تحولات منطقه

عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه رازی توضیح داد: شکی نیست که برای توسعه ی صنعتی راهی جز استفاده از توان دانش بنیانی کشور نداریم ولی لازم نیست از ابتدا دوچرخه را اختراع کنیم. مهم است که ما تولیدات دانش بنیان را در کشور تولید کنیم و به بومی سازی محصولات بپردازیم.

گفت‌وگو با سهراب دل‌انگیزان درباره نقش بومی‌سازی اقلام راهبردی در کشور / لازم نیست از ابتدا دوچرخه را اختراع کنیم
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

طی سالیان گذشته همواره هدف تحریم های ظالمانه بوده ایم. در آخرین تلاش غرب و آمریکا برای زمین گیر کردن اقتصاد کشورمان، تحریم های شدید صنعتی علیه ما به اجرا گذاشته شد.

کشورها واکنش های مختلفی در مقابل تحریم ها در پیش می گیرند. برخی تلاش می کنند آن ها را دور بزنند و بعضی به دنبال مذاکره و رفع تحریم ها هستند و برخی دیگر نیز سیاست فعال خنثی سازی تحریم ها را به اجرا می گذارند.

ما تلاش کردیم در سایه ی تلاش و استفاده از دستاوردهای دانش بنیانی سیاست بی اثر کردن تحریم ها را به اجرا بگذاریم. در این سناریو نیاز به بومی سازی اقلام راهبردی صنایع بزرگ کشور مانند صنعت نفت و گاز داریم.

کارشناسان اعتقاد دارند، رشد اقتصادی کشور، خنثی سازی تحریم ها و رفع نیازهای داخلی به اقلام راهبردی در گروی حمایت از دانش بنیان ها و تولیدات بار اول است. اما شرطش این است که با سودجویان مقابله کنیم و بستری به وجود بیاوریم که دانش بنیان های واقعی از تسهیلات پیش بینی شده بهره مند شوند.

نظرات دکتر سهراب دل انگیزان، عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه رازی را در خصوص نقش بومی سازی اقلام راهبردی و گلوگاهی در روند تولید را در کشور جویا شدیم که حاصلش را در ادامه می خوانید.

لزوم تشخیص تجهیزات گلوگاهی در کشور و حرکت به سمت بومی سازی آنها

دل انگیزان ضمن تأیید این موضوع که حمایت از دانش بنیان ها نیاز امروز جامعه است و باید به استفاده ی حداکثری از توان متخصصان داخلی بپردازیم، تصریح کرد: یکی از مهم ترین روندهایی که باید با جدیت دنبال شود، تشخیص تجهیزات گلوگاهی و حرکت به سمت بومی سازی آن هاست.

وی ادامه داد: در هر پروسه ی تولید یک سری تجهیزات راهبردی مورد نیاز است که تولید آن ها در داخل کشور کمک فراوانی به رفع نیازهای صنعتی کشور می کند. شناسایی این گلوگاه ها و تلاش در راستای بومی سازی تولیدشان باید در دستور کار باشد.

این استاد اقتصاد دانشگاه توضیح داد: تولیدات دانش بنیان و بار اول لزوماً لازم نیست برای اولین بار در کشور ما تولید شده باشند. بسیاری از تجهیزات در دنیا تولید شده اند، اما مهم است که ما آن ها را در کشور تولید کنیم و به بومی سازی محصولات بپردازیم.

دل انگیزان گفت: استفاده از تولیدات دانش بنیان و بار اول در برداشت از میادین نفت و گاز نفع بسیاری برایمان خواهد داشت. کشور قطر که رقیب ما در پارس جنوبی است، سال هاست با استفاده از فناوری های نوین و حفر چاه های افقی به برداشت می پردازد و از منابع مشترک برداشت حداکثری دارند.

وی ادامه داد: دسترسی به تکنولوژی هایی که امکان حفر چاه های افقی را برایمان مهیا می کند، می تواند کمک فراوانی به برداشت از این منابع به ما بکند. به طور مثال، در همین زمینه، بومی سازی تولید تجهیز سیستم دورانی هدایت شونده (RSS) می تواند بسیار کمک کننده باشد.

برای توسعه صنعتی راهی جز استفاده از توان دانش بنیانی کشور نداریم

عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: باید با استفاده از سیاست های مختلف از جمله استفاده ی حداکثری از توان داخلی و همکاری با دارندگان تکنولوژی های روز دنیا به سمت دانش بنیان شدن حرکت کنیم.

دل انگیزان گفت: لازم نیست از ابتدا دوچرخه را اختراع کنیم. خوب است که در کنار استفاده از ظرفیت های دانش بنیانی به همکاری با دیگران بپردازیم و از تجربیات آن ها بهره ببریم.

وی ادامه داد: توانمندی هایی مانند تولید کاتالیست و بسیاری از قطعات و تجهیزات دیگر بر اثر استفاده ی حداکثری از توان دانش بنیانی کشور به دست آمده است. این دستاوردها نشان می دهد که در سایه ی سیاست گذاری های صحیح و بهره بردن از توان متخصصان داخلی می توانیم به نتایج خوبی دست پیدا کنیم.

دل انگیزان خاطرنشان کرد: شکی نیست که برای توسعه ی صنعتی راهی جز استفاده از توان دانش بنیانی کشور نداریم. در این حوزه نیاز به سیاست گذاری های صحیح داریم و قوانینی همچون ترک تشریفات مناقصه و بازارسازی برای دانش بنیان ها می توانند کمک کننده باشند. رشد اقتصادی و رشد بهره وری در بخش نفت و گاز به کمک همین ارتباط مناسب بین صنعت نفت و گاز با شرکت های دانش بنیان به وقوع پیوسته است و توانستیم قدم هایی را به سمت یک صنعت نفت و گاز قوی برای کشور طی کنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.