هوش مصنوعی به مجموعه الگوریتمها، مدلها و روشهای رایانهای گفته میشود که به منظور شبیه سازی عملکرد مغز انسان و تقلید از رفتار انسان درکاربردهای مختلف طراحی شدهاند. هدف اصلی هوش مصنوعی ، ایجاد سامانههای هوشمند و خودکار است که به صورت پیوسته و بدون نیاز به مداخله انسان، کارهای مختلف را انجام دهند. هوش مصنوعی به عنوان یکی از فناوریهای پیشرفته در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، برای بهبود کارایی و افزایش سطح کیفیت خدمات در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از صنایعی که هوش مصنوعی میتواند در آن تاثیرگذار باشد، صنعت کشاورزی است.
کاربرد هوش مصنوعی در کشاورزی
کشت و برداشت محصولات : هوش مصنوعی در کشت و برداشت محصولات میتواند بهبود قابل توجهی در عملکرد کشاورزی داشته باشد. با استفاده الگوریتمهای هوش مصنوعی، در انتخاب بذر مناسب، تعیین زمان کاشت، تعین نوع کود و مقدار آن تعیین زمان و نحوه آبیاری، تعیین زمان برداشت و ... را میتوان بهتر تنظیم کرد.
پیشگیری از بیماریهای گیاهی : هوش مصنوعی میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند در پیشگیری از بیماریهای گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، میتوان به صورت خودکار و به موقع بیماریهای گیاهی را شناسایی کرد و درمان آنها را آغاز کرد.
کنترل آفات : هوش مصنوعی در کنترل آفات نیز میتواند مفید باشد. با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، میتوان به صورت خودکار و به موقع آفات را شناسایی کرد و درمان آنها را آغاز کرد.
پیش بینی تولید : هوش مصنوعی میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند در پیش بینی تولید مورد استفاده قرار بگیرد. با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، میتوان تولید برخی محصولات را پیش بینی کرد و برنامه ریزی برای تولید آنها را انجام داد.
مدیریت منابع آبی : هوش مصنوعی میتواند در مدیریت منابع آبی مفید باشد. با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، میتوان به صورت خودکار و بهینه مقدار آب مورد نیاز برای کشت و برداشت محصولات را تعیین و از هدر رفت منابع آبی جلوگیری کرد.
مدیریت خودکار مزارع : هوش مصنوعی میتواند در مدیریت خودکار مزارع نیز مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از هوش مصنوعی پتانسیلهای های غیر فعال صنعت کشاورزی را فعال و از ظرفیت مغفول مانده کشاورزی مکانیزه، استفاده بهینه کرد. همچنان با کمک هوش مصنوعی میتوان مشاغل مبتنی بر کشاورزی را تقویت کرد.
تاثیرات هوش مصنوعی در صنعت کشاورزی
افزایش بهرهوری : استفاده از هوش مصنوعی در کشاورزی میتواند به افزایش بهرهوری در تولید محصولات کمک کند. این فناوری درصدد حل مشکلات صنعت کشاورزی میباشد. چرا که به ارائه راه حل های مناسب، سریع و هوشمندانه به منظور تسریع در تولید محصول و زمان برداشت آن را به کشاورزان و فعالان صنعت کشاورزی میدهد.
کاهش هزینهها : استفاده از هوش مصنوعی در کشاورزی میتواند به کاهش هزینههای تولید کمک میکند. با استفاده از هوش مصنوعی میتوان تا ۹۸ درصد آفتها و یا بیماریهای محصولات را درمان یا از آسیب آنها به محصولات پیشگیری کرد. تعیین میزان مصرف سموم در مزارع و گلخانه ها، از بین بردن علف های هرز و همچنین تعیین کودهای شیمیایی مصرفی از جمله تاثیرات هوش مصنوعی برای کاهش هزینهها میباشد.
بهبود کیفیت محصولات : استفاده از هوش مصنوعی میتواند به بهبود کیفیت محصولات کمک کند؛ این روشی کارآمد برای کنترل و نظارت بر شناسایی نقایص و کمبودهای مواد مغذی موجود در خاک است. هوش مصنوعی با پردازش تصاویر یا نمونه گیریهای احتمالی الگوهای گیاهی را تجزیه و تحلیل میکند و از مشکلات خاک و اثراتی که امکان تاثیرگذاری بر محصول را دارد را اطلاع میدهد.
حفاظت از محیط زیست : استفاده از هوش مصنوعی در کشاورزی میتواند به حفاظت از محیط زیست کمک کرد. ایجاد الگوهایی دیجیتالی ابزارهای پایشی یا سنجشی کشاورزی، مبتنی بر تعاملات انسان و طبیعت برای حفظ موجودیت زیست بومها بر پایه دادههای فناوری ارتباطی(دیجیتال) میتواند به محیط زیست اطرافمان کمک کند. هم چنین به پیش بینی آب و هوا و کسب دادههای مفید برای اطلاع از تغییرات آب و هوایی مفید میباشد. این اطلاعات به کشاورزان کمک میکند که بدون ریسک تصمیمات لازم را بگیرند.
کاربردها و تاثیرات هوش مصنوعی و فناورینوین دیجیتال بر صنعت کشاورزی بیشتر از موارد ذکر شده میباشد؛ لکن صرفا به بخشی از آن در این مقال اشاره شده است. ضمن اینکه دما، بارش، سرعت باد و تابش نور خورشید را نیز با کمک فناوری هوش مصنوعی میتوان اندازه گیری کرد و به کمک صنایع کشاورزی آورد.
حمید اسدی-خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما