تحولات منطقه

حضرت زهرا(س) در واقعه اهل کسا عمود و خیمه دین است و وجود مطهرش همانند درّی گرانبها از همه جهت می‌درخشد.

فاطمه(س) محور حدیث کسا است
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

حدیث کسا از احادیث معتبر و مورد وثوق شیعیان و اهل سنت است و در برخی منابع از آن به عنوان حدیث متواتر نام برده‌اند. در شرح ماجرای اهل کسا نوشته‌اند: پیامبر اسلام(ص) در خانه همسرش‌ ام‌سلمه حضور داشت که از سوی خداوند حکیم درباره چند تن از نزدیکانش به او وحی نازل شد. ایشان به همسرش تأکید کرد به هیچ‌کسی اجازه ورود ندهد و از دخترش فاطمه(س) خواست همسرش علی(ع) و فرزندانش حسن و حسین(ع) را نزد او بیاورد. پیامبر(ص) عبای خود را بر سر داماد و دختر و فرزندانش کشید و به آسمان اشاره کرد و فرمود: «خدایا! اینان اهل‌بیت(ع) من هستند، پس هرگونه پلیدی را از آن‌ها دور کن و کاملاً پاکشان گردان». آنگاه جبرئیل امین نازل شد و آیه تطهیر را خواند. حضرت زهرا(س) در واقعه اهل کسا عمود و خیمه دین است و وجود مطهرش همانند درّی گرانبها از همه جهت می‌درخشد.

از آنجایی که درک نبوت، امامت و دین بدون شناخت فاطمه(س) میسر نیست، باید سیره فاطمی را دوباره مطالعه کنیم؛ همان فاطمه‌ای که محور هستی و آفرینش الهی است.

در ادامه بخشی از گفت‌وگوی ما با استاد سطوح عالی حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین محسن اکبری شاهرودی درباره نقش محوری حضرت زهرا(س) در جهان خلقت و میان اهل‌بیت(ع)، آن هم با توجه به حدیث کسا که نماد محوریت حضرت(س) است را می‌خوانید.

فاطمه(س) دلیل خلقت

حجت‌الاسلام اکبری در ابتدا در توضیح نقش محوری حضرت زهرا(س) در آفرینش الهی می‌گوید: اگر کسی در روایات معتبر شیعه جست‌وجوی مختصری داشته باشد، یقین خواهد کرد وجود با برکت این بانوی یگانه، محور خلقت و آفرینش از ابتدا تا انتهای عالم است؛ هم برای انبیا و ائمه(ع) و هم برای مردم همه دنیا از ابتدا تا انتها. این مطلب بسیار مهمی است که جا دارد انسان بخواند، تأمل و اندیشه کرده و خود را فدای آن حضرت کند. امام صادق(ع) در روایتی می‌فرماید: «و هی الصدیقة الکبری وعلی معرفتها دارت القرون الاولی» یعنی قرون اولیه خلقت هم بر محور فاطمه‌شناسی و وجود با برکت مادر سادات دور زده و محور و اساس همه، او بوده است. شما ببینید در روایات، آن حضرت به شب قدر توصیف شده‌اند. از ویژگی‌های شب قدر این است که در میان ایام، مهم‌ترین قطعه زمان است و ویژگی بعدی، اینکه مجهول است. تشبیه حضرت به معناست که فاطمه(س) محور آفرینش و خلقت خداوند و مجهول‌القدر است و اگر همه جهان جمع شوند، نمی‌توانند او را آن‌طور که باید، بشناسند و مقام او را قدردان باشند.

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه می‌دهد: در حدیث قدسی فوق‌العاده ارزشمندی، تعبیر عجیب و مهمی آمده است «لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمة لما خلقتکما» خداوند می‌فرماید: اگر تو ‌ای پیامبر نبودی، آسمان‌ها را خلق نمی‌کردم و اگر علی نبود تو را خلق نمی‌کردم و اگر فاطمه نبود، تو و علی را خلق نمی‌کردم؛ یعنی اصلاً جهان خلق نمی‌شد. ببینید چه تعبیر والایی است؛ کل آفرینش مدیون یک بانوی ارزشمند است. البته اگر بخواهیم درباره چرایی این تعبیر صحبت کنیم، باید ساعت‌ها گفت‌وگو کنیم که باز هم به انتها نخواهد رسید.

