تحولات منطقه

بی‌بی‌سی فارسی یکی دو روز پیش سراغ «ائتلافیون» ساکن خارج کشور رفت که از دو سال پیش، با هدف براندازی در ایران مثلاً اختلاف‌نظرها را کنار گذاشته و دست همکاری به هم داده بودند.

اپوزیسیون خارج‌نشین دو سال پس از اغتشاشات ۱۴۰۱ چه وضعیتی دارند؟ / ازدست‌رفتن آبروی نداشته
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

کارشناس برنامه معتقد بود ائتلاف نه‌تنها نتوانست گروه‌های مختلف برانداز را با هم متحد کند بلکه موجب اختلافات گسترده‌ای هم میان اعضای ائتلاف و طرفدارانشان در فضای مجازی شد. حضور شخص «رضا پهلوی» که قرار بود بیشتر براندازان حول محور او دور ِهم جمع شوند فقط فضای فحاشی و تفرقه در میان اپوزیسیون را فراگیرتر کرد، طوری که همه آن‌ها به جان حیثیت و آبروی نداشته هم افتادند.

مثلث براندازی
شهریور دو سال پیش و پس از مرگ تلخ و دردناک «مهسا امینی» اپوزیسیون خارج‌نشین به حساب خودشان فرصت را غنیمت شمردند و تلاش کردند تا تنور اغتشاشات در ایران گرم است، نانشان را بچسبانند. برای نخستین بار پس از انقلاب، چپ‌گراها، سلطنت‌طلبان و تجزیه‌طلبان با همه توان و زیر یک پرچم، پای کار براندازی آمده بودند. البته زمان زیادی طول نکشید تا دو اتفاق بیفتد. اول اینکه گَند اختلافات داخلی براندازان بیشتر از قبل بالا آمد و دوم اینکه خیلی از آن‌ها که در داخل به ائتلاف سه ضلع براندازان دل بسته بودند متوجه شدند هدف اغتشاش‌ها فقط براندازی نیست بلکه قرار است ایران تجزیه شود. حالا «تسنیم» در مطلبی مفصل به وضعیت دیروز و حال روزِ امروز گروه‌های مختلف برانداز، تجزیه‌طلبان و بازوهای رسانه‌ای آن‌ها پرداخته است. تعلق مهسا امینی به کردستان موجب شد گروهک‌های تجزیه‌طلب با سوءاستفاده از احساسات مردم آن منطقه و فعال کردن گسل‌های قومی، هجمه همه‌جانبه‌ای را علیه ایران آغاز کنند؛ و سرکردگان این گروهک‌ها با استفاده از تریبون رسانه‌های جبهه ضدایرانی به‌ویژه ایران اینترنشنال سعی در تحریک مردم و اقوام مختلف داشته باشند.
فعالیت‌های تجزیه‌طلبانه از منطقه کردستان فراتر رفت و چهره‌هایی تحت عنوان مدافع حقوق بلوچ‌ها، اعراب و ترک‌ها نیز پشت تریبون آمدند تا جایی که در۵۰ روز ابتدایی اغتشاشات، شبکه ایران اینترنشنال بیش از ۱۲۰ بار علاوه بر میدان دادن به گروهک‌های تجزیه‌طلب کُرد، به مصاحبه با چهره‌هایی تحت عنوان حزب بلوچستان راجی تپاکی، حزب مردم بلوچستان، دبیرکل حزب مردم بلوچستان، جبهه مردم بلوچستان، اتحاد دموکرات آذربایجان، حزب مرکز آذربایجان، حزب تضامن اهواز و... بپردازد. بی‌بی‌سی هم سراغ مصطفی هجری سرکرده حزب دموکرات کردستان رفت.

تطهیر تجزیه‌طلبی
۱۶ آبان۱۴۰۱ یک فایل صوتی از صحبت‌های «رعنا رحیم‌پور» خبرنگار بی‌بی‌سی منتشر شد که در آن به ‌نحو بی‌پرده‌ای از هدف تکه‌تکه و تجزیه شدن ایران خبر می‌داد و تأکید می‌کرد هدف پشت‌پرده آشوب‌طلبی‌ها نه دموکراسی، بلکه تجزیه است. او مشخصاً خبر می‌دهد که به ایران اینترنشنال ابلاغ شده است فقط با رهبران احزاب (تجزیه‌طلب) گفت‌وگو و به آن‌ها تریبون داده شود.
این اقدام رسانه‌ای و هماهنگ نشان داد آن‌ها در تلاش بودند تا قبح تجزیه‌طلب بودن را بین مردم بشکنند و چهره تجزیه‌طلبان را تطهیر کنند. پر و بال دادن به اپوزیسیون و تجزیه‌طلبان تنها منحصر به فضای رسانه‌ها نبود بلکه در تجمعات ضدانقلاب مانند اجتماع برلین انبوه پرچم‌هایی دیده می‌شد که هرکدام به یک گروه تعلق داشت.
 اما خیلی زود تعارض رفتاری و گفتاری ضدانقلاب و روحیه دیکتاتورمنشی آن‌ها در لابه‌لای شعارهای آزادیخواهانه‌شان سر باز کرد. در ایام اغتشاشات و با هربار گردهمایی ایرانیان خارج کشور، درگیری میان طرفداران سلطنت و گروه‌های چپ‌گرا و یا طرفداران گروهک‌های تجزیه‌طلب حتمی بود. این زدوخوردها به‌حدی بود که بی‌بی‌سی فارسی در گزارشی در آن زمان، به درگیری‌های فیزیکی حاضران در تجمع ضدانقلاب در شهر بروکسل اشاره کرد. قطع سخنرانی حامد اسماعیلیون و یا مصی علینژاد در تجمع مونیخ از سوی هواداران سلطنت و یا میدان‌داری منافقین و چپ‌ها در تجمع برلین، نشان می‌داد در ذات اپوزیسیون یک دیکتاتوری نهادینه شده است که هربار در مواجهه با مخالفان سر بر می‌آورد و حتی مقابل دوربین‌ها هم نمی‌توانند آن را مخفی نگه دارند. در ضمن حیثیت اپوزیسیون هم به‌لحاظ توان اجماع‌سازی و کار تشکیلاتی از بین رفت. رضا پهلوی، حامد اسماعیلیون، نازنین بنیادی، شیرین عبادی، مصی علینژاد، گلشیفته فراهانی، علی کریمی و عبدالله مهتدی در سالگرد پیروزی انقلاب در سال۱۴۰۱ گرد هم آمدند و ۱۸ اسفندماه منشور مهسا را منتشر کردند، اما عمر این منشور و اتحاد هم بسیار کوتاه بود.

میخ آخر تابوت
اول اردیبهشت۱۴۰۲ حامد اسماعیلیون به‌دلیل اختلاف با رضا پهلوی از این جمع کناره‌گیری کرد. مدتی بعد رضا پهلوی  با حمله به مجاهدین خلق(منافقین) و درنهایت نازنین بنیادی طی یک ماه این اتحاد را با شکست روبه‌رو کردند. منافقین هم با حمله به رضا پهلوی او را بچه شاه دیکتاتوری خواندند که  فقط لاف در غربت می‌زند. در همین اثنا فایلی صوتی از مسعود بهنود لو رفت که در آن می‌گوید رضا پهلوی اندازه گاو هم نمی‌فهمد. این اظهارات ازآن‌جایی جالب است که بهنود در کمپین موسوم به وکالت به رضا پهلوی، نقش مؤثری در تهییج افکار عمومی برای پیوستن به این کمپین داشت. جریان اپوزیسیون با این عملکرد و راه انداختن کمپین «وکالت به رضا پهلوی» به‌جای آنکه خود را پیشرو نشان دهد و یا بخواهد طرح نویی از مدل حکمرانی را به ایرانی‌ها معرفی کند، همان‌طور که انتظار می‌رفت نه‌تنها ایده‌ای برای آینده نداشت بلکه یک سیر قهقرایی پیش پای مردم گذاشت و آن هم بازگشت به سلطنت بود. گزاف نیست اگر آخرین میخ بر تابوت جبهه ضدایرانی را همپیمانی آن‌ها با رژیم صهیونیستی و سفر رضا پهلوی به اراضی اشغالی و دیدار با نتانیاهو بدانیم.   حالا دو سال از آغاز اغتشاشاتی که با اسم رمز مهسا امینی صورت گرفت، می‌گذرد. گروهک‌های تجزیه‌طلب کُرد که در مناطق مرزی میان ایران و اقلیم کردستان عراق مستقر بودند، در همان روزهای ابتدایی اغتشاشات از سوی سپاه پاسداران مورد حمله قرار گرفتند و مقرهای آن‌ها منهدم شد. با توافق امنیتی میان ایران و عراق، دولت عراق متعهد شد گروه‌های تجزیه‌طلب ایرانی را خلع‌سلاح و اردوگاه‌های نظامی را تعطیل کند. درگیری میان دو شاخه از حزب کومله کردستان نشان از بروز اختلافات جدید میان تجزیه‌طلبان می‌دهد.  رسانه‌های ضدایرانی هم هرکدام سرنوشت متفاوتی پیدا کردند. ایران اینترنشنال پس از توافق میان ایران و عربستان در اواخر سال۱۴۰۱، مجبور شد برای ارتزاق مالی به‌سمت رژیم صهیونیستی چرخش کند. شبکه «من‌وتو» که از رسانه‌های نزدیک به جریان سلطنت‌طلب بود، سال گذشته به‌دلیل مشکلات در تأمین مالی، ۱۲بهمن ۱۴۰۲، به پخش ماهواره‌ای خود پایان داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.