تحولات منطقه

بسیاری از شرکت‌های فناوری که با مصرف‌کننده‌ها سر و کار دارند، از گسترش غیرقانونی شهرک‌های صهیونیستی سود برده‌اند و در عین حال، زیرساخت‌ها و منابع مورد نیاز برای سرکوب فلسطینی‌ها و اجرای آپارتاید تل‌آویو را تسهیل کرده‌اند.

نقش غول‌های فناوری در جنایات رژیم صهیونیستی/ همدستی گوگل و اینستاگرام با صهیونیست‌ها؟
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

مشارکت غول‌های فناوری آمریکا در نسل‌کشی و آپارتاید رژیم صهیونیستی، به یک موضوع بسیار مهم در محافل حقوق بشر تبدیل شده‌است؛ همان محافلی که می‌گویند تکنولوژی باید برای بهبود زندگی بشر مورد استفاده قرار گیرد؛ نه برای جنایت!

دکتر محمود الحنفی، استاد حقوق بین‌الملل و حقوق بشر در مقاله‌ای در وبگاه شبکه الجزیره به موضوع استفاده رژیم صهیونیستی از فناوری دیجیتال برای ترور و سرکوب فلسطینی‌ها پرداخت و آن را از منظر حقوق بین‌الملل مورد بررسی قرار داده؛ او در این مقاله، نوع و کیفیت همکاری غول‌های فناوری جهانی با رژیم صهیونیستی را بررسی کرده است.

او گفت: در حالی که رژیم صهیونیستی به طور مداوم فلسطینی‌ها را مورد حمله قرار می‌دهد، نوآوری‌های تکنولوژیکی نه تنها برای تقویت امنیت، بلکه برای تقویت سیستم‌های نظارتی سرکوب‌گر و کشتار فلسطینی‌ها نیز استفاده می‌شوند. شرکت‌های بزرگ با ارائه ابزارها و تکنولوژی‌هایی که برای اهداف نظامی و امنیتی استفاده می‌شوند، در این روند شریک هستند. این امر منجر به نقض جدی حقوق فلسطینی‌ها می‌شود.

شرکت‌های فناوری به دنبال منافع اقتصادی در این روابط مشکوک با رژیم صهیونیستی هستند و در این مسیر از ارزش‌ها و اخلاقیات چشم‌پوشی می‌کنند. این امر ضرورت بررسی تأثیر پیشرفت‌ها [در حوزه تکنولوژی بر حقوق فلسطینی‌ها در فضای دیجیتال را نشان می‌دهد.

این نقض‌ها در استفاده از تکنولوژی‌هایی مانند هوش مصنوعی و سیستم‌های تشخیص چهره تجلی می‌یابد؛ به شکلی که ابزارهای فناوری پیشرفته، در افزایش هدف‌گیری فلسطینی‌ها نقش دارند.

استفاده از تکنولوژی برای نقض حقوق بشر

با وجود قوانین موجود، تکنولوژی به طور فزاینده‌ای به عنوان ابزاری برای نقض حقوق بشر، نه رفاه و تسهیل زندگی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. ابزارهایی مانند سیستم‌های نظارتی، هوش مصنوعی و تحلیل داده‌ها برای اهداف مبتنی بر تبعیض نژادی، مذهبی یا قومی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

الگوریتم‌های هوش مصنوعی گاهی اوقات برای تعیین اینکه چه کسی به خدمات خاصی، مانند بیمه یا وام، دسترسی دارد، استفاده می‌شوند که به نقض حریم خصوصی و آزادی بیان منجر می‌شود.

رژیم صهیونیستی به طور چشمگیری از تکنولوژی دیجیتال برای تقویت توانایی‌های نظامی خود استفاده کرده است که باعث تشدید رنج فلسطینی‌ها شده است. رژیم صهیونیستی از نوآوری‌های فناوری خود برای توسعه ابزارهایی که در عملیات نظامی و نظارت استفاده می‌شوند، بهره می‌برد.

رژیم ظالم با دانشگاه‌ها و شرکت‌های بزرگ فناوری قرار دادهایی بسته‌است تا تکنولوژی دیجیتال را به شیوه‌ای استراتژیک که توانایی‌های نظامی و امنیتی را تقویت می‌کند، توسعه دهند. این شراکت‌ها شامل همکاری با دانشگاه‌هایی مانند تل‌آویو و دانشگاه عبری می‌شود. تحقیقات در این دانشگاه‌ها به توسعه ابزارهای نظامی پیشرفته مانند سیستم‌های هوش مصنوعی و نظارتی کمک می‌کند.

شرکت‌هایی مانند NSO Group و Elbit Systems، به طور گسترده‌ای با این دانشگاه‌ها برای توسعه تکنولوژی‌هایی مانند برنامه‌های جاسوسی و پهپادها همکاری می‌کنند؛ علاوه بر این نتایج تحقیقات علمی برای افزایش کارایی ابزارهای نظارتی که در کرانه باختری و غزه مورد استفاده قرار می‌گیرند، بهره‌برداری می‌شود. همچنین دانشگاه‌ها در همکاری با ارتش رژیم صهیونیستی، دانشجویان را در زمینه‌های تکنولوژی و امنیت آموزش می‌دهند و استخدام می‌کنند. این امر به تولید نسل جدیدی از متخصصین که توانایی پشتیبانی از نوآوری‌های تکنولوژی و استفاده از آن‌ها برای کشتن فلسطینی‌ها و به خطر انداختن زندگی آن‌ها را دارند، منجر می‌شود.

چگونه رژیم صهیونیستی از تکنولوژی بهره می‌برد؟

 از جمله روابط مشکوک بین رژیم صهیونیستی و تعدادی از شرکت‌های بزرگ فناوری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گوگل و آمازون

 با پروژه “نیمبوس” خدمات محاسبات ابری را به دولت رژیم صهیونیستی ارائه می‌دهند. این قرارداد که در سال ۲۰۲۱ اعلام شد، ۱.۲ میلیارد دلار ارزش گذاری شده است. این همکاری، توانایی رژیم صهیونیستی برای استفاده از تکنولوژی در عملیات نظامی را تقویت می‌کند. محاسبات ابری به رژیم صهیونیستی اجازه می‌دهد تا داده‌ها را سریع‌تر و کارآمدتر تجزیه و تحلیل کند که توانایی‌های آنها در اجرای عملیات نظامی را ارتقا می‌دهد.

فیسبوک و اینستاگرام (Meta Platforms Inc.)

 این پلتفرم‌ها به دلیل حذف محتوای فلسطینی که جنایات را مستند می‌کند، مورد انتقاد شدید قرار گرفته‌اند. با وجود عدم وجود توافق رسمی اعلام شده بین این شرکت و رژیم صهیونیستی ، این پلتفرم‌ها به عنوان شریک استراتژیک تلقی می‌شوند. فیسبوک متهم به اعمال معیارهای دوگانه در برخورد با محتوای فلسطینی در مقایسه با محتوای صهیونیست‌ها شده است، که باعث تقویت سرکوب آزادی بیان می‌شود. در بسیاری از موارد، پست‌هایی که همبستگی با مسئله فلسطین را بیان می‌کنند یا نقض حقوق فلسطینی‌ها را نشان می‌دهند، حذف شده‌اند.

NSO Group(ان اس او گروپ)

 این شرکت صهیونیستی، نرم‌افزار “پگاسوس” را توسعه داده است که برای هک کردن تلفن‌های فعالان و روزنامه‌نگاران فلسطینی استفاده می‌شود. این استفاده، یک نقض جدی حریم خصوصی و امنیت شخصی به حساب می‌آید. با هک کردن تلفن‌های همراه، اطلاعات حساس جمع آوری می‌شود و این نرم‌افزار به عنوان ابزاری برای سازمان‌های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی عمل می‌کند.

