به گزارش گروه فرهنگی قدس آنلاین، ساعاتی قبل فهرست فیلمهای راه یافته به بخش سودای سیمرغ، نگاه نو، بخش رزرو و پویانمایی در مراسمی که به صورت زنده از تلویزیون پخش شد توسط مجتبی امینی، دبیر این دوره اعلام شد. ۲۲ فیلم در بخش سودای سیمرغ، ۱۱ فیلم در بخش نگاه نو، ۲ فیلم به عنوان آثار رزرو و ۴ فیلم در بخش پویانمایی به این دوره راه یافتند که توسط داریوش ارجمند، حسین زندباف، روحالله سهرابی، محمدرضا عباسیان، محمدحسین لطیفی، احمد مرادپور و محمدحسین نیرومند به عنوان اعضای هیئت انتخاب در این فهرست قرار گرفتند.
از نکات قابل توجه در آثار این دوره حضور پررنگ و البته مشارکتی نهادهای فرهنگی و ارگانهای مختلف در تولید فیلمهاست. براساس اسامی ۳۳ فیلم راه یافته به سه بخش مسابقه «سودای سیمرغ» و «نگاه نو» و «انیمیشن»، بنیاد سینمایی فارابی تمام تولیدات خود را به صورت محصول مشترک با نهادها و یا با بخش خصوصی تولید کرده و با ۱۲ فیلم سینمایی در این دوره حضور دارد که ۶ فیلم در مشارکت با بخش خصوصی، ۳ فیلم سازمان سینمایی سوره و ۳ فیلم با بنیاد شهید و روایت فتح تولید شده است. همچنین سازمان سینمایی اوج با ۲ فیلم مستقل و ۲ اثر مشارکتی در کنار سازمان سینمایی سوره با ۵ اثر مشارکتی حضور دارد. این درحالی است که تنوع ژانری در این دوره از جشنواره نیز به چشم می خورد و در کنار چند فیلم دفاع مقدسی شامل پرتره شهیدان و همچنین اثری با محور مقاومت در منطقه، شاهد فیلمهای اجتماعی، جنایی، کمدی ـ اجتماعی، تاریخی ـ مذهبی، حادثهای و تاریخ معاصر نیز هستیم. همچنین در این فیلمها حضور برخی از ستارگان سینما را در کنار پیشکسوتان خواهیم داشت. در ادامه نگاهی کوتاه خواهیم داشت به این فیلمها تا با آثار این دوره از جشنواره بیشتر آشنا شوید.
«آبی روشن» ساخته بابک خواجه پاشا: بابک خواجهپاشا سال گذشته با فیلم اول خود «در آغوش درخت» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت و امسال نیز با «آبی روشن» به مهمترین فستیوال سینمایی ایران بازگشته است. این فیلم به نویسندگی امیر ابیلی و داوود گنجوی و تهیهکنندگی سیدمحمدحسین میری تولید شده و اولین محصول مشترک سازمان هنری رسانهای اوج و بنیاد سینمایی فارابی به شمار میرود. «آبی روشن» که در شهرهای خلخال، تالش، نیشابور، مشهد و تهران جلوی دوربین رفته، داستانی خانوادگی دارد و درباره دو برادری است که بخاطر سرنوشت سنگ فیروزه با یکدیگر به اختلاف میخورند. مهران احمدی، مهران غفوریان، سارا حاتمی، مرتضی امینیتبار، روحالله زمانی، علیاکبر اصانلو و کاظم هژیرآزاد بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
«آسمان غرب» ساخته محمد عسگری: این فیلم به تهیهکنندگی حبیب والینژاد یک فیلم جنگی اکشن است که در کرمانشاه فیلمبرداری شده و با نگاهی متفاوت رشادتهای خلبان شهید علیاکبر شیرودی و دیگر همرزمانش را در روزهای آغازین جنگ به تصویر میکشد. در این فیلم میلاد کیمرام در نقش شهید شیرودی ظاهر شده است. این فیلم سینمایی توسط فارابی و سازمان سینمایی سوره و با مشارکت ارتش جمهوری اسلامی ایران ساخته شده است. عسگری سال گذشته «اتاقک گلی» را ساخته بود که فضای فرمیک و ملتهب فیلم به خوبی خبر از تواناییهای این فیلمساز در خلق صحنههای نفسگیر و جذاب میدهد و احتمالاً باید منتظر یک فیلم دیدنی باشیم.