فاطمه(س) محور حدیث کسا است

محوریت حضرت زهرا(س) در حدیث کسا

این پژوهشگر دینی در تشریح نقش محوری حضرت زهرا(س) در میان اهل‌بیت(ع) با توجه به حدیث کسا، توضیح می‌دهد: در حدیث کسا، حضرت زهرا(س) نقش محوری دارد و از لحظه به لحظه آن زهرایی بودن واقعه و اشخاص بزرگ آن معلوم می‌شود. حتی وقتی خداوند می‌خواهد افراد داخل کسا را به جبرئیل معرفی کند، پیامبر یا امیرالمؤمنین یا امام حسن و امام حسین(ع) را محور قرار نمی‌دهد بلکه می‌فرماید: «آن‌ها فاطمه و پدر فاطمه و همسر فاطمه و فرزندان فاطمه هستند». ملاحظه می‌کنید که در این حدیث، فاطمه(س) محور قرار گرفته و پیامبر، علی، حسن و حسین(ع) به وسیله فاطمه(س) معرفی می‌شوند.

حجت‌الاسلام اکبری بیان می‌کند: این فاطمه(س) است که محور آیه تطهیر قرار دارد و آیه عصمت با محوریت او نازل شده است. چرایی این مسئله هم معلوم است، زیرا فاطمه(س) قرار است مادر اولیای الهی و پیام‌رسانان خدا و واسطه‌های فیض الهی شود. مگر ممکن است او برگزیده و انتخاب شده خدا نباشد. پس در حدیث کسا و نزول آیه تطهیر، فاطمه(س) محور است؛ کما اینکه از امام حسن عسکری(ع) نیز نقل شده «نحن حجج الله علی خلقه، و جدّتنا فاطمة حجة الله علینا» یعنی همه ما امامان، حجت خدا بر بندگان هستیم و جده ما فاطمه(س) حجت خدا بر ماست. یعنی باز محوریت فاطمه(س) مطرح می‌شود.

برکات خواندن حدیث کسا

استاد سطوح عالی حوزه در ادامه می‌گوید: اگر می‌خواهیم پیامبر(ص)، امیرالمؤمنین(ع) و سایر امامان(ع) را بشناسیم، باید فاطمه(س) را بشناسیم که اساس و بنیان خلقت و آفرینش است. خداوند متعال برای اینکه این محوریت را تا آخر جهان به بشر بشناساند و معرفی کند، این ثواب‌های بزرگ را برای حدیث کسا قرار داده است. آنجایی که حضرت علی(ع) به پیامبر(ص) عرض کرد: ‌ای رسول خدا! به من بگو این جلوس و نشستن ما در زیر کسا چه فضیلت و چه شرافتی نزد خدا دارد، پیغمبر(ص) فرمود: سوگند به خدایی که مرا بحق به پیامبری برانگیخت و به رسالت و نجات دادن بندگان برگزید؛ این خبر ذکر نمی‌شود در محفلی از محافل مردم زمین که در آن گروهی از شیعیان و دوستان ما باشند، جز آنکه نازل شود بر ایشان رحمت حق و فرشتگان ایشان را فرا گیرند و برای آن‌ها آمرزش می‌خواهند تا آنگاه که از دور هم پراکنده شوند. در ادامه می‌فرماید: ‌ای علی! سوگند به آن که مرا به نبوت برانگیخت و به رسالت برگزید، این خبر در محفلی از محافل مردم زمین که در آن گروهی از شیعیان و دوستان ما باشند و در میان آن‌ها اندوهناکی باشد نقل نمی‌شود جز آنکه خدا اندوهش را برطرف ‌کند، غمش را بگشاید و حاجت حاجت‌خواهان را برآورده کند. کجا می‌توانیم چنین ثواب‌های زیادی بیابیم و آیا این ثواب‌ها جز برای معرفی محوریت فاطمه(س) قرار داده شده است؟

حجت‌الاسلام اکبری تأکید می‌کند: به تمام خانواده‌ها به‌خصوص بانوان و مادران محترم توصیه می‌کنم مانند بزرگان دین، یکی از برنامه‌های اصلی گروهی و خانوادگی‌شان را خواندن جمعی حدیث کسا به صورت روزانه یا هفتگی با همه اهالی خانواده قرار دهند. این کار هم برطرف‌کننده حاجات و اندوه و غم‌هاست و هم سبب ازدیاد رزق و روزی می‌شود و هم در تربیت فرزندان بسیار مؤثر است و از همه مهم‌تر، سبب جلب توجه و عنایات خداوند متعال و معرفت بیشتر به اهل بیت(ع) خواهد شد. افزون بر آن موجب می‌شود همه اهل خانه، مشمول دعای خاص محور آفرینش، حضرت فاطمه زهرا(س) قرار گیرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.