پتروپالایشگاهها بستری برای دور کردن کشورها از خام فروشی به شمار می روند و طی سالهای اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته اند. به طوری که دیگر پالایشگاه و پتروشیمی به تنهایی در کشورهای پیشرفته دیده نمی شوند، بلکه در کنار آنها واحدهای پتروپالایشگاهی گسترش یافته اند.
پتروپالایشگاهها مزیتهایی نسبت به پالایشگاه ها و پتروشیمی ها دارند. اولین موضوع این است که در آنها از تکنولوژیهای نوین و جدید استفاده می شود، به همین دلیل، میزان آلودگی کمتری دارند و به لحاظ محیط زیستی دارای مزیت هستند. از طرف دیگر، این واحدهای صنعتی ارزآوری بالایی را برای کشور به ارمغان می آورند، زیرا محصولاتشان ارزش افزوده بالایی دارند.
با توجه به مزیت هایی که پتروپالایشگاهها برای کشور دارند، ریل گذاریهای قانونی برای توسعه آنها انجام شده است. تنها نیاز به عزم حاکمیتی در دولت برای اجرای این قوانین و رفتن به سمت راه اندازی پتروپالایشگاهها در کشور داریم.
مطالبه مردم، رسانه ها، کارشناسان و مسئولان از وزارت نفت این است که برنامه مدونی در زمینه توسعه پتروپالایشگاهها داشته باشد و این امر را محقق کند. به نحوی که کشور از مزیت های این واحدهای صنعتی بهره مند شود و حتی الامکان از خام فروشی فاصله بگیریم.
در حال حاضر، برخی واحدهای پتروپالایشگاهی به میزان ۸۰ درصد پیشرفت داشته اند و منتظر دریافت تنفس خوراک هستند. اگر این واحدها نتوانند از این مشوق قانونی بهره مند شوند، انگیزه سرمایه گذاران برای ورود به این حوزه تا حد زیادی کاهش می یابد. چیزی که اصلاً قابل قبول نیست.
نظرات سیده فاطمه مقیمی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و گرجستان را در خصوص اجرای قوانین موجود در ارتباط با توسعه پتروپالایشگاهها و مزیت های راه اندازی این واحدهای صنعتی در کشور می خوانید.
اصلاح روابط تجاری بین المللی بستر عرضه محصولات نهایی به بازارهای هدف
مقیمی ضمن اشاره به مزیتهای توسعه پتروپالایشگاهها در کشور و فاصله گرفتن از خام فروشی تصریح کرد: تولید محصولات نهایی در پتروپالایشگاه ها به لحاظ افزایش ارزآوری برای کشور و ایجاد ارزش افزوده چندبرابری نسبت به فروش مواد خام، برایمان اهمیت دارد. از سوی دیگر، راه اندازی پتروپالایشگاهها نیاز به نیروی کار دارد و این به معنای افزایش اشتغال آفرینی در کشور است.
وی ادامه داد: اگر بتوانیم سیاستهایی را در کشور اجرا کنیم که به سمت تولید محصولات نهایی برویم و این تولیدات را به بازارهای بین المللی عرضه کنیم، از یک طرف به لحاظ درآمدزایی سود می کنیم و از طرف دیگر، بستر اشتغالزایی را در کشور به وجود می آوریم. با توجه به این مزیتها نیاز است به سمت توسعه پتروپالایشگاهها در کشور برویم و برای این امر برنامه داشته باشیم.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و گرجستان خاطرنشان کرد: اصلاح روابط تجاری بین المللی می تواند بستری برای عرضه محصولات نهایی به بازارهای بین المللی به وجود بیاورد. توسعه روابط بازرگانی با کشورهای دیگر می تواند در این امر موثر باشد. نیاز است تلاشی در راستای ایجاد بستری برای انتقال راحت پول به کشور صورت بگیرد.
تاثیر مشوق هایی مانند تخصیص تنفس خوراک در ایجاد انگیزه سرمایه گذاری
مقیمی گفت: حرکت در مسیر توسعه پتروپالایشگاه ها باید با بررسی های دقیق کارشناسی انجام و عرضه و تقاضا در بازار به درستی تبیین شود. در این روند، باید توجه کنیم که چه چیزی در بازارهای بین المللی مورد نیاز است و به همان سمت حرکت کنیم.
وی ادامه داد: قطعاً اجرای مشوقهای قانونی مانند تخصیص تنفس خوراک در توسعه پتروپالایشگاه ها اثرگذار خواهد بود. سرمایه جایی می رود که سودآوری وجود داشته باشد و این یکی از خاصیت های طبیعی سرمایه است. بنابراین، سرمایهگذار زمانی به پروژه های پتروپالایشگاهی ورود می کند که از سودآوری این طرحها اطمینان داشته باشد. مشوق هایی مانند تخصیص تنفس خوراک قطعاً در ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری در طرحهای پتروپالایشگاهی موثر هستند.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و گرجستان خاطرنشان کرد: اجرای قانون تخصیص تنفس خوراک در مورد واحدهای پتروپالایشگاهی که هم اکنون منتظر تخصیص خوراک هستند، اهمیت بالایی دارد. ما باید به جذب سرمایه بپردازیم و حتی الامکان بخش خصوصی واقعی را در این پروژهها مشارکت دهیم و تنفس خوراک پتروپالایشگاهها اثر جدی در افزایش انگیزه سرمایهگذاران دارد.
تهاتر از روشهای مناسب برای دستیابی به تجهیزات پتروپالایشگاهی کشور
مقیمی گفت: تصویب مشوقهای قانونی در مجلس به تنهایی نمیتواند به توسعه پتروپالایشگاهها منجر شود. نیاز است قوانین تشویقی عملیاتی شوند تا در عمل انگیزهای برای سرمایه گذاران به وجود بیاید. به عبارت دیگر، تصویب قوانین شرط لازم است اما کافی نیست.
وی در خصوص مصوبه برنامه هفتم توسعه مبنی بر امکان تهاتر روزانه ۱۵۰ هزار بشکه نفت با تجهیزات پتروپالایشگاهی خاطرنشان کرد: تجارت روشهای گوناگونی دارد. یکی از راههای تجارت، تهاتر است. در این روش، به جای اینکه پول و ارز جا به جا شود، کالا در ازای کالا مبادله میشود.
مقیمی گفت: تهاتر از روشهای مناسب برای دستیابی به تجهیزات پتروپالایشگاهی کشور است. نکته مهم این که توجه داشته باشیم نفت را با قیمت خوب به فروش برسانیم و دریافت تجهیزات با کیفیت و با شرایط مناسب در دستور کار قرار بگیرد.
نظر شما