Cognite Software (کاگ نایت سافت ویر)

این شرکت نروژی در توسعه سیستم‌های هوش مصنوعی برای نظارت، از جمله تکنولوژی‌های تشخیص چهره، مشارکت دارد. اگرچه این شرکت به طور مستقیم در توسعه سیستم‌های نظارتی صهیونیست‌ها نقشی ندارد، تکنولوژی‌های تشخیص چهره به طور گسترده توسط رژیم صهیونیستی استفاده می‌شود. گزارش‌هایی درباره سیستم‌هایی مانند Red Wolf و Wolf Pack برای نظارت بر فلسطینی‌ها وجود دارد.

Motorola Solutions (موتورولا سولوشن)

این شرکت آمریکایی، سیستم‌های نظارت را برای استفاده در ایست‌های بازرسی رژیم صهیونیستی ارائه می‌کند، که حرکت فلسطینی‌ها را محدودتر می‌کند. از این سیستم‌ها برای شناسایی و بازرسی تصادفی افراد هدف استفاده می‌شود. همچنین، برای ردیابی مقاومت فلسطینی در کرانه باختری و قدس به کار می‌رود، که به شناسایی و قتل یا بازداشت آنها منجر می‌شود.

این شرکت، همکاری گسترده ای با صهیونیست‌ها دارد، به ویژه در زمینه ارائه سیستم‌های ارتباطی و نظارتی که در شهرک‌ها و ایست‌های بازرسی رژیم صهیونیستی استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، این شرکت سیستم MotoEagle را توسعه داده است، یک سیستم نظارتی که در شهرک‌های صهیونیستی در کرانه باختری و در امتداد دیوار حائل به کار می‌رود. این سیستم از رادارها و دوربین‌ها برای شناسایی حرکات انسانی استفاده می‌کند. علاوه بر این، Motorola Solutions سیستم‌های ارتباط رمزگذاری شده را برای ارتش رژیم صهیونیستی و نیروهای پلیس ارائه می‌دهد، مانند سیستم تکتیکی “نِتسان” برای ارتباطات که به ارتش و سایر سازمان‌های امنیتی خدمات ارائه می‌کند. علاوه بر این، این شرکت قراردادهایی را با  صهیونیست‌ها برای ارائه سیستم‌های امنیت و نظارت برای پروژه‌های بزرگ مانند خط ریل راه آهن در قدس شرقی انجام داده است که باعث تقویت زیرساخت هایی می‌شود که شهرک‌نشین‌های صهیونیستی را به قدس غربی اشغال شده متصل می‌کند.

HP Inc. (Hewlett-Packard)

در ارائه سیستم‌های تکنولوژیکی که در موانع نظامی استفاده می‌شود، مشارکت داشته است. این سیستم‌ها شامل سیستم اثر انگشت زیست سنجی می‌شود که در ایست‌های بازرسی به کار می‌رود. این سیستم‌ها به تقویت جداسازی و تسهیل نظارت بر فلسطینی‌ها کمک می‌کنند، که این موضوع باعث تقویت اقداماتی می‌شود که آزادی رفت و آمد را محدود می‌کند.

Elbit Systems (البیت سیستم)

یکی از بزرگ‌ترین تأمین‌کننده‌های پهپادها است که در عملیات بمباران و عملیات نظامی علیه فلسطینی‌ها استفاده می‌شود. این شرکت طیف گسترده‌ای از سیستم‌های هواپیمایی را ارائه می‌کند، از جمله پهپادهای Hermes که برای جمع آوری اطلاعات امنیتی و انجام حمله‌های هوایی به کار می‌رود. ارتش اشغالگر از پهپادها در عملیات متعددی در نوار غزه، کرانه باختری و لبنان استفاده می‌کند که باعث شهادت ده‌ها نفر شده است.

Palantir Technologies (پالانتیر تکنولوژی)

این شرکت آمریکایی برای تجزیه و تحلیل داده‌های بزرگ توسط مقامات صهیونیستی استفاده می‌شود که در این مورد اطلاعات درباره فلسطینی‌ها برای اهداف امنیتی جمع آوری و تجزیه و تحلیل می‌شود و این عمل به اتخاذ سریع تصمیمات در میدان منجر می‌شود.

لازم به ذکر است که سیستم “لافندر” یک برنامه پیشرفته است که توسط ارتش رژیم صهیونیستی با استفاده از تمام شرکت‌های نام برده شده برای هدف گیری در طول عملیات نظامی به کار می‌رود. این سیستم از هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات درباره ساکنان غزه استفاده می‌کند. برخی منابع نشان می‌دهند که این سیستم حدود ۳۷,۰۰۰ فلسطینی را به عنوان اهداف محتمل شناسایی کرده است. فلسطینی‌ها و به خطر انداختن زندگی آن‌ها را دارند، منجر می‌شود.

زیمنس

شرکت فناوری و چند ملیتی زیمنس، که دفتر اصلی آن در مونیخ قراردارد، یکی از شرکت‌هایی است جزو طرف‌های همدست در جنایات رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود. این شرکت در زمینه اتوماسیون و دیجیتال کردن صنایع تولیدی، ساخت زیرساخت‌های هوشمند برای ساختمان‌ها و سیستم های توزیع انرژی و فناوری‌های پزشکی و خدمات بهداشت دیجیتال فعالیت می‌کند. محصولات این شرکت در سراسر رژیم اشغالگر و شهرک‌های غیرقانونی آن فراوان است. سیستم‌های کنترل ترافیک و چراغ‌های راهنمایی تولید شده توسط این شرکت مستقر در مونیخ در مناطقی از کرانه غربی که اهالی فلسطین از سفر به آنها منع شده‌اند، وجود دارند. در سال ۲۰۱۴، زیرمجموعه صهیونیستی این شرکت با نام RS Industries برنده مناقصه ارائه سیستم‌های کنترل ترافیک شهرداری بیت‌المقدس شد. بیت‌المقدس شرقی، که پایتخت فلسطین اعلام شده‌اس ودر سال ۱۹۶۷ اشغال شد. زیمنس علاوه بر این، در قطار سریع تل‌آویو- بیت‌المقدس سرمایه‌گذاری کرده و در سال ۲۰۱۸، برنده قراردادی به ارزش ۱ میلیارد دلار برای تأمین ۳۳۰ ماشین برقی به عنوان بخشی از پروژه برق رسانی رژیم صهیونیستی که شامل قطار سریع تل‌آویو - بیت‌المقدس است، امضا کرد. این پروژه بحث‌انگیز از دو منطقه کرانه غربی عبور می‌کند اما قرار است صرفاً مورد استفاده صهیونیست‌ها باشد. 

جنبش «خریدار اشغالگری نباشید (DBIO)» گفته است: «فعالیت‌های زیمنس نگران کننده است، زیرا در جهت ارائه خدمات و تجهیزات در جهت وجود و نگهداری شهرک‌های غیرقانونی است»

 دادگاه بین‌المللی علیه صهیونیست‌ها

این هفته، دادگاه بین‌المللی دادگستری (ICJ) حکم داد که حضور مستمرصهیونیست‌ها در سرزمین‌های اشغالی فلسطین غیرقانونی است و باید «هر چه زودتر» به پایان برسد. کارشناسان مسائل حقوق بین‌الملل گفته‌اند این حکم دادگاه لاهه می‌تواند راه را برای درخواست غرامت از رژیم صهیونیستی و نهادهای دیگر بابت انجام اقدامات غیرقانونی از سال ۱۹۶۷ باز کند.

به نوشته کریدل، چندین شرکت تکنولوژی غربی که نه تنها از گسترش غیرقانونی شهرک‌نشینی یهودی سود می‌برند، بلکه فعالانه ارائه‌دهنده زیرساخت‌ها و منابع اساسی مورد نیاز برای سرکوب فلسطینی‌ها و اجرای آپارتاید تل‌آویو هستند اکنون ممکن است موضوع شکایت قرار گیرند. پایگاه کریدل نوشته حکم دادگاه لاهه به معنی این است که فعالیت طولانی مدت شرکت‌های مذکور در اراضی اشغالی فلسطین اکنون می‌تواند به دلیل بیم از پیامدهای قانونی و شاید  مسائل دیگر در هاله‌ای از ابهام قرار گیرد.

زهرا جوانشیر_خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.