تحولات منطقه

قائم مقام مجمع رهروان امر به معروف گفت: معتقدیم شورای فرهنگ عمومی به رسالت خودش عمل نکرده که قسمت اعظمی از مشکلات فرهنگی این شهر که یکی از آن‌ها بحث عفاف و حجاب است، روزبه‌ روز در حال گسترش بوده و شأن و جایگاه مشهد را نیز زیر سؤال برده است.

شورای فرهنگ عمومی در حد انتظار عمل نکرده است
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، آیین‌نامه شورای فرهنگ عمومی استان‌ها در سال ۱۳۸۵ با هدف شناخت و اطلاع از وضع فرهنگ عمومی و اصلاح و ارتقای آن و نظارت و پیگیری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است.

مهم‌ترین معضل فرهنگی که این روزها در جامعه تبدیل به چالش شده، پوشش و نحوه انتخاب آن توسط بانوان است که تشکل‌های مردمی در این خصوص اقداماتی خودجوش برای امر به معروف و نهی از منکر انجام می‌دهند. شاید یکی از نقدهای جدی این تشکل‎‌ها کافی ندانستن تصمیمات و اقدامات شورای فرهنگ عمومی استان است. وقتی این اقدامات را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم اقدامات شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی بر اساس گزارش ارائه شده در خصوص عفاف و حجاب بیشتر برای برگزاری مناسبت‌ها و مصوبات کلی در زمینه رعایت قانون عفاف و حجاب در اداره‌ها و شرکت‌ها بوده در حالی که تشکل‌های مردمی توقع بیشتری از این شورا برای مقابله با بی‌بندوباری و ناهنجاری‌های اجتماعی دارند.

شورای فرهنگ عمومی در حد انتظار عمل نکرده است

قائم مقام مجمع رهروان امر به معروف در گفت‌وگو با قدس خراسان در این باره گفت: شورای فرهنگ عمومی با توجه به ترکیب اعضای آن که مسئولان تراز اول استان هستند، بالاترین و پرقدرت‌ترین مجموعه تصمیم‌گیری برای مسائل فرهنگی در استان است.

محمد فضائلی گاه با بیان اینکه حدود پنج سال است پیگیر جلسات شورای فرهنگ عمومی هستیم، عنوان کرد: پیش از اینکه بی‌بندوباری‌ها در حوزه عفاف و حجاب به این حد برسد، پیگیر موضوعات فرهنگی در زمینه عفاف و حجاب بودیم. متأسفانه تصمیمات شورای فرهنگ عمومی تنها برای برگزاری برنامه‌های مناسبتی فرهنگی است و به آن اقدامات مؤثری که متناسب با پایتخت معنوی کشور انتظار داریم، پرداخته نمی‌شود.

وی افزود: معتقدیم شورای فرهنگ عمومی به رسالت خودش عمل نکرده که قسمت اعظمی از مشکلات فرهنگی این شهر که یکی از آن‌ها بحث عفاف و حجاب است، روزبه‌ روز در حال گسترش بوده و شأن و جایگاه مشهد را نیز زیر سؤال برده است.

قائم مقام مجمع رهروان امر به معروف ادامه داد: معتقدیم اگر تصمیمات شورای فرهنگ عمومی کلان باشد و آن تصمیمات را با بودجه‌های کلان فرهنگی در شهرداری، اداره‌ها و مجموعه‌های نیروهای مسلح به شکلی تجمیع و مدیریت کند و براساس آن بودجه، اولویت‌های فرهنگی شهر و استان مشخص شود، به ‌طور طبیعی می‌تواند خیلی از مسائلی را که امروز شاهدش هستیم، حذف کند.

