دکتر محمدرضا اکبری کارشناس ارشدحوزه انرژی در گفت و گو با خبرنگار قدس، در پاسخ به اهمیت دیپلماسی انرژی در رشد ۸ درصدی اقتصاد در ابتدای سال ۱۴۰۲ بیان کرد: بخش قابل توجهی از این رشدی که حاصل شده متاثر از فضای بین المللی است که طی دو سال اخیر اتفاق افتاده و به فروش انرژی خصوصا نفت کشور کمک کرده است. در این مدت دوساله حجم قابل توجهی از نفت و میعانات گازی که تولید داشتیم فروخته شده و سبب کسب منافع قابل توجهی برای کشور شده است، لذا این موضوع تاثیر قابل توجهی بر رشد اقتصادی داشته است که حاکی از پیشرفت در حوزه دیپلماسی انرژی و درآمد حوزه انرژی است.
دکتر اکبری در خصوص اهمیت توجه ویژه به حوزه انرژی خاطر نشان کرد: در کشورما همواره بخش انرژی به عنوان پیشران اقتصادی مطرح بوده است چرا که ما یک کشور انرژی پایه هستیم و از مجموعه ذخایر انرژی دنیا برخورداریم و از نظر تولید به صورت خام فروشی یا به صورت محصولات ارزش افزوده از محصولات پایین دست انرژی توسط پتروپالایشگاهها و پتروشیمیها یکی از بزرگترین تولید کنندههای انرژی دنیائیم. میتوان با تمرکز بر بخش دوم یعنی ارزش افزوده حاصل از انرژی و با پرداخت تسهیلات به فناوریهای نوین مرتبط با حوزه انرژی تاثیر قابل توجهی در این عرصه گذاشت.
این کارشناس انرژی با تاکید بر موضوع بازارسازی جدید دولت و دوری از روند سنتی در فروش انرژی گفت: در حال حاضر ما در یک جنگ تمام عیار اقتصادی هستیم که اگر بخواهیم در بخش فروش نفت و محصولات انرژی با روشهای سنتی که قبلاً فعالیت میکردیم ادامه دهیم قطعاً این حوزه شکست خواهد خورد. ابتکاری که دولت جدید رقم زد این بود که زمین بازی را عوض کرد و از روشهای جایگزینی استفاده کرد و خودش رو محصور به روشهای سنتی نکرد و به جای مدیریت عرضه به سمت مدیریت تقاضا حرکت کرد. در نتیجه این تغییر رویه، تقاضای نسبتاً خوبی برای محصولات تولیدی حوزه انرژی و مهم تر از آن امنیت تقاضا را فراهم کرد.
وی در ادامه اقدام دولت در نوسازی بازار انرژی تاکید کرد: دولت با بازارسازی انرژی و بدست گرفتن احداث و تعمیرات پالایشگاهها در کشور ونزوئلا یک چالش جدی که می توانست در بحث میعانات گازی و انرژی و نیز معضل امنیتی برای کشور ایجاد شود را حل کند و علاوه بر این دولت توانست با بازارسازی، صادرات خدمات فنی مهندسی رو مطرح کرده و همچنین تولید گاز را به پایداری برساند، که میتوانست خیلی زودتر از اینها رقم بخورد و مزایای آن نصیب کشور شود که به هرحال هرچند دیر ولی خوب این اتفاق افتاد و توانست سهم بالایی در رشد اقتصادی کشور و رشد درآمدهای ارزی و تجارت خارجی کشور داشته باشد.
اکبری در خصوص میدان پارس جنوبی، توضیح داد: پارس جنوبی میدانی است که حدود ۷۰ درصد از گاز کشور را تامین میکند و میتوان گفت در واقع نیمی از انرژی کشور از این میدان تامین شده و هر تنشی که در این در میدان ایجاد شود، بخش انرژی کشور را با چالش جدی مواجه میکند. دیگر اینکه دو بخش از این میدان در کشور قطر و یک سهمش در ایران است که با برابر شدن استحصال گاز علاوه بر اینکه برای ما موفقیت بزرگی است، اما انتظار این را باید داشته باشیم که در آینده نزدیک استحصال ما با افت فشار مواجه خواهد شد.
وی در ادامه عنوان کرد: موضوع استخراج از میدانهای مشترک میعانات گازی و نفت باید به صورت یک قسمت حیاتی بررسی شود، میدان گازی پارس جنوبی که در کارنامه جمهوری اسلامی ایران از منظر توسعه حقیقتاً کار بزرگی انجام شده است، یکی از بزرگترین میادین گازی جهان است که میتواند به عنوان یک ابر میدان گازی توسعه یابد. لذا بحث توسعه پارس جنوبی در صورت نداشتن روند سریع، مشکلات جدی در پیش خواهد داشت که باید درحال حاضر تمهیداتی برای توسعه این میدان در نظر گرفت و در همین راستا باید تجهیزات لازم افزوده شود و بطورکلی باید برنامهای جدی و فوریتی داشت.
نظر شما