهام سهامداران عمده تلاش کنند و حتماً به هیئت مدیره فشار می‌آوریم که در دستور کار قرار بگیرد.

بر پایه اعلام حسین امامی راد، نماینده مردم چناران، طرقبه شاندیز و گلبهار در مجلس شورای اسلامی شرکت پدیده شاندیز ۱۷۰هزار سهامدار دارد که ۷۰هزار نفر از این تعداد سهامدار از استان خراسان رضوی هستند، بنابراین بررسی موضوعات پدیده شاندیز به دلیل کثرت سهامداران مردمی موضوعی مهم به شمار می‌رود.

اما و اگرهایی بر چند و چون نشست

در این نشست حدود دو و نیم ساعته بر ساخت و ساز، ایجاد امید، جذب مشارکت و بدگویی نکردن از سهم در پروژه تأکید زیادی شد اما درباره برخی از عمده‌ترین مشکلات پدیده از جمله آزادسازی اسناد در رهن بانک صادرات و نتیجه پرونده مطرح این شرکت با بانک صادرات در دستگاه قضا پرسشی مطرح نشد، شاید بتوان این گونه تحلیل کرد که جای دغدغه ۵ هزار نفری که در کارزاری در این ارتباط شرکت کرده‌اند در این نشست خالی بود و پرسیدن سؤالاتی در خصوص خود پروژه شاندیز مهم‌تر از  تعیین تکلیف اسناد مالکیتی بوده است!

هر چند به نظر برخی کارشناسان و اکثریت سهامداران، خالق پروژه پدیده می‌تواند این پروژه را به ثمر برساند اما این پرسش از دل این نشست مطرح می‌شود؛ «چگونه شخصی که توانسته در سال ۹۹ درست در زمانی که هیچ پروژه عمرانی در مجموعه‌های پدیده فعال نبوده شرایط رشد سهام را فراهم کند اما در حال حاضر رشد این پروژه و سهام را منوط به مشارکت، ایجاد زیرساخت‌ها و قدم زدن سهامداران و مردم در پدیده شاندیز و سهام‌گردانی سهامداران عمده می‌داند؟ هر چند که مؤثر بودن این اقدام‌ها را نمی‌توان به قطع یقین کتمان کرد اما به راستی چه معادله‌ای تغییر کرده است؟». 

از طرف دیگر پهلوان مقدم از بیان گذشته و عملکرد مدیرانی ابا دارد که اکنون تعدادی از آنان همراه او در این مسیر هستند و این پرسش مطرح می‌شود کدام مدیران تیشه بر ریشه سرمایه مردم در پدیده شاندیز زده‌اند؟ کدام مدیران و براساس چه مجوزهایی و با چه عناوینی اموال مردم را فروخته‌اند و در چه مسیری خرج کرده‌اند؟ و از همه مهم‌تر اینکه فروش اموال با توجه به اینکه ارزش‌گذاری به‌روز هنوز اتفاق نیفتاده براساس چه قیمتی محقق شده و به صورت کلی آیا قصور مدیریتی در نگهداری از اموال پدیده رخ داده یا نداده است؟

درست است بد گفتن از مال خود و خودی، بریدن شاخه‌ای است که روی آن نشسته‌ایم اما اگر شفافیت مالی و عملکردی و قابل مشاهده برای مردم و به ویژه سهامداران وجود داشته باشد هراسی هم از پاسخ به این پرسش‌ها نیست.

با توجه به حضور پهلوان مقدم در پدیده شاندیز با چراغ سبز دستگاه قضایی استان، باید این سؤال را از مدیر کل دادگستری خراسان رضوی پرسید «چگونه می‌توان سرنوشت مالی ۱۷۰هزار سهامدار دو شرکت که سهام آنان در بورس در حال خرید و فروش است را بدون حکم مشخص و مکتوب مدیریت کرد؟ آیا مانعی برای صدور حکم مکتوب مبنی بر نجات پروژه پدیده شاندیز توسط خالق آن وجود دارد و اگر وجود ندارد چرا پس از یک ماه و نیم فعالیت پهلوان هنوز هیچ حکم مکتوبی از هیچ دستگاه اجرایی برای تعیین سمت وجود ندارد تا بتوان در آینده در چارچوب قانون و مسئولیت درباره مسائل پدیده صحبت کرد؟». زمان بزرگ‌ترین قاضی است اما نه برای مردمی که در انتظاری ۱۰ساله به سر برده‌اند و طاقتشان طاق شده، این تن‌ها که مثل چینی بند زده‌ هستند فقط منتظر خبرهای خوب‌اند و بهترین خبر شفافیت و رونق بازار سهام است.

خبرنگار: طاهره فجر داودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.