فضائلی گاه متذکر شد: در یک مقطعی به دوستان در شورای فرهنگ عمومی، کارگروه معرفی کردیم و گفتیم این کارگروه برای برنامه‌های فرهنگی شهر و استان حاضر است به شما کمک کند و شما با مدیریت خودتان آن را اجرا کنید. ما حتی مسئولیت اجرایی آن برنامه‌های فرهنگی را پذیرفتیم؛ یعنی برای این معضلات و مشکلات فرهنگی که وجود دارد، طرح ارائه کرده و در شورای فرهنگ عمومی به تصویب برسانیم و قسمت اعظم آن را هم خودمان اجرایی کنیم.

وی درباره زمینه فعالیت تشکل خود گفت: تلاش ما این است که از مسئولان برای اجرای قوانین عفاف و حجاب مطالبه کنیم. برای این موضوع بارها با فرمانداری، استانداری و مجموعه‌هایی که در زمینه عفاف و حجاب  فعالیت دارند، در مجموعه خودمان نشست داشتیم و تمام تلاش ما این بوده که مسئولان را مجاب و ملزم کنیم قوانین عفاف و حجاب و قوانین مرتبط با آن را اجرا کنند و پیشنهادهایی را هم به دوستان ارائه دادیم. 

قائم مقام مجمع رهروان امر به معروف متذکر شد: بدون هیچ‌گونه تنش و درگیری در سطح جامعه و تنها با اجرای برخی قوانین عادی و جزئی می‌توانیم این فضای بی‌بندوباری را که در حال ترویج است، کاهش دهیم.

به‌ دنبال احیای حضور معتمدان در شورای فرهنگ عمومی هستیم

مدیر کانون فرهنگی واجب تمدن‌ساز نیز با بیان اینکه تصمیمات شورای فرهنگ عمومی اثرگذار بوده؛ چرا که معتقدیم کار جمعی تأثیرگذار است، گفت: شورای فرهنگ عمومی چندین کارگروه دارد؛ به عنوان مثال کارگروه ترویج فرهنگ جهاد و شهادت. اطلاع دارم کارهای خوبی با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران انجام می‌دهند.

سیده مریم معصومی افزود: زمانی قرار بود از میان معتمدان شهر دو نفر عضو شورا باشند و نظارت مردمی نیز زمانی شکل می‌گیرد که نیروها و تشکل‌های مردمی در شورای فرهنگ عمومی حضور داشته باشند. ما به دنبال احیای حضور معتمدان مردم در این شورا بودیم تا ارتباط سازمان‌های دولتی با مردم در این شورا شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه عضو کارگروه عفاف و حجاب در استانداری نیز بوده‌ام، اظهار کرد: در آنجا از همه اداره‌ها حضور داشتند و ما نیز به ‌عنوان نماینده تشکل‌های مردمی در این کارگروه بودیم. اگر ما نیز در شورای فرهنگ عمومی حضور داشته و پیگیر اجرای مصوبات آن باشیم، با هماهنگی‌های لازم اتفاقات خوبی رقم می‌خورد.

مدیر کانون فرهنگی واجب تمدن‌ساز درباره فعالیت تشکل مردمی خود گفت: ما افزون بر کارهای میدانی که در زمینه امر به معروف در ارتباط با مردم از تذکر لسانی تا مباحث اقناعی انجام می‌دهیم، مهم‌ترین مرتبه امر به معروف را که امر به معروف مردم به مسئولان است، در دستور کار داریم.

معصومی با اشاره به اینکه متأسفانه اراده‌ مسئولان برای برخورد با ناهنجاری‌ها در زمینه عفاف و حجاب خیلی کمرنگ است، بیان کرد: در این‌ سال‌ها که در زمینه تذکر لسانی مشغول به فعالیت هستیم، مردم حرف ما را با اقناعی که انجام می‌دهیم، می‌پذیرند. قبل از دو سال اخیر، مردم بیشترین همراهی را در تذکر لسانی و اقناع در زمینه حجاب نشان می‌دادند.

وی ادامه داد: از دستگاه‌های مختلف مدام این درخواست را داشتیم که با سرشاخه‌هایی که عامدانه با دریافت مبلغی پول اقدام به کشف حجاب می‌کنند، برخورد کرده و در این زمینه زیرمجموعه خود را توجیه کنند؛ اما هیچ اداره و صنفی در زمینه برگزاری کلاس و برنامه‌های عفاف و حجاب با ما همکاری نکردند. 

مدیر کانون فرهنگی واجب تمدن‌ساز خاطرنشان کرد: اداره‌ها قائل به انجام برنامه در زمینه امر به معروف نیستند. سرشاخه‌های بی‌حجابی که با دریافت پول در حال ترویج بی‌حجابی هستند نیز دستگیر نمی‌شوند و عده‌ای در کف خیابان تنها با مردم عادی برخورد می‌کنند. البته کار اورژانسی را که تذکر لسانی بوده، انجام می‌دهیم؛ اما این یک قسمت از پازل امر به معروف است.

معصومی با بیان اینکه انجام امر به معروف یک موضوع سیستمی است و باید همه دستگاه‌ها در این زمینه فعال باشند، متذکر شد: دستگاه‌ها و متولیان فرهنگی مانند سازمان تبلیغات، حوزه علمیه، آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها نقش تربیتی خیلی مهمی در زمینه ترویج عفاف و حجاب دارند.

ستاد امر به معروف مشهد به تشکل‌ها کمک نمی‌کند

مدیر تشکل مردمی شهید عرفایی نیز درباره عملکرد شورای فرهنگ عمومی استان در زمینه عفاف و حجاب با بیان اینکه تصمیمات شورای فرهنگ عمومی، خروجی قابل ملاحظه‌ای نداشته است، گفت: تشکل‌های مردمی نیز باید به تصمیمات این شورا ورود کنند و حضور تنها یک نماینده از تشکل‌های مردمی در این شورا کافی نیست؛ چرا که ما نیز به‌ عنوان تشکل مردمی صحبت‌هایی داریم که می‌خواهیم آن‌ها را به آیت‌الله علم‌الهدی، نماینده ولی‌فقیه در استان برسانیم چون در این زمینه کم‌کاری صورت می‌گیرد و ضعف دستگاه‌های دولتی را باید به استحضار نماینده ولی‌فقیه برسانیم.

زینب عرفایی خاطرنشان کرد: ستاد امر به معروف و نهی از منکر در زمینه گسترش عفاف و حجاب در شهرهای مختلف مانند تهران و شیراز کمک زیادی به تشکل‌های مردمی می‌کند؛ اما ستاد امر به معروف مشهد به تشکل‌های مردمی در این زمینه کمک نکرده و پشتیبانی نمی‌کند و هر وقت در زمینه امر به معروف از ستاد کمک خواستیم، به آن صورت شایسته‌ای که در شهرهای دیگر انجام می‌شود، به ما کمک نکردند.

وی درباره فعالیت‌های تشکل خودش گفت: ما در همه زمینه‌ها در حال رصد هستیم و تنها در ایستگاه قطارشهری فعالیت نمی‌کنیم. با دستگاه‌های مختلفی از جمله علوم پزشکی، آموزش و پرورش و ستاد امر به معروف مطالبات خودمان را در میان گذاشته‌ایم.

مدیر تشکل مردمی شهید عرفایی افزود: از جمله مشکلات ما در زمینه امر به معروف این است که دستگاه‌ها با ما همکاری نمی‌کنند؛ به عنوان مثال در ایستگاه شریعتی که مستقر هستیم، پلیس هم حضور داشت؛ اما در حال حاضر پلیس مستقر نیست. همچنین برای استقرار در ایستگاه‌های هفت‌تیر و پارک ملت قطارشهری نیز به دلیل ناهنجاری‌های زیادی که وجود دارد، درخواست دادیم؛ اما هنوز نیروی انتظامی مأموری برای استقرار در این دو ایستگاه به ما نداده‌اند.

