انتخابات

جهت بررسی دلیل ناکامی اهداف سالانه و ارائه راهکارهایی که می‌تواند به بهبود این موضوع کمک کند، در ابتدای این مطلب به چیستی هدف و انواع آن پرداخته‌ و پس از آن نکاتی را خاطر نشان کرده‌ایم که رعایتشان می‌تواند در پایبندی بیشتر به هدف‌ها تاثیرگذار باشد.

سرانجام وعده‌های سالانه: از امسال به سال بعد/ چطور بر اهدافمان استوار باشیم؟

یکی از تجربیاتی که تقریبا همزمان با خانه تکانی‌های عیدانه، بیشتر افراد را به سوی خود می‌کشاند، هدف‌گذاری برای سال جدید و تلاش برای گشودن روزنه‌های تازه زندگی به روی خود است که می‌تواند انسان قدرتمند و موفق‌تری از فرد بسازد اما معمولا به صورتی پیش می‌رود که این هدف‌های تعیین شده در آستانه روزهای سال جدید، پس از ثبت شدن در دفترهایی نو و زیبا، گوشه از قفسه کتاب خاک می‌خورند تا در پایان سال به دفتری دیگر منتقل و به هدف‌های سال بعد تبدیل می‌شوند.

هدف چیست؟

هدف، چشم‌انداز افراد از آینده است که با توجه به تجربیات گذشته و شخصیت هر شخص به اشکال متفاوت بروز می‌کند. بارزترین ویژگی هدف، وابستگی به زمان است به طوری که هر فرد با توجه میزان زمان در دسترس تصمیم به تعیین اهدافش می‌گیرد.

شاخص‌ترین انواع هدف

۱_ کوتاه مدت: اهدافی که طی مدت کوتاهی حاصل می‌شوند.

۲_ بلند مدت: اهدافی که برای دستیابی به آن‌ها مدت زمان زیادی نیاز است.

۳_ شخصی: اهدافی که به زندگی خصوصی فرد مربوط می‌شوند و مواردی همچون سلامتی، روابط شخصی و سرگرمی را دربرمی‌گیرند.

۴_ کاری: اهدافی که به شغل فرد و روابط حرفه‌ای او مربوط می‌شوند و در جهت بهبود عملکرد شغلی و گسترش حوزه مهارت‌ها تعیین می‌شوند.

۵_ مالی: اهدافی که در حیطه امور مالی قرار دارند و به سرمایه‌گذاری و تنظیم امور اقتصادی فرد کمک می‌کنند.

۶_ تحصیلی: اهداف مرتبط با حوزه تحصیلات فرد هستند که در پیشرفت نمرات، سطح علمی و یادگیری مهارت‌های جدید نقش دارند.

۷_ اجتماعی: اهدافی که با زندگی اجتماعی افراد در یک راستا قرار دارند و به مهارت‌هایی از جمله دوست‌یابی یا شرکت در رویدادهای جامعه ارتقا می‌بخشند.

آگاهی از نوع هدف تعیین شده به فرد کمک می‌کند تا در وهله اول هدف‌گذاری دقیق و معناداری داشته باشد و پس از آن بیش از پیش به هدف منتخبش اهمیت دهد.

اهمیت هدف‌گذاری

هدف‌گذاری به زندگی سمت و سو می‌دهد و مسیر مشخصی را از موقعیت فعلی فرد به طرف پیشرفت در زمینه‌های مختلف رسم می‌کند.

با هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی، خود شخص هم با نظم ذهنی بیشتری می‌تواند به آینده فکر و برای رسیدن به شرایط بهتر تلاش کند.

علاوه بر این‌ها، برنامه‌ریزی باعث ایجاد انگیزه و احساس تسلط بر زندگی هم خواهد شد که موجب می‌شود با شور و تمرکز بیشتری برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید.

پس از تعیین هدف چطور به آن دست یابیم؟

شاید شما هم این احساس را تجربه کرده باشید که روزی با شور و اشتیاق در دفتری نو و خط نخورده اهداف مختلفی را نوشته‌اید و به خود وعده داده‌اید که در فلان تاریخ به آن هدف برسید اما پس از گذشت چند روز از تلاش برای رسیدن به آن دست کشیده‌اید و پیش از حصول آن‌ها سراغ اهداف دیگری رفته‌اید. در ادامه این متن به راهکارهایی برای جلوگیری از اتفاق ذکر شده اشاره کرده‌ایم.

انگیزه‌ را در تعیین هدف فراموش نکنید

مهم‌ترین دلیلتان را در برگزیدن یک هدف از یاد نبرید. انگیزه برای ادامه تلاش در مسیر رسیدن به هدف، عامل بسیار مهمی است که گاها می‌تواند همان دلیل انتخاب هدف باشد. اگر هدفتان را با دلایل منطقی و معنادار انتخاب کرده باشید، می‌توانید از این راه برای ایجاد رغبت بیشتر در این مسیر نیز استفاده کنید.

اهدافی را انتخاب کنید که از پس آن برآیید

اگر اهدافتان خارج از حوزه توانایی و احاطه شما باشد، انگیزه‌تان را تضعیف کرده و باعث می‌شود با کوچک‌ترین مشکل در مسیر، از تلاش دست بکشید و به سراغ هدف نیمه کاره دیگری بروید.

هدف تعیین شده‌تان نباید وابسته به کسی باشد. ضروری است بتوانید به تنهایی به آن دست پیدا کنید. اگر فکر می‌کنید نسبت به کسب هدفی ضعف‌ دارید و نمی‌توانید آن را به دست آورید، برای مدت کوتاهی آن را به تعویق بندازید و در زمانی دیگر با آمادگی به سراغش بروید.

آینده را تصور کنید

پیش از انتخاب هر هدف، در راستای ایجاد انگیزه، به آینده‌تان پیش و پس از رسیدن به هدف مدنظر فکر کنید. با این کار متوجه خواهید شد که هدفتان تا چه اندازه می‌تواند به بهبود زندگی شما در آینده کمک کند.

علاوه بر آن می‌توانید از تصورتان در جهت انتخاب مسیر درست‌تر برای رسیدن به هدف استفاده کنید. به عنوان مثال از خودتان بپرسید که چه کارهایی در راه کسب هدف شغلی‌تان می‌تواند مفیدتر باشد. این کار اگر به درستی انجام شود، در کمترین حالت ممکن به شما خواهد فهماند که دنبال چه هدف‌هایی نیستید!

اهداف بزرگ و بلند مدت را خرد کنید

معمولا اهداف طولانی مدت به مرور رغبت افراد را به ادامه مسیر کاهش می‌دهد. از همین جهت توصیه می‌شود هدف‌های بزرگ را به اهداف کوتاه مدت و کوچک تقسیم کنیم تا دستیابی به آن‌ها آسان‌تر شود.

به عنوان مثال فردی که هدف موفقیت در کنکور را برای خودش تعریف کرده است، می‌تواند با برنامه‌ریزی‌های روزانه و حتی ساعتی، هدف بزرگ و طولانی مدتش را به برنامه‌های کوچک تبدیل کند و آسان‌تر به این موفقیت تحصیلی دست یابد.

موانع را بسنجید

کسب آگاهی پیش از ورود به هر راهی می‌تواند طی کردن آن مسیر را تسهیل کند. اگر پیش از تعیین هدف، موانع و مشکلات را بشناسید و آن‌ها را در نظر بگیرید، آسان‌تر از کسی که هیچ اطلاعی از مسیر ندارد به مقصد خواهید رسید.

با توجه به اینکه هدف‌گذاری یکی از ارکان مهم و اساسی زندگی به شمار می‌رود، باید تلاش کنیم با رعایت نکات ذکر شده به استواریمان بر این اصل قوت ببخشیم و در به سرانجام رساندن هدف‌های کوچک و بزرگمان ثابت قدم باشیم.

منبع: BetterUp

ترجمه: تکتم شریفی نژاد _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.