تحولات منطقه

وقت عبور از زیر ‌پرچم سبز گنبد حضرت(ع) که می‌رسد، دانش‌آموزان‌ و معلمان لحظه‌شماری می‌کنند، بوسه‌ای بر پرچم‌ می‌زنند و با تپش‌ قلبی از سر شوق و احساس از زیر آن عبور می‌کنند.

پشت نیمکت، سر سفره حضرت(ع)
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

اول صبح است. اول صبح چهارشنبه‌ای که به نام علی بن موسی الرضا(ع) متبرک شده ‌است. توی حیاط دبستان صف دانش‌آموزان شکل گرفته است، مانند هر روز اما با حال و هوایی متفاوت. ساعت ۸ که می‌شود دانش‌آموزان پشت به سکو و رو ‌به بارگاه منور رضوی می‌ایستند، دستان ظریف کوچکشان را رو به ‌آسمان می‌گیرند و صلوات خاصه حضرت رضا(ع) را می‌خوانند.

لحظه ویژه آن دمی رقم‌ می‌خورد که به سمت سکو برمی‌گردند و پیش رویشان خادمان حضرت را با پرچم سبز در دست می‌بینند که انتظار آن‌ها را می‌کشند. چه همهمه‌ای است، چه نگاه‌های خیره‌ای، چه چشم‌های بازی بدون پلک زدن و چه اشک‌هایی که روی گونه‌ها دختران محله پنجتن سر می‌خورد.

چند ثانیه کافی است تا دانش‌آموزان مدرسه پیام با دیدن‌ خادمان بارگاه منور رضوی و پرچمی که روی دست دارند، از حال و هوای بچگی وارد دنیای معنوی خود شوند، قرعه به نام آن‌ها خورده است تا در طرح چهارشنبه‌های رضوی میهمان حضرت(ع) باشند.

پشت نیمکت، سر سفره حضرت(ع)

برکات حیات در مشهدالرضا(ع)

حالشان مثال‌زدنی است. غافلگیر شده‌اند و اشک و لبخندشان به هم آمیخته‌ است. پیوند اشک و لبخند هر دو از سر شوق و شور. شاید آنچه تا همیشه در ذهن این بچه‌ها و اعضای خانواده‌شان بوده به یک باره رقم‌ خورده است، دانش‌آموزان دبستان پیام در روزی که انتظارش را نداشتند، میهمان امام رضا(ع) شده‌اند، بدون آنکه ژتونی در دست داشته‌ باشند و یا به مهمان‌سرای حضرت(ع) رفته باشند. بلکه سفره آقا آمده تا مدرسه آن‌ها. این دایره کرامت آقای مهربانی‌هاست که به وسعت شهر و کشور ما گسترانیده شده است.

صلوات خاصه شروعی بر یک روز خاص برای دختران پرشور و نجیب این‌ مدرسه است، در ادامه، ذکرها و نواهایی در باب توسل به امام رئوف(ع) در فضای مدرسه می‌پیچد. در آن‌ فضای معنوی هنوز پچ‌پچ‌ بچه‌ها ادامه دارد که امروز چه خبر است؟ برخی از برکت سفره حضرت(ع) برای دوستانشان می‌گویند و برخی هم در حال و هوای خود به دنبال پاسخی برای پرسش هستند که «صبحانه چی هست؟» یکی دو نفر خنده‌هایشان را پشت مقنعه‌هایشان مخفی کرده‌اند اما چشم‌های همه‌شان می‌درخشد. معلوم است از اینکه توی خانه خودشان میهمان آقا شده‌اند و خادمان برایشان صف احترام بسته‌اند، حسابی کیف کرده‌اند. کیفی که خاطره امروز را تا سال‌ها در ذهنشان ماندگار خواهد کرد. خاطره روزی که برای رفتن سر کلاس از زیر پرچم سبز حضرت(ع) گذشتند و سر سفره مهربانی‌اش لقمه نانی را به گرما و لبخند نوش جان کردند.

