تحولات منطقه

استاد اقتصاد دانشگاه سمنان: وزارت نفت باید برداشت از میادین مشترک را نسبت به میادین داخلی در اولویت قرار دهد. در برنامه هفتم توسعه موضوع استفاده حداکثری از ظرفیت بخش خصوصی برای برداشت از میادین مشترک در همین راستا مطرح شده است.

رحمان سعادت، استاد اقتصاد در گفت‌وگو با قدس: وزارت نفت برداشت از میادین مشترک را در اولویت قرار دهد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

از نظر کارشناسان، برداشت از میادین نفت و گاز مشترک با مشارکت بخش خصوصی مزیت های فراوانی برایمان دارد. اولین نتیجه مثبت این اقدام این است که در برداشت از میادین از طرف مقابل عقب نمی مانیم و سهم خود را برداشت می کنیم. بنابراین، از مهاجرت منابع به سمت مقابل جلوگیری به عمل می آوریم.

دومین مزیت، رفع ناترازی گازی است که لطمه اقتصادی فراوانی در ماه های سرد سال به کشور می زند. افزایش تولید به ما کمک می کند که صنایع را در زمان اوج مصرف نیز فعال نگه داریم و از تعطیلی آن ها و در نتیجه ضرر اقتصادی ناشی از آن جلوگیری کنیم.

مسئله دیگر این است که الان ما به دلیل ناترازی گاز نمی توانیم به تعهدات خود در زمینه صادرات عمل کنیم، افزایش برداشت ها زمینه ای برای تقویت جایگاه کشورمان در بازارهای بین المللی انرژی به وجود می آورد.

مزیت مهم دیگر ورود بخش خصوصی به برداشت از میادین نفت و گاز مشترک این است که این بخش از انگیزه، تخصص و سرمایه برخوردار است و به افزایش بهره وری پروژه ها کمک می کند. از طرف دیگر، از این طریق می توانیم به جذب سرمایه ها بپردازیم و از سوق یافتن آن ها به سمت اقدامات مخرب جلوگیری کنیم.

رحمان سعادت، استاد اقتصاد دانشگاه سمنان با اشاره به این موضوع که برداشت از میادین مشترک نفت و گاز کشور از اولویت و ضرورت بالایی برخوردار است، تصریح کرد: در این میادین بحث میعانات مطرح است. بنابراین، هر کشوری که بیشتر از میادین برداشت کند، برنده است و سود بیشتری عایدش می شود. به لحاظ سیّال بودن این منابع، نیاز است در راستای بهره برداری از آن ها گام های جدی برداریم و سهم خود را از این منابع برداشت کنیم.

وی ادامه داد: وزارت نفت باید برداشت از میادین مشترک را نسبت به میادین داخلی در اولویت قرار دهد. به همین دلیل، به درستی در برنامه هفتم توسعه موضوع استفاده حداکثری از ظرفیت بخش خصوصی برای برداشت از میادین مشترک مطرح شده است.

این استاد اقتصاد دانشگاه توضیح داد: برداشت از میادین مشترک به ما کمک می کند که از درآمدهای حاصله برای سرمایه گذاری در امور زیربنایی و زیرساختی بهره ببریم که منفعت زیادی برایمان دارد. هر چقدر در برداشت از میادین تعلل کنیم، به ضرر کشور است. چرا که ما با ۶ کشور میادین مشترک داریم.  اگر ما در برداشت از ذخایر غفلت کنیم، دیگران منتظر ما نمی مانند.

سعادت گفت: سرعت برداشت از میادین مشترک از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل باید از توان بخش خصوصی و دولتی در راستای به حداکثر رساندن برداشت ها استفاده کنیم. تجربه ثابت کرده است که بخش خصوصی از انگیزه بیشتری برای افزایش بهره وری پروژه ها برخوردار است. این بخش دانش و تخصص بیشتری نسبت به بخش دولتی دارد و چابک تر است. تمامی این ویژگی ها از جمله مزیت های بخش خصوصی محسوب می شود که می توانیم از آن ها استفاده کنیم.

سعادت گفت: باید دقت لازم را داشته باشیم که انحرافی رخ ندهد و بخش خصوصی واقعی به بهره برداری از میادین نفت و گاز مشترک ورود کند. تسهیل شرایط، قراردادها و توافق ها می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

استاد اقتصاد دانشگاه خاطرنشان کرد: واقعیت این است که دولت در کشور ما انرژی را با قیمت یارانه ای و پایین در اختیار صنایع قرار می دهد. اما در برخی از ماه های سال با ناترازی مواجه می شویم و به ناچار گاز صنایع قطع می شود که عدم النفع بالایی برای کشور و خود صنایع دارد. با توجه به این شرایط، تسهیل شرایط برای ورود صنایع به بهره برداری از میادین مشترک نفت و گاز می تواند اقدام مثبتی باشد.

سعادت تأکید کرد: برداشت از میادین مشترک نفت و گاز و افزایش تولید برایمان مزیت های زیادی دارد. غلبه بر ناترازی و تقویت جایگاه ما در بازارهای بین المللی انرژی از جمله نتایج مثبت این اقدام است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.