«آغوش باز» ساخته بهروز شعیبی: ششمین تجربه و تازهترین ساخته شعیبی پس از «بدون قرار قبلی» است و به نظر میرسد همچون فیلم قبلیاش فضایی متفاوت نسبت به دیگر آثار کارنامه او داشته باشد. شعیبی این فیلم را در نخستین همکاری خود با علی سرتیپی به عنوان تهیهکننده ساخته و همچنین مهرداد کوروشنیا و محمدسجاد نجفی به طور مشترک فیلمنامه آغوش باز را نوشتهاند. حامد کمیلی و محسن کیایی در کنار گلاره عباسی، شبنم گودرزی، جواد خواجوی، وحید نفر، علی عطایی، میثم نوروزی، روژین فاطوریفر، ساینا توکلی، سهیل هژبر، مسعود خانی و مهدی هاشمی، احترام برومند و حسن معجونی از نقش آفرینان این فیلم هستند.
«احمد» ساخته امیرعباس ربیعی: کارگردانی که این روزها «ضد» را روی پرده سینماها در حال اکران دارد، سومین فیلم خود را به جشنواره فجر میآورد. او «احمد» را به تهیهکنندگی حبیب والینژاد ساخته و برای نخستین بار قصهای ناگفته از ۱۸ ساعت ابتدایی حادثه تراژیک زلزله بم و اقدامی قهرمانانه در این ساعات پُرالتهاب را همزمان با بیستمین سالگرد این اتفاق روایت میکند و تینو صالحی، هنرمند باسابقه عرصه تئاتر در این اثر ایفاگر نقش شهید کاظمی است. این فیلم که در گونه حادثهای و در فضای متفاوتی جلو دوربین رفته، محصول مشترک سازمان سینمایی سوره حوزه هنری و مؤسسه تصویر شهر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است.
«بهشت تبهکاران» ساخته مسعود جعفری جوزانی: بالاخره طلسم «بهشت تبهکاران» شکست و این فیلم هم امسال در جشنواره چهل و دوم به نمایش درخواهد آمد. جعفریجوزانی سال گذشته در تلاش بود تا این فیلم را در جشنواره چهلو یکم به نمایش درآورد که موفق نشد، گرچه «بهشت تبهکاران در لیست فیلمهای رزرو بود اما با اینحال فرصت نمایش آن به دست نیامد. تهیهکنندگی این فیلم را فتحالله جعفری جوزانی و علی قائممقامی برعهده داشته و سرمایهگذار این پروژه بنیاد سینمایی فارابی اس و از آن به عنوان یکی از بزرگترین پروژه های فارابی یاد می شود.
داستان «بهشت تبهکاران» در سال ۱۳۲۹ روایت میشود سالی که احمد دهقان نماینده مجلس، روزنامهنگار و مدیر تئاتر «نصر» توسط حسن جعفری در خیابان لالهزار تهران به قتل میرسد. امیرحسین آرمان، لادن مستوفی، سحر جعفری جوزانی، پژمان بازغی، حمید گودرزی، رضا شفیعی جم، حسام منظور، بهنام تشکر، هومن برق نورد، افسانه بایگان، رضا یزدانی، فریبا متخصص شماری از نقشآفرینان این فیلم پربازیگر هستند.
«پرویزخان» ساخته علی ثقفی: این اثر به تهیهکنندگی عطا پناهی با حضور سعید پورصمیمی در نقش پرویز دهداری محصول سازمان هنری رسانهای اوج است که درباره پرویز دهداری یکی از متفاوتترین مربیان تیم ملی فوتبال ایران ساخته شده است. پرویزخان نخستین ساخته سینمایی علی ثقفی است که در بخش نگاه نو نیز حضور دارد.
«تابستان همان سال» ساخته محمود کلاری: مدیر فیلمبرداری باسابقه و پیشکسوت سینمایی که پشت دوربین بسیاری از مهمترین فیلمهای سینمای ایران ایستاده، در سومین تجربه فیلمسازی خود سراغ «تابستان همان سال» رفته است. شاید بسیاری او را در کسوت عکاس و مدیر فیلمبرداری بشناسند اما کلاری در دهه۷۰ دو فیلم «ابر و آفتاب» و «رقص با رؤیا» را کارگردانی کرده و در تازهترین تجربه خود پس از نزدیک به ۲۲ سال از آخرین فیلمش «تابستان همان سال» را ساخته است. از روند تولید این فیلم که با سرمایه بخش خصوصی ساخته شده، اخبار کمی در دسترس است اما براساس شنیدهها مهران مدیری به عنوان یکی از بازیگران این فیلم نقش یک آینهبین و رمال را ایفا میکند.
«تمساح خونی» ساخته جواد عزتی: طی این سالها کم نبودهاند بازیگرانی که شانس خود را در فیلمسازی هم محک زدند و اتفاقاً تولیدات قابل قبولی هم ساختند. از رضا عطاران، نیکی کریمی و هادی حجازیفر گرفته تا رامبد جوان و هومن سیدی و .... . حالا هم جواد عزتی پشت دوربین رفته؛ او که این سالها به عنوان یکی از بازیگران مطرح و پرطرفدار در بسیاری از فیلمهای سینمایی و سریالها حضور داشته، دست به یک تجربه تازه زده و اولین فیلم خود را با عنوان «تمساح خونی» ساخته که اولین نمایش این فیلم در فجر امسال خواهد بود. کامران حجازی تهیه کننده این فیلم است که قبلاً هم در پروژههای دیگر همچون «کت چرمی» و «مرد بازنده» با جواد عزتی همکاری داشته است.
«دروغهای زیبا» ساخته مرتضی آتشزمزم: این اثر در گونه درام اجتماعی است که آتشزمزم تهیهکنندگی آن را خودش بر عهده دارد و محصول مشترک ایران و بنگلادش است که سال گذشته با حضور دو سوپراستار کشور بنگلادش، جایا احسن و شمون فاروغ در شهرهای داکا و قاضیپور مقابل دوربین بایرام فضلی رفت.
ریکیتا ناندینی، شهیدالزمان سلیم، شاهد علی، شاهین میردها و جان پل سرمادیراس و شاتیاز دیگر بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
«دست ناپیدا» ساخته انسیه شاهحسینی: انسیه شاهحسینی که در دهه اخیر کم کارتر از همیشه بوده امسال با «دست ناپیدا» به جشنواره بازگشته است. آخرین فیلم او «زیباتر از زندگی» محصول سال ۹۰ بود که در سی و یکمین جشنواره فجر به نمایش درآمد اما توجه منتقدان را به خود جلب نکرد. او در فیلم جدیدش از حضور ۳۵۰ بازیگر زن خوزستانی خبر داده و احتمالاً شاهد یک فیلم عظیم باشیم. این فیلم، روایت زندگی زنانی است که زمان جنگ در کارون لباس می شستند و در خلال آن زندگی زنی را روایت می کند که ۲۰۰ فانوسقه خونین روی دوش دارد و همه را در آب کارون شسته و آنها را به جبهه میفرستد. عمده بازیگرانی که در «دست ناپیدا» ایفای نقش میکنند خوزستانی هستند و در واقع نقش خود را بازی می کنند. خوزستان، اهواز و حاشیه رود کارون از لوکیشن های این فیلم است و او پیشتر گفته بود که در این فیلم به همراه ۲۰۰ نفر از زنان جنوب و برخی از بازیگران به رودخانه کارون میزنیم و لباس میشوییم.
«دو روز دیرتر» ساخته اصغر نعیمی: این فیلم نویسندگی رضا مقصودی و حمید اکبری خامنه و براساس طرحی از سید محمد حسینی و تهیه کنندگی محسن شیرازی در بنیاد فرهنگی روایت فتح با محوریت فرزندآوری و ازدیاد جمعیت تولید شده است.
در این فیلم طنز اجتماعی سینا مهراد، پردیس احمدیه، فرهاد آئیش، گوهر خیراندیش، کمند امیر سلیمانی، سید جواد یحیوی، سیاوش چراغی پور، محمد فیلی و علیرضا داوود نژاد به عنوان بازیگر حضور دارند. بنیاد فرهنگی روایت فتح سرمایه گذار اصلی این پروژه سینمایی است که در تولید آن با بنیاد سینمایی فارابی و موسسه بهمن سبز حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی مشارکت دارد.
«شهسوار» ساخته حسین نمازی: این اثر به تهیهکنندگی سعید عطایان سومین فیلم نمازی پس از «آپاندیس» و «شادروان» است. مهرداد صدیقیان و الناز حبیبی بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند و داستان آن در سه شبانهروز و در یک مراسم عروسی رخ میدهد. این فیلم سینمایی محصول بنیاد سینمایی فارابی و با مشارکت بخش خصوصی تولید شده است.
«شور عاشقی» ساخته داریوش یاری: این فیلم قصهای از کاروان اهل بیت(ع) پس از واقعه کربلا و حرکت کاروان اهل بیت(ع) در مسیر کوفه را به تصویر کشیده است. سیده شهره موسوی، مهدی زمینپرداز، پیام احمدینیا، نادر فلاح، علیرضا استادی و سیامک صفری بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
«صبح اعدام» ساخته بهروز افخمی: فیلمساز پرحاشیه این روزهای سینما با «صبح اعدام» به جشنواره میآید. آخرین حضور او به عنوان کارگردان در جشنواره فجر دقیقاً به ۱۰ سال پیش و فیلم «روباه» و یک سال پیش از آن «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» بازمیگردد.