حال‌ و هوای معنوی، بهانه‌ای برای خدمت

پیش از صف بستن دانش‌آموزان، خادمان سبزپوش مهمان‌سرای حضرت(ع)، ‌ بغل‌بغل نان بربری‌ها را با خود ‌آورده‌اند تا بساط سفره صبحانه این دانش‌آموزان را مهیا کنند. این برنامه معنوی مدرسه پیام به همت اداره امور مجاورین حرم ‌مطهر رضوی برپا شده است تا بار دیگر بخشی از اهالی مشهدالرضا(ع) طعم شیرین همسایگی با شاه خراسان را بچشند.

مدیر امور مجاورین حرم‌ مطهر رضوی می‌گوید: «بیش از یک سال است که به برکت امام رضا(ع)، طرح چهارشنبه‌های امام رضایی در شهر مشهد مقدس اجرا می‌شود».

هادی غلامی‌ توضیح می‌دهد: «هدف ما از این‌ برنامه بسط فضای معنوی به خدمات اجتماعی است و سعی داریم از برکت حضور حضرت(ع) در این شهر، افراد بیشتری در حوزه‌های مختلف‌ بهره لازم را ببرند. در همین راستا در چهارشنبه‌های امام رضایی مدارس محوریت‌ دارند و سعی داریم بیشتر در این‌ مراکز آموزشی حاضر شویم‌ و با ایجاد فضایی‌ معنوی، پیوست اجتماعی خود را هم پیش ببریم».

پیوست اجتماعی مورد اشاره هادی غلامی، شامل حضور تیم روان‌شناس و گروه درمان است. علاوه بر این تعدادی از خادمان هم در نقش‌ مددکار جویای احوال دانش‌آموزان و خانواده‌های آن‌ها می‌شوند. مدیر امور مجاورین حرم مطهر رضوی توضیح می‌دهد: «با هماهنگی مدیر و کادر آموزش وضعیت درمانی و روان‌شناسی دانش‌آموزان رصد می‌شود تا اگر دچار کمبودی در این دو زمینه هستند از فضاهای خدماتی آستان قدس رضوی‌ بهره‌مند شوند تا به شرایط مطلوب برسند».

پشت نیمکت، سر سفره حضرت(ع)

عبور از زیر پرچم سبز گنبد برای رفتن به کلاس

خادمان حاضر در این برنامه با آغوشی مادرانه و پدرانه به سراغ این دانش‌آموزان می‌روند، با گفت‌وگو کار خود را آغاز و با شناسایی نیازهای این‌ دانش‌آموزان، مشاوره و پیگیری کار آن‌ها را شروع می‌کنند. به گفته غلامی این خدمات شامل ‌بینایی‌سنجی، مشاوره و روان شناسی، غربالگری درمانی، بررسی وضعیت توانایی مالی و کمبودهای آموزشی، ورزشی و زندگی‌ است.

وقت عبور از زیر ‌پرچم سبز گنبد حضرت(ع) که می‌رسد، دانش‌آموزان‌ و معلمان لحظه‌شماری می‌کنند، بوسه‌ای بر پرچم‌ می‌زنند و با تپش‌ قلبی از سر شوق و احساس از زیر آن عبور می‌کنند. پس از آن هم‌ نوبت یک صبحانه گرم‌ است که دانش‌آموزان پشت نیمکت کلاس ولی سر سفره حضرت(ع) حاضر شوند. به قول خادمان کوی حضرت(ع)، این حال و هوای معنوی بهانه‌ای است برای اینکه بتوان دایره خدمت به مجاوران حضرت(ع) را گسترش داد تا در سایه علی بن ‌موسی‌ الرضا(ع)، حال بهتری داشته باشند.

پشت نیمکت، سر سفره حضرت(ع)

نمک‌گیر سفره حضرت(ع)

معاون مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی هم در این چهارشنبه همراه خادمیاران در مدرسه پیام حاضر شده است. وحدت عماد ‌وظیفه خادمان را حضور در این عرصه می‌داند و می‌گوید: «این برنامه‌ها لازمه فضای فرهنگی ‌و آموزشی است، ‌ خدