به گزارش قدس آنلاین، اما واقعیت آن است که کشورهای عربی در این زمینه چندان همراه نبودهاند یا اگر بودهاند این همراهی آنچنان که ایران انتظار داشته اتفاق نیفتاده است.
جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با قدس درباره تحولات جنگ غزه و اجماعسازی ایران برای حل مسئله فلسطین و حمایت از آن، اظهار کرد: شرایطی که در غزه پیش آمده، خودبهخود پای کشورهای اسلامی را به میان کشید. دولتهای سرزمینهای اسلامی آنگونه که باید از مردم غزه حمایت نکردند و حتی اتحادیه عرب نیز شعارهای خود را عملیاتی نکرد. همین موضوع نوعی سرافکندگی برای جامعه عرب محسوب میشود. رژیم اسرائیل بیمحابا و بدون توجه به خواسته جامعه جهانی به غزه حمله میکند و کشتارهای وسیع آن موجب شده در دنیای غرب نیز نگرانیهایی در این باره ایجاد شود.
سردرگمی آمریکا؛ حمایت از متجاوز و ترس از قیام منطقهای
قنادباشی گفت: این شرایط در حالی است که آمریکا هم به عنوان حامی اسرائیل نسبت به کشتار وسیع فلسطینیان ابراز نگرانی میکند، چنانکه مسئول سیاست خارجی ایالات متحده هشدار میدهد اگر به غزه حمله و مردم کشته شوند، ممکن است خیزشهایی در کشورهای عربی همانند مصر، اردن و حتی عربستان رخ دهد. این خیزشها میتواند برای منافع متحدان منطقهای آمریکا بسیار خطرناک باشد و دولتها احساس خطر کنند و همچنین امکان دارد منافع غربیها را به خطر بیندازد؛ چرا که در درون ارتشهای منطقه افراد حقطلب و شجاعی همچون خالد اسلامبولی وجود دارد که میتوانند بهطور مخفیانه به طراحی و تدارک طوفانالاقصی ثانی اقدام کنند و همین نگرانی نیز در غرب بازتاب یافته است. بنابراین برخی معتقدند اظهار نگرانی دولتهای غربی، اروپاییها و برخی مقامات سازمان ملل شاید به دلیل پیامهایی باشد که از سوی قاهره، عمان و برخی کشورهای دیگر به غرب مخابره میشود تا جلو رژیم صهیونیستی را بگیرند و نگذارند کشتار وسیع راه بیندازد.
عملیات صهیونیستها نظامی نیست
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: همانطور که شاهدید عملیات در غزه به هیچ وجه عملیات نظامی نبوده و صرفاً عملیات نسل کشی است و از سوی دیگر دولتهای عربی بیم دارند این جنایات موجب انقلاب و خیزش موجهای مردمی شود؛ بنابراین در حال حاضر دولتهای منطقه احساس میکنند باید حرکتی انجام دهند و نگذارند رژیم صهیونیستی بیش از این احساسات آنان را جریحهدار کند. با تمام این تفاسیر، اما حرفشنوی دولتهای عربی از غربیها و همسویی با اسرائیل واقعیتی است که تاکنون ادامه یافته است. چنانکه این همسویی را میتوان در رساندن انرژی و سوخت به سرزمینهای اشغالی توسط برخی دولتهای منطقه مشاهده کرد. همچنین کریدوری ایجاد کردهاند تا کالاهایی که از امارات به ریاض و اردن و از مسیر جنوب بندر تنگه بابالمندب به اسرائیل میرود را از طریق زمینی به این رژیم برسانند. البته ممکن است دولتها با احساس خطری که دارند مانع تداوم فعالیت کریدور شوند. تمامی این مسائل موجب خواهد شد پشتوانه مردمی دولتهای عربی سستتر شود و نتوانند از حامی خوبی در دوران حوادث، شورشها یا تمرد ارتشها برخوردار باشند.
قنادباشی معتقد است: در حال حاضر صهیونیستها در شرایط بیثباتی قرار دارند؛ زیرا به اهداف خود دست نیافتند. مسئله اصلی اسرائیل این است که اگر اکنون جنگ را متوقف کند، به معنای شکست آن خواهد بود؛ بنابراین صهیونیستها درصددند پایان جنگ به گونهای رقم بخورد که به معنای شکست آنها نباشد. به همین دلیل به کشتار بیسابقه مردم غزه ادامه میدهند. گرچه آوارگان و کودکان در تمام نقاط جهان از حقوقی برخوردارند اما رژیم صهیونیستی در غزه در حال وقوع جرایم بزرگ حقوق بشری، پاکسازی قومی، نسلکشی و جنایات جنگی است و پروپاگاندای حقوق بشر غربی نسبت به کشتار مردم فلسطین سکوت کرده است.
نظر شما