«صبح اعدام» به تهیهکنندگی علی شیرمحمدی برشی از لحظات پایانی زندگی طیب حاج رضایی و اسماعیل رضایی است که در پی قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ محکوم به اعدام شدند. این فیلم محصول مشترک سازمان سینمایی سوره و بنیاد سینمایی فارابی است که مسعود شریف، ارسطو خوشرزم، داود فتحعلیبیگی، پوریا منجزی و محسن آوری در آن نقشآفرینی میکنند.
«صبحانه با زرافهها» ساخته سروش صحت: این فیلم که دومین تجربه صحت پس از فیلم پرمخاطب «جهان با من برقص» است به تهیهکنندگی سیدمصطفی احمدی ساخته شده و بهران رادان، پژمان جمشیدی، هادی حجازیفر و هوتن شکیبا از بازیگران آن هستند. با وجود تجربه موفق نخستین فیلم و سریال پرمخاطب «مگه تموم عمر چند تا بهاره؟» احتمالاً با یک اثر جذاب و دیدنی روبهرو باشیم.
«قلب رِقه» ساخته خیرالله تقیانیپور: درباره محور مقاومت است و روی اتفاقهای چند سال اخیر سوریه متمرکز شده است. شهرام حقیقتدوست، فرهاد قائمیان، محمدرضا شریفینیا، هدایت هاشمی، عبدالرضا نصاری، مصطفی ساسانی و شادی مختاری بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند. قلب رِقه محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی و بنیاد رسانهای بیان است.
«مجنون» ساخته مهدی شاهمحمدی: پس از «ایستاده در غبار»، «منصور» و «غریب»، حالا «مجنون» تازهترین محصول سازمان اوج محسوب میشود که به یکی از شهدای شاخص انقلاب و دفاع مقدس میپردازد. فیلم سینمایی مجنون دیگر اثر دفاع مقدسی جشنواره چهل و دوم است که به کارگردانی مهدی شاهمحمدی و تهیهکنندگی عباس نادران ساخته شده است. مهدی شاهمحمدی بیشتر با سینمای مستند شناخته میشود و با این فیلم نخستین کارگردانی فیلم بلند سینمایی را در کارنامه خود تجربه میکند. این فیلم حماسهآفرینی شهیدان مهدی و مجید زینالدین و رزمآوران لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب(ع) در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر را به تصویر کشیده که سجاد بابایی نقش این شهید را ایفا میکند.
«معجزه پروین» ساخته محمدرضا ورزی: محمدرضا شریفینیا تهیهکننده این فیلم است. ورزی را بیشتر با سریالهای تلویزیونی میشناسیم با این حال کمتر اطلاعاتی از این فیلم منتشر شده و تا زمان نخستین نمایش آن در فجر باید منتظر ماند.
«میرو» ساخته حسین ریگی: کارگردان این اثر از معدود فیلمسازانی است که عرق و علاقه خاصی به زادگاهش دارد و فیلمسازی را از تهران خارج کرده است. او تاکنون دو فیلم «لیپار» و «هوک» را در فضای بومی ساخته و حالا با «میرو» روایت تازهای از چابهار دارد. در این فیلم سینمایی که در گونه کودک و نوجوان ساخته شده، هنرمندان بلوچ به ایفای نقش پرداختهاند. «میرو» به تهیهکنندگی سعید الهی و با مشارکت بنیاد فارابی و بنیاد شهید ساخته شده است.
«نَبودَنت» ساخته کاوه سجادی حسینی: درامی اجتماعی است و چهارمین تجربه بلند کاوه سجادی حسینی پس از «شب بیرون»، «بوفالو» و «بیسر» محسوب میشود. وی همچنین دستیار اصغر فرهادی در «فروشنده» بود.
«نپتون» ساخته محمدابراهیم غفاریان: با تهیهکنندگی مهدی ودادی و نویسندگی مرجان رئیس الساداتی از دیگر فیلمهای حاضر در بخش سودای سیمرغ است که تقریباً هیچ اطلاعاتی از آن در دست نیست.
«نوروز» ساخته سهیل موفق: علی نصیریان در آستانه ۹۰ سالگی در یک فیلم کودک ظاهر شده است. این فیلم در مورد نوروز، آیین و رسوم، افسانهها و اساطیر نوروزی است و علاوه بر علی نصیریان، شبنم مقدمی از بازیگران آن است. نوروز به تهیهکنندگی محمدرضا نادری و نویسندگی حمزه صالحی به جشنواره میآید.
نظر شما