علاوه بر تلاوت این آیات آسمانی، در طول روز برنامههای مختلفی با عنوان آموزش و ترویج قرآن کریم نیز برگزار میشود. این برنامهها به همت دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی و ذیل مجموعه معاونت تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی و در دو بخش آقایان و بانوان برپاست که در ادامه مروری بر آن داریم.
آموزش به نوجوانان در اولویت برنامههای قرآنی
معاونت تبلیغات اسلامی حرم مطهر رضوی با هدف ترویج معارف قرآنی و اهل بیت(ع) خدمات و فعالیتهای قرآنی متنوعی را در قالب محفل، نشستهای عمومی، کارگاه، کلاس و مسابقه ویژه زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی در دارالقرآن الکریم ارائه میدهد.
ترتیل قرآن کریم همراه با بیان معارف قرآنی هر روز پس از نماز صبح در رواق امام خمینی(ره)، ترتیل سوره یاسین هر روز پس از نماز صبح در مسجد گوهرشاد و برپایی کرسی تلاوت قرآن کریم با حضور قاریان بینالمللی در رواق امام خمینی(ره) بخشی از مراسم قرآنی است.
علاوه بر این مراسمها که با حضور عموم زائران برپا میشود، از سوی مدیران آستان قدس رضوی به آموزش و ترویج قرآن در میان نوجوانان هم تمرکز ویژهای شده است. برگزاری محفل ویژە نوجوانان بـا تلاوت قاریان نوجوان و آشنایی بـا مفاهیم و آموزههای قرآن و عترت در قالب قصـه، نمایـش، مسـابقه و... بخشی از برنامههای قرآنی ویژه نوجوانان است. این برنامه با عنوان محفل قرآنی جوادالائمه(ع) هر روز پس از نماز مغرب در دارالقرآن الکریم برپاست. در همین راستا همچنین محفلی قرآنی ویژه دختران نوجوان 12 تا 18 سال در نظر گرفته شده که در رواق حضرت زهرا(س) برپاست.
ایجاد پایگاه قرآنی برای بانوان در حرم مطهر رضوی در سالهای اخیر مورد توجه بوده که در ادامه بر این فعالیتها هم مروری داریم.
آموزش و ترویج آیات آسمانی
آموزش و ترویج دو شاخه اصلی فعالیتهای قرآنی دارالقرآن الکریم در بخش بانوان است. اموری که به صورت کامل توسط بانوان این مجموعه پیش میرود. کارشناس آموزشهای قرآنی دارالقرآن الکریم توضیح میدهد: برنامههای آموزشی و برنامههای ترویجی تبلیغی دو بخش عمده فعالیتهای قرآنی دارالقرآن را در برمیگیرند.
خدیجه غلامرضاپور ادامه میدهد: برنامههای آموزشی شامل کارگاه آموزشی قرآنی در زمینه قرائت و مشاوره قرآن و نماز است که برای هر کدام از این اهداف کارگاههایی ایجاد شده و آموزشهای لازم به خواهران ارائه میشود. کارگاه حفظ قرآن کریم و کارگاه قرائت و روخوانی دو فضای آموزشی اصلی است که برای زائران و مجاوران حضرت رضا(ع) تعریف شده است.
غلامرضاپور درباره کارگاههای آموزشی تصریح میکند: کارگاههای قرائت و روخوانی قرآن کریم با اولویت زائران در رواقهای دارالحجه، نجمه خاتون(س) و حضرت زهرا(س) برپا میشود. این برنامه صبحها ساعت ۸ تا ۱۰ و بعدازظهر ساعت ۱۴ تا ۱۶ دایر میشود.
تصحیح قرائت قرآن و نماز در فضای معنوی حرم مطهر رضوی از برنامههای اولویتدار بخش خواهران دارالقرآن الکریم است. این برنامه هر روز و به صورت تماموقت در اتاق شماره ۹ دارالحجه برگزار میشود که نتایج مثبتی برای زائران مراجعهکننده به همراه دارد. این برنامه ویژه دختران ۸ سال به بالاست.
آنچه مشهود است خواهران بخش دارالقرآن الکریم بر آموزش تمام سنین متمرکز هستند و برای قرائت صحیح نماز توسط دختران هم برنامه دارند. غلامرضاپور توضیح میدهد: برنامه «دوست من نماز» ویژه دختران تعریف شده است. این افراد میتوانند متناسب با شیفت مدرسه خود به رواقهای دارالحجه و نجمه خاتون(س) مراجعه کنند و در این کلاسها که ویژه قرائت صحیح قرآن است حاضر شوند.
همراهی با قرآن با زبان کودکانه
در ادامه برنامههای شاخه آموزش، روخوانی قرآن کریم برای عموم بانوان تعریف شده که در رواقهای مورد اشاره برگزار میشود. این برنامهها با عنوان «همراهی با قرآن» برای کودکان در نظر گرفته شده که در رواق دارالحجه برپا میشود. نکته مهم درباره برنامههای کودکان و نوجوانان این است که این برنامهها با حضور نوجوانان فعال قرآنی برگزار میشود و تمام آموزشها بر عهده قاریان نوجوان است.
آخرین برنامه حوزه آموزش که خدیجه غلامرضاپور به آن اشاره میکند، کارگاههای تفسیر و حدیث است. او توضیح میدهد: کارگاههای تفسیر در چند حوزه و با تمرکز بر افزایش اطلاعات و فهم دینی برگزار میشود. این کارگاهها شامل تفسیر آیات قرآن، بررسی احادیث، تدبیر در آیات قرآن و سیره ائمه(ع) و مرور صحیفه سجادیه است که در رواق امام خمینی(ره) برگزار میشود. این برنامه در فضایی متفاوت و با محتوایی متفاوت برای کودکان برپا میشود در این فضا نامه امام رضا(ع) به حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) بررسی میشود.
محافل قرآنی نخستین برنامه مورد اشاره کارشناس آموزش دارالقرآن الکریم در بخش فعالیتهای ترویجی تبلیغی است. او توضیح میدهد: محافل قرآنی روزهای یکشنبه، سهشنبه و چهارشنبه در رواق حضرت زهرا(س) با عنوان «محفل دختران رضوی» برپا میشود. برای کودکان ۵ تا ۸ سال هم کارگاه قرآنی مهدالرضا(ع) در رواق حضرت زهرا(س) برپا میشود که در جذب کودکان به سمت قرآن مثبت پیش رفته است.
خدیجه غلامرضاپور در ادامه گفتوگو به محوریت رواق حضرت زهرا(س) در برنامههای قرآنی اشاره میکند و میگوید: بیشتر برنامههای قرآنی خواهران در این مکان متبرکه برپاست و از این جهت این رواق به عنوان پایگاه قرآنی بانوان در حرم مطهر رضوی در نظر گرفته شده است. به این ترتیب که محافل قرآنی در این فضا برگزار میشود و برنامههای آموزشی در سایر اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی.
برگزاری مسابقات بخش دیگری از فعالیتهای ترویجی تبلیغی ذیل مجموعه دارالقرآن الکریم است. در این راستا مسابقات قرآن و احادیث به صورت مکتوب و در مناسبتهای مختلف در حرم مطهر رضوی برپاست که در افزایش سواد قرآنی مخاطبان تأثیر بسزایی دارد.
دیگر محفل پرفضیلت قرآنی حرم منور رضوی، تلاوت نور است. برنامهای ویژه زائران خواهر که در این طرح نامنویسی میکنند؛ به این ترتیب که برای قرائت بخشی از قرآن داوطلب میشوند و ختم قرآن به نیت شادی دل امام رضا(ع) و تعجیل در فرج امام زمان(عج) را برپا میدارند.
برنامههای قرآن در ماه نزول قرآن
با رسیدن ماه مبارک رمضان و ایام نزول قرآن، خواهران دارالقرآن الکریم هم برنامههای ویژهای دارند. به این ترتیب که در طول ۳۰روز پیاپی محفل قرآنی همراه با قرائت و تفسیر آیات در رواق حضرت زهرا(س) ویژه بانوان برگزار میشود. برنامهای که با مشارکت زائران فضایی معنوی را رقم میزند.
موازی با این برنامه، محفل قرآنی دختران رضوی هم پس از نماز ظهر و عصر و از ابتدای فروردین دایر میشود. هدف این طرح همراه کردن دختران با برنامههای قرآنی حرم مطهر رضوی است و تا ۱۳ فروردین ادامه دارد.
در حاشیه محافل قرآنی ماه مبارک رمضان، میز خوشنویسی هم برپا میشود، به این ترتیب که استادان خوشنویس آیاتی از قرائت آن روز را با خط خوش به تحریر درمیآورند و سپس برای تفسیر نمایش میدهند. مسابقات قرآنی و میز ختم هم در ماه مبارک رمضان و مانند بقیه ایام سال برپاست تا ارتباط زائر با این فضای معنوی و قرآنی برقرار شود.
نظر شما