تحولات لبنان و فلسطین

یک تحلیلگر ارشد مسائل راهبردی منطقه می‌گوید می‌گویم آنکه امروز در تله گرفتارشده نتانیاهو و دولت جنگ‌طلب اسرائیل است. وقوع یک درگیری و جنگ فراگیر امروز بیش از هرکسی برای اسرائیل ویران‌کننده و مخرب خواهد بود.

اسرائیل آسیب‌پذیرترین نقطه دنیاست / معادله رعب رژیم صهیونیستی با حملات ایران درهم‌ شکست

قدس آنلاین: عملیات موشکی سنگین سپاه با کلیدواژه وعده صادق۲ لبخند رجزخوانی نتانیاهو و مقامات رژیم اشغالگر قدس را به وحشت و لرزش دستانشان هنگام حضور مقابل دوربین‌ها بدل کرد.

درحالی‌که رسانه‌های غربی و اسرائیلی و کانال‌های فارسی‌زبان مواجب‌بگیر آن‌ها همچون ایران اینترنشنال، بی‌بی‌سی فارسی و صدای آمریکا عملیات روانی و پروپاگاندای گسترده‌ای را به راه انداخته بودند که ایران جرأت پاسخ به حملات اسرائیل علیه محور مقاومت و هدف قرار دادن رهبران آن همچون شهیدان  اسماعیل هنیه و سید حسن نصرالله و مستشاران نظامی خود در لبنان و سوریه را ندارد و برای هراساندن افکار عمومی مردم ایران این‌گونه وانمود می‌کردند که اسرائیل تله‌ای را برای کشاندن ایران به جنگی تمام‌عیار مقابل تهران قرار داده، شب گذشته با محقق شدن دومین وعده صادق جمهوری اسلامی ایران، گیج و سردرگم درحالی‌که تصاویر زنده اصابت ده‌ها موشک پیشرفته را به قلب تل‌آویو، محافظت‌شده‌ترین شهر جهان نشان می‌داد، پاسخ کوبنده ایران را عملیاتی بی‌اثر و شکست‌خورده می‌نامیدند.

اما بی‌شک معادلات سیاسی، امنیتی و نظامی منطقه از نقطه عطفی بنام عملیات وعده صادق۲ دگرگون‌شده و تأثیرات مختلف آن ازاین‌پس به‌مرور و به ترتیب نمایان خواهد شد.

گروه سیاسی قدس آنلاین بدین منظور برای بررسی آثار این عملیات، اتفاقات محتمل پس‌ازآن و شرایط منطقه در روزهای آتی با مصیب نعیمی کارشناس و تحلیلگر ارشد مسائل منطقه به گفتگو نشسته است. حاصل آن را در ادامه بخوانید:

* آقای نعیمی، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد پس از یک دوره سخت بردباری و صبر راهبردی ناگزیر به واکنش و پاسخ به اقدامات رژیم صهیونیستی علیه رهبران مقاومت و دفاع از منافعی ملی و امنیت خود شده است. از زمان ترور شهید هنیه در تهران تا امروز چه اتفاقی موجب شد تا عملیات وعده صادق۲ رقم بخورد؟

** من معتقدم آنچه زمینه‌ساز انجام عملیات موشکی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی شد نه‌فقط به تحولات و رویدادهای چند هفته اخیر و ترور شهید هنیه تا به شهادت رسانده سید حسن نصرالله که نتیجه بیش از ۱۰ ماه جنایت، نسل‌کشی و جولان ارتش این رژیم در نواز غزه بود که به دلیل بی‌عملی جامعه جهانی و حمایت کشورهای غربی به‌ویژه دولت آمریکا اسرائیل را بدان حد جری کرد که تصمیم بگیرد رفتاری را که با غزه داشته و ویرانی را که در این منطقه ببار آورده در لبنان هم تکرار کند و این مسئله امنیت و ثبات منطقه غرب آسیا را به‌طورجدی به مخاطره انداخته است.

در همین حال انعکاس جنایت‌ها و رفتارهای غیرانسانی و نقض مقررات بین‌المللی و ارتکاب نسل‌کشی و کودک کشی نظامیان رژیم صهیونیستی در غزه سبب شد تا افکار عمومی ملت‌های جهان نسبت به ماهیت واقعی این رژیم به یک درک دقیق‌تر و واقعی‌تر برسند و دریابند که نظام‌ها و مجامع بین‌المللی همچون سازمان ملل و شورای امنیت به دلیل سلطه آمریکا که خود حامی و مشوق این رژیم است قادر به حل بحران و توقف این جنایات نیست.

در چنین شرایطی نتانیاهو تصور می‌کرد قادر است دست به هر جنایتی بزند و در منطقه یکه‌تازی کرده و جولان بدهد تا آنجا که دیدیم مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که دیگر هیچ نیرویی نمی‌تواند نتانیاهو را متوقف کند.

چنین فضایی سبب شد تا رژیم صهیونیستی پا را از گلیم خود درازتر کرده و رهبر حماس را که میهمان جمهوری اسلامی ایران بود درت هرآن هدف قرار دهد.

پس‌ازاین اتفاق جمهوری اسلامی ایران برای فرصت دادن به مسیر دیپلماسی و سیاست در آستانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و اینکه به جامعه جهانی ثابت کند رژیم صهیونیستی یک تهدید امنیتی غیرقابل‌کنترل در منطقه است با راهبرد صبر استراتژیک به کشورهای حامی اسرائیل فرصت داد تا تصمیمی درست را بگیرند و اسرائیل را مهار کنند. ضمن اینکه این فرصت برای اقناع جامعه جهانی و افکار عمومی و حتی جریان‌های سیاسی داخل اسرائیل در مورد لزوم متوقف کردن نتانیاهو لازم به نظر می‌رسد، اما دومین خطای راهبردی این رژیم و هدف قرار دادن رهبر حزب‌الله نشان داد آن‌ها جز زبان زور چیز دیگری را نمی‌فهمند.

من بر این باورم که این عملیات و پاسخ ایران اگرچه دیرهنگام بود و باید قبل از وقایع لبنان و پس از ترور شهید هنیه انجام می‌گرفت، اما اقدامی بسیار مؤثر و دقیق بود.

استراتژیست‌های نظامی و سیاسی ایران همواره نشان داده‌اند که با محاسبات و طراحی بسیار دقیق و هوشمندانه عمل می‌کنند و هنر آن‌ها مانند هنر فرش‌بافی ایرانی‌ها ظریفانه درنهایت به یک نقش زیبا و دقیق ختم می‌شود.

اسرائیلی‌ها دچار این توهم شده بودند که ضربات کمرشکنی به محور مقاومت و ایران زده‌اند و باوجود حمایت آمریکا و تهدید و ارعاب جمهوری اسلامی ایران احتمالاً پاسخی به این ضربات نخواهد داد زیرا در میدان‌های دیگری هم درگیر است و نمی‌خواهد وارد یک تنش و جنگ شود به همین دلیل هم عملیات روانی سنگینی را روی مردم ایران پیاده کردند که کشور را در آستانه یک جنگ نشان دهند.

در چنین شرایطی طمع اسرائیل برای حمله نظامی مستقیم به لبنان و عملیات زمینی موجب شد جمهوری اسلامی ایران لازم بداند تا هشدار روشنی به سران این رژیم بدهد که صبر راهبردی تهران هم حدی دارد و البته توان پاسخگویی آن سطحی فراتر از تصور آن‌ها.

* آن‌طور که اشاره شد تحلیلگران حامی اسرائیل از شب گذشته این‌گونه مطرح می‌کنند که ایران در تله اسرائیل افتاده و یک جنگ تمام‌عیار رخ خواهد داد که در آن آمریکا هم به نفع اسرائیل ورود خواهد کرد و نتیجه آن شکست محور مقاومت خواهد بود؟ این تحلیل چقدر به واقعیت نزدیک است؟

** آن‌ها اگر هوش و ذکاوت داشتند می‌فهمیدند که عدم سازش و تسلیم فلسطینی‌ها پس از ده ماه جنگ و جنایت و نسل‌کشی در غزه و ویران کردن زیرساخت‌های آن، یعنی اینکه مقاومت تسلیم نمی‌شود و نه‌تنها از بین نمی‌رود که قوی‌تر و مصمم‌تر هم خواهد شد.

صهیونیست‌ها بر این باور بودند که می‌توانند مقاومت را با حذف رهبرانش متوقف کنند، اما حزب‌الله زمانی تأسیس شد که اسرائیل در قلب بیروت حضور داشت و حزب‌الله ساختار خود را به نحوی تنظیم کرد که چهار دهه دوام آورده و همین نیرو در سال ۲۰۰۰ اسرائیل را از لبنان بیرون کرد.

اسرائیل با این کشتار و جنایات در غزه نه‌تنها دشمنان جدیدی برای خود در منطقه و فلسطین و محور مقاومت ایجاد کرد که در میان افکار عمومی جهان هم منفورتر شد و الآن میزان مخالفت با اسرائیل به‌مراتب بیشتر از زمان قبل از جنگ غزه است.

من به‌صراحت می‌گویم آنکه امروز در تله گرفتارشده نتانیاهو و دولت جنگ‌طلب اسرائیل است. وقوع یک درگیری و جنگ فراگیر امروز بیش از هرکسی برای اسرائیل ویران‌کننده و مخرب خواهد بود.

حامیان این رژیم باید هم تلاش کنند که ایران را در موضع ضعف و آسیب‌پذیری جلوه دهند و این برای آن است که از ادامه این روند تنش که به زیان اسرائیل است جلوگیری کنند. اما اصلاً نباید به این تبلیغات و عملیات روانی آن‌ها توجه کرد.

طرف ضعیف در این مناقشه جمهوری اسلامی ایران و کشور ما با ۸۰ میلیون جمعیت و توان دفاعی بالا نیست. این اسرائیل است که با ۸ میلیونی که پس از حوادث اخیر با فرار شهرک‌نشین‌ها و مهاجرت معکوسشان به خارج حالا به ۵-۶ میلیون نفر رسیده، و عملاً یک پادگان محصور است، آسیب‌پذیرترین نقطه دنیا است.

لازم بود که یک حد یقف و خط قرمز برای این رژیم ترسیم شود تا بفهمند امکان ندارد ۱۶ میلیون جمعیت فلسطینی، ۱۰ میلیون نفر مردم لبنان، نیروهای مقاومت یمن، سوریه، عراق و البته جمهوری اسلامی ایران در برابر تجاوزگری آن‌ها با تهدید به جنگ و ترور برخی رهبران گروه‌های مقاومت تسلیم شوند.

* تأثیر حمله ایران و عملیات وعده صادق ۲ چه خواهد بود؟

** اقدام ایران به‌رغم برخی تعدیل‌ها و با توجه به مطالبه مردمی برای پاسخگویی، هوشمندانه و طبق یک محاسبه بین‌المللی انجام شد.

این عملیات اولاً به دوران رجزخوانی‌های مقامات رژیم صهیونیستی پایان داد هیمنه دروغین آن‌ها را از بین برد. افسانه نفوذناپذیری گنبد آهنین و ماشین جنگی اسرائیل با تصاویر سه‌شنبه‌شب برخورد موشک‌ها به تل‌آویو درهم‌شکسته شد.

ایران همچنین توان بالای نظامی و دفاعی خود را با نمایان کردن گوشه‌ای از توانمندی‌هایش نشان داد و خسارت‌های سنگین به مراکز نظامی این رژیم موجب رعب و هراس در ارتش اسرائیل شده است.

دستاورد دیگر این عملیات، پاسخ به مطالبه افکار عمومی هم در داخل ایران و هم در محور مقاومت و کشورهای اسلامی بود که موجب تقویت روحیه مقاومت شد.

این روند اسرائیل را در مسیر افول قرار داده و بیش از آن دولت و کابینه جنگ‌طلب این رژیم و شخص نتانیاهو را زیر فشار گذاشته است. دور از انتظار نیست که در هفته‌های آینده شرایط سیاسی داخلی و فشار مخالفان نتانیاهو به‌واسطه درخطر قرار دادن اسرائیل درهم‌شکسته خواهد شد و نتانیاهو به‌عنوان یک فرد خائن از صحنه دولت کنار گذاشته خواهد شود.

* آیا گمان می‌کنید رژیم صهیونیستی به این حمله موشکی پاسخ دهد و تنش را رو به تشدید ببرد؟

ماهیت و ذات و حیات این رژیم وابسته به تنش و درگیری است، اما تاب  تحمل آن‌هم بسیار محدود توخالی است.

عملیات دیشب اگرچه صهیونیست‌ها با سانسور شدید اجازه انعکاس و انتشار تصاویر خسارات را ندادند و به شهروندان خود هشدار دادند هرگونه انتشار اطلاعات درباره این حملات برخورد می‌شود اما قدرت حمله به حدی بود که قابل مخفی کردن نبود و تأثیرات سیاسی و روانی و امنیتی آن قابل جبران نیست.

این‌یک هشدار نه‌فقط به اسرائیل که به حامیان این رژیم هم بود که نه‌تنها اسرائیل دچار فروپاشی است که منافع غرب و آمریکا هم در منطقه در صورت تشدید درگیری نابود خواهد شد.

همین حالا هم ۱۵ درصد جمعیت سرزمین‌های اشغالی به دلیل فشارهای حزب‌الله و خالی شدن شمال اسرائیل آن را ترک کرده‌اند و پس از عملیات دیشب برآوردهای حاکی است تا ۵۰ درصد شهرک‌نشین‌ها و مردم اسرائیل مایل به ترک این سرزمین هستند.

در همین حال حمله دیشب ایران با بخش کوچکی ازت وان خدو انجام شد و یک قاعده نظامی است که در آغاز یک حمله باید از یک‌سوم توان نظامی استفاده کرد.

حجم ویرانی حمله دیشب برای اسرائیلی‌ها کافی است تا بدانند در صورت استمرار این مسیر چه بر سرشان خواهد آمد بنابراین خیلی جرأت واکنش بدون حمایت غرب و آمریکا را ندارند.

اسرائیلی‌ها ۱۰ ماه است که در غزه محصور علیه یک نیروی با امکانات محدود بنام حماس می‌جنگد و نتوانسته چند گروگان را آزاد کند، حال چگونه می‌خواهد در منطقه با ایران وارد جنگ شود که به معنای جنگ با کل محور مقاومت است.

به تعبیر و قول شهید سید حسن نصرالله اسرائیل با ایجاد موازنه رعب تاکنون در منطقه دوام آورده و این موازنه اکنون درهم‌شکسته و توان ارزیابی و تحلیل و پیش‌بینی آینده را ندارد بنابراین آنکه در تله افتاده خود نتانیاهو است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.