عرفایی خاطرنشان کرد: فعالیت ما از برپایی نمازهای مغرب و عشاء در پارک‌های مختلف از حدود دو سال گذشته آغاز شده، همچنین با حضور در مساجد، نمازگزاران را به انجام امر به معروف و نهی از منکر تشویق کردیم تا در پارک‌های محله‌ خود، برای این واجب فراموش‌شده اقدام کنند. به جز ایستگاه شریعتی قطارشهری در پارک‌های مختلف مشهد نیز برای ترویج عفاف و حجاب به مردم تذکر لسانی می‌دهیم.

نظارت مردمی و اطلاع‌رسانی شفاف نیاز امروز شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی است

مسئول پویش سفیران معروف نیز درباره فعالیت شورای فرهنگ عمومی استان گفت: با وجود جایگاه عالی این شورا در استان و حضور مسئولان عالی استان در شورای فرهنگ عمومی، اطلاع‌رسانی در زمینه تصمیمات این شورا و خروجی در راستای اجرای مصوبات آن را ندیده‌ام که به ‌عنوان مثال بگویم تصمیمات این شورا در حال اجرا و عملیاتی شدن است.

سیدعلی محدث افزود: به نظرم برای خارج شدن از این وضعیت فرهنگی، تشکل‌های مردمی باید بتوانند روی تصمیمات شورای فرهنگ عمومی نظارت داشته باشند و تصمیمات و خروجی‌های این شورا به ‌صورت شفاف اطلاع‌رسانی شود. همچنین فعالیت سازمان‌های فرهنگی رصد شود.

وی بیان کرد: ناظر و بازرس شورای فرهنگی عمومی کیست؟ تاکنون چه مصوباتی داشته و چه تعداد از این مصوبات اجرایی شده است؟ مسئولان عالی استان در این شورا بر چه اموری نظارت می‌کنند؟ چه برنامه‌هایی ارائه شده و کدام دستگاه آن را اجرا کرده است؟ این موضوعاتی است که باید شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی شود. 

مسئول پویش سفیران معروف با بیان اینکه در حوزه امر به معروف و نهی از منکر مشغول به فعالیت هستیم، گفت: براساس تفسیر علامه طباطبایی از آیه ۱۰۴ سوره آل‌عمران، امر به معروف به دو شیوه فردی و گروهی انجام می‌شود. در شیوه فردی همه مؤمنان وظیفه دارند هر کجا گناهی دیدند، به تکلیف شرعی امر به معروف عمل کنند. در شیوه گروهی نیز قرآن می‌فرماید باید یک امتی ایجاد شود و به صورت گروهی امر به معروف انجام دهند.

محدث افزود: در این روش گروهی امر به معروف آسان‌تر و تأثیرگذارتر است. آسان‌تر از آن نظر که آمر به معروف ترسش می‌ریزد و با روش گروهی راحت‌تر می‌تواند به تکلیف شرعی خودش عمل کند و تأثیرگذارتر نیز از این نظر است که کسانی که در جامعه گناه می‌کنند، به‌ جای یک تذکر، ۱۰ تا ۵۰ بار تذکر می‌گیرند. رهبر معظم انقلاب نیز می‌فرمایند اگر تعداد تذکرات بالا برود، اثر امر به معروف قطعی است. از این رو تشکل مردمی برای امر به معروف کردن به ‌صورت گروهی را تشکیل دادیم و تاکنون ۹ دوره آموزش امر به معروف برگزار کرده‌ و توانسته‌ایم نیروهایی را در این راستا آموزش دهیم.

با توجه به اینکه موضوع عفاف و حجاب به ‌ویژه در شهر مشهد حساسیت‌های خاصی دارد، لازم است تعامل نهادهای فرهنگی با همه تشکل‌های فعال در این زمینه بیشتر باشد و هم‌افزایی در مسیر کاهش معضلات فرهنگی بیش از پیش رقم بخورد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.