دولت سیزدهم ایران به رهبری ابراهیم رئیسی، گام های راهبردی برای خنثی کردن این تحریم ها و توسعه فروش نفت خام و درآمدهای ارزی کشور برداشته است. در زمان تحویل دادن دولت در سال 1400، دولت سیزدهم با چالشی مهمی در قالب شناور بودن بیش از 80 میلیون بشکه ذخایر نفت خام و میعانات گازی فروخته نشده روی آب مواجه شد.
این نتیجه ناتوانی دولت دوازدهم در فروش نفت خام با وجود اینکه برخی از اعضای این دولت اعلام میکنند که پیچ تحریمها در زمان بایدن کاهش پیدا کرده بود ولی از طرف مقابل نه تنها پیچ تحریمها شل نشده بود بلکه 1000 تحریم جدید نیز به تحریمهای قبلی در دولت بایدن اضافه شد. ولی دولت سیزدهم با تکیه بر تجربه شکست خورده مذاکرات و خروج آمریکا از برجام، با برنامهریزی و پیشفرض ماندگاری تحریمها به سمت خنثیسازی تحریمها و یافتن مسیرهای جدید رفت و به اذعان رسانههای آمریکایی، موسسات معتبر حوزه تجارت نفت خام و جلسه استماع مجلس سنا آمریکا، در دولت شهید رئیسی نه تنها فروش نفت با وجود تشدید تحریمها کاهش نیافت بلکه به قله شش ساله فروش رسید و حتی به جایگاه پیشین ایران در اوپک نیز بازگشتیم.
این دستاوردهای راهبردی رشد اقتصادی ایران را بعد از سه سال نزول متداوم در دولت روحانی، به رشد بالا و پایدار در 3 سال دولت شهید رئیسی تبدیل کرد.
همچنین یکی از دستاوردهای کلیدی دولت سیزدهم فروش موفقیت آمیز کل نفت خام و میعانات گازی شناور در دریا و همچنین افزایش تولید روزانه نفت خام به میزان 1.4 میلیون بشکه و در مجموع به 3.5 میلیون بشکه در روز بود. این رویکرد نه تنها به فروش کامل نفت خام تولید کشور و همچنین ذخایر شناور کمک کرد، بلکه فروش نفت خام و درآمدهای ارزی ایران را نیز افزایش داد به نحوی که در دولت سیزدهم رشد قابل توجه 275 درصدی در وصول درآمدهای ارزی کشور از محل صادرات نفت خام بودیم.
علاوه بر این، دیپلماسی فعال انرژی دولت سیزدهم نقش مهمی در توسعه تجارت نفت خام و بازارسازیهای جدید تضمینی غیرقابل تحریم برای کشور داشته است. تمرکز دولت بر گسترش حضور ایران در بازارهای جهانی نفت خام از طریق صادرات تجهیزات پالایشگاهی و مشارکت در بازسازی پالایشگاه های مستهلک شده بود.
این ابتکار نه تنها به افزایش صادرات نفت خام ایران کمک کرد، بلکه این کشور را به عنوان سهامدار پالایشگاه های فراسرزمینی در نقاط مختلف جهان قرار داد. این اقدام استراتژیک فرصتهای جدیدی را برای ایران باز کرد تا منابع درآمدی خود را متنوع کند و جایگاه قویتری در بازار جهانی انرژی ایجاد کند.
دولت سیزدهم علاوه بر رفع چالش های فوری ذخایر نفت خام فروخته نشده و تحریم های تجارت نفت خام، نوسازی و بهینه سازی صنعت نفت ایران را نیز در اولویت قرار داد. تمرکز دولت بر افزایش کارایی و بهرهوری بخش نفت و سرمایهگذاری در فناوریها و زیرساختهای جدید برای ارتقای ظرفیتهای تولید و صادرات نفت کشور بود.
این چشم انداز بلندمدت برای توسعه صنعت نفت ایران برای تضمین ثبات و شکوفایی اقتصادی کشور در مواجهه با بازارهای بی ثبات جهانی نفت ضروری است.
در مجموع، مسیر راهبردی دولت سیزدهم در خنثی سازی تحریم ها و توسعه فروش نفت خام و درآمدهای ارزی، در رفع چالش های پیش روی صنعت نفت ایران موفق بوده است. دولت با اتخاذ اقدامات پیشگیرانه برای فروش ذخایر مازاد، افزایش تولید و تنوع منابع درآمدی، توانسته است بر موانع ناشی از تحریم ها غلبه کرده و جایگاه کشور را در بازار جهانی انرژی ارتقا دهد. با نگاهی به آینده، ادامه اجرای استراتژیهای پایدار برای توسعه صنعت نفت برای تضمین رشد و ثبات اقتصادی بلندمدت برای ایران بسیار مهم خواهد بود.
نظر شما