«شکاف کام و لب» یک نقص خلقتی است که معمولاً در دوران جنینی در طول تشکیل صورت نوزاد رخ میدهد. این شکاف میتواند از کنار کام تا لب بروز کند و در برخی موارد تا پایین گوش نیز گسترش یابد.
عبدالجلیل کلانتر هرمزی، فوق تخصص جراحی پلاستیک با اشاره به قابل اصلاح بودن شکاف لب و کام اظهار کرد: این عارضه یک ناهنجاری هنگام تولد است، در کشورهای پیشرفته آمار ابتلا به آن به ازای هر ۷۰۰ نفر یه مورد است اما این آمار در کشور ما به ازای هر ۸۴۰ تولد یک نوزاد مبتلا به شکاف لب است.
وی افزود: این ناهنجاری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آن ها ژنتیکی است که از طریق ژن منتقل میشود، همچنین مصرف بعضی از داروهای خوابآور، ضد تشنج و آرامبخشها توسط مادر، در مدت زندگی جنینی بویژه در سه ماه نخست میتواند موجب این عارضه شود.
هرمزی ادامه داد: بعضی از عفونتهای ویروسی مثل سرخک، سرخچه و اوریون میتواند موجب شکاف لب و کام باشد، همچنین مصرف سیگار و الکل نیز از عوامل دیگر این عارضه شناخته میشوند.
وی گفت: شکاف لب و کام بیش از ۱۰۰ نوع وجود دارد و بسته به عامل بیماریزا و میزان اثر و زمان تاثیر آن در جنین میتواند تنوع ایجاد کند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک گفت: اگر جنینی با این عارضه متولد شود با توجه به شدت، بیماریهای همراه و نوع بیماری شکاف لب، درمانهای متفاوتی تجویز میشود که مهمترین آن ها جراحی است. درمانهای مراقبتی، روانکاوی، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، مراقبتهای برای شیرخوردن، بهداشت و عفونتهای زخم نیز از دیگر مراحل درمان است.
وی افزود: در صورتی که شکاف لب و کام لب پیچیده نباشد معمولاً زیر ۵ ماهگی و ترجیحا ۳ تا ۴ ماهگی عمل جراحی امن و خوبی برای بیمار انجام خواهد شد که در ۹۰ درصد موارد به جراحی تکمیلی نیازی نیست.
نظر شما