یک کارشناس اقتصادی: از طریق تسهیل قراردادها و مجوزها می توانیم بستر را برای ورود بخش خصوصی و صنایع به بهره برداری از میادین مشترک مهیا کنیم. این یک بازی برد برد بین مردم و دولت برای توسعه اقتصادی است.

بازی دو سر برد دولت با مردم؛ توسعه اقتصادی با حضور بخش خصوصی در صنعت نفت و گاز

بر اساس آمارها، منابع عظیم نفت و گاز در زیر زمین در کشورمان وجود دارند که هنوز نتوانسته ایم از آن ها بهره برداری کنیم. به ویژه منابعی که در میادین مشترک قرار دارند، از اهمیت بالایی برای بهره برداری برخوردار هستند. این منابع عظیم نفت و گاز بین ما و کشورهای دیگر مشترک هستند. در حالی که ما تا کنون نتوانسته ایم حق خود را از این ذخایر برداشت کنیم، دیگران در حال برداشت حداکثری هستند.

برخی کارشناسان اعتقاد دارند، کشورهایی مانند قطر در حال برداشت سهم ما از منابع مشترک هستند و به صادرات آن ها می پردازند. به این ترتیب، ما از تقویت جایگاه خود در بازارهای انرژی بازمانده ایم و نمی توانیم به تعهدات خود در زمینه صادرات گاز به کشورهای همسایه عمل کنیم.

حتی در ماه های سرد سال برای رفع نیازهای داخلی کشور نیز دچار مشکل می شویم. به طوری که دسترسی صنایع و نیروگاه ها به گاز محدود می شود و عدم النفع بالایی برای کشور بروز می کند.به زعم کارشناسان، جذب سرمایه های بخش خصوصی و به ویژه فراهم کردن زمینه ای برای مشارکت صنایع در بهره برداری از میادین نفت و گاز کشور می تواند مزیت های زیادی برایمان داشته باشد.

شرکت ملی نفت  بدون حضور بخش خصوصی قادر به تامین مالی پروژه ها نیست

 جمشید عدالتیان کارشناس اقتصادی با اشاره به این موضوع که در شرایط فعلی سرمایه ها به سمت بازارهایی مانند سکه و طلا سوق داده شده اند، تصریح کرد: منطقی است صنایعی که خودشان از گاز به عنوان خوراک استفاده می کنند، به سمت سرمایه گذاری در بهره برداری از میادین نفت و گاز مشترک کشور سوق داده شوند. به این ترتیب، نوعی خودتأمینی خواهیم داشت و صنایع به رفع نیازهایشان می پردازند.

وی ادامه داد: تولید گاز در کشور کم نیست و شرکت ملی نفت در این حوزه فعال است. اما اینکه این شرکت دیگر نمی تواند به تأمین مالی پروژه ها بپردازد، به خاطر این است که گاز با قیمت بسیار ارزان در کشور عرضه می شود و متولی برداشت از میادین که تا کنون شرکت ملی نفت بوده است، نمی تواند هزینه هایش را جبران کند.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: راهکار اصلی این است که واقعی سازی قیمت گاز را در کشور داشته باشیم و مشترکان بهای واقعی گاز را بپردازند. اما به دلیل سطح معیشت مردم و برخی ملاحظات دیگر فعلاً نمی توانیم به واقعی سازی قیمت گاز بپردازیم. در این شرایط، جذب سرمایه های بخش خصوصی برای برداشت از میادین نفت و گاز مشترک می توند کارساز باشد.

غفلت از میادین مشترک منجر به برداشت حداکثری طرف‌های مقابل از منابع می شود

وی خاطرنشان کرد: به ویژه بهره برداری از میادین نفت و گاز مشترک اهمیت دارد. زیرا این میادین بین ما و دیگر کشورها مشترک است و غفلت ما می تواند به از دست رفتن فرصت ها منجر شود. طرف های مقابل به برداشت حداکثری می پردازند و مشکلاتی برای برداشت ما به وجود می آید.

عدالتیان گفت: از طریق تسهیل قراردادها و مجوزها می توانیم بستر را برای ورود بخش خصوصی و صنایع به بهره برداری از میادین مشترک مهیا کنیم. این امر مزیت هایی دارد. زیرا بخش خصوصی معمولاً از انگیزه لازم برای بالا بردن بهره وری در پروژه ها برخوردار است. به این ترتیب، از یک طرف سرمایه گذار بخش خصوصی به سود کلانی می رسد و از طرف دیگر نقش تصدی گری دولت ها کم می شود.

عدالتیان گفت: به ویژه برای جذب بخش خصوصی خارجی نیاز به مشوق های بیشتری داریم. احتمالاً باید سهم توسعه دهنده میدان را افزایش دهیم. به نحوی که برای سرمایه گذار خارجی صرفه اقتصادی داشته باشد که در بهره برداری از میادین مشارکت داشته باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.