به گزارش قدس خراسان، طبق پیشبینیها و آن طور که استاندار خراسان رضوی چند روز پیش اعلام کرد، کلانشهر ۳ و نیم میلیون نفری مشهد، نوروز امسال میزبان حدود ۱۰ میلیون زائر خواهد بود؛ موضوعی که چالش کمبود دارو را نگرانکنندهتر میکند.
عوامل کمبود دارو
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی درباره معضل کمبود دارو میگوید: موضوع کمبود دارو به شدت منطقهای است. به این معنا که یک سری از داروها بسته به مناطق مختلف شهر، دچار کمبود میشود؛ اما سیستم توزیع دارو این موضوع را در نظر نمیگیرد و این موجب میشود بعضی داروها در یک منطقه شهر کم و در برخی دیگر از مناطق به خاطر تقاضای کمتر، آنقدر زیاد باشد که تاریخ مصرفش هم در داروخانه بگذرد. اگر هم داروخانههایی که فروش کمتری دارند، دارو را نگیرند، شرکتهای توزیع مجبور میشوند اقدام به سبدفروشی دارو کنند.
سید حسین بهشتیان، نبود برنامهریزی مطلوب در زمینه اعلام سهمیهها و موجودی دارویی استان را یکی از دلایل کمبود دارو در بازار میداند.
وی عنوان میکند: مشکل دوم این است که برنامهای برای تأمین داروی مشهد در شرایط پیک مسافر نداریم و این موضوع مربوط به وزارت بهداشت و درمان است.
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی اضافه میکند: دارویی مانند وارفارین توسط بیش از ۲۰ کشور در دنیا تولید میشود که هند یکی از آنهاست. چرا نباید با برنامهریزی درست برای واردات، جلو تبدیل شدن این کمبود به معضل را بگیریم؟
بهشتیان ادامه میدهد: در خصوص داروهایی مانند وارفارین یکی دیگر از عواملی که سبب کمبود میشود، تجویزهای نادرست است؛ چرا که برخی موارد مصرف وارفارین، توسط داروهای دیگر هم ایجاد میشود و حتماً لازم نیست در آن موارد وارفارین تجویز شود.
وی میافزاید: در حال حاضر در مشهد بیش از ۵۰ قلم دارو خیلی کمیاب بوده و توزیع آنها به صورت قطرهچکانی است و بیش از ۲۰۰ قلم دارو نیز به صورت سهمیهبندی توزیع میشود.
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی میگوید: از جمله داروهای خیلی کمیاب در بازار دارویی مشهد میتوان به قرص وارفارین،
قلمهای انسولین نوومیکس، اسپری تنفسی سروفلو، دوکسپینها، پیراستام، ریتالین، قطره سولفاستامید، برخی شربتهای آنتیبیوتیک و همچنین برخی از انواع آمپولها مانند پروژسترون، ویتامین کا، متوکاربامول و آمینوفیلین اشاره کرد.
فقط چند روز تا نوروز باقی مانده و فهرست رزرو هواپیماها، قطارها یا اتوبوسها حاکی از ورود مسافران و زائرانی است که تصمیم دارند تعطیلات نوروز را در جوار حضرت رضا(ع) باشند؛ اما وضعیت دارویی در این کلانشهر همچنان مبهم است و داروخانهداران نگران کمبود دارو و شیرخشک به اندازه نیاز شهروندان و میهمانان مشهد هستند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد پاسخ نمیدهد
موضوع را از روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد پیگیری میکنیم. ابتدا ما را به خبری که ۸ اسفند در پورتال اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی درج شده، ارجاع میدهند؛ خبری که بر اساس آن، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اعلام کرده است: در راستای اجرای هرچه بهتر مأموریت ویژه ایام نوروز ۱۴۰۳ سهمیه اضافه دارو برای پنج استان کشور از جمله خراسان رضوی اختصاص مییابد. برای ایام نوروز ۱۴۰۳ آمادهباش تمامی داروخانههای روزانه و شبانهروزی حوزه زیر پوشش به ویژه شهر مشهد را داریم تا در آن زمان خاص مشکلی در تأمین شیرخشک و انواع داروهای مورد نیاز زائران و مجاوران امام رضا(ع) وجود نداشته باشد.
علی روحبخش در آن خبر با استناد به قول مساعد رئیس سازمان غذا و دارو مبنی بر تخصیص سهمیه اضافه دارو برای پنج استان خراسان رضوی، فارس، مازندران، گیلان و اصفهان، از اقدام برای دریافت سهمیه ویژه دارویی برای مشهد خبر میدهد؛ اما با وجود پیگیریهای مکرر خبرنگار قدس خراسان برای گفتوگو در خصوص جزئیات این اقدام، این مصاحبه به سرانجام نمیرسد.
اگرچه جانشین ستاد سلامت نوروزی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و جانشین رئیس این دانشگاه در کمیته بهداشت، سلامت و محیط زیست ستاد خدمات سفر خراسان رضوی نیز روز گذشته از تخصیص بودجه ۱۳۰ میلیارد تومانی از بودجه دانشگاهی برای تأمین داروهای بیمارستانی در ایام نوروز ۱۴۰۳ خبر داد؛ اما نگرانی در مورد کمبود دارو و شیرخشک در مشهد همچنان باقی است. آیا متناسب با پیشبینی ورود ۱۰ میلیون زائر، دارو و شیرخشک کافی به این شهر اختصاص یافته یا خیر؟ اگر پاسخ این پرسش مثبت است، چرا معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نسبت به آن پاسخی ندارد؟
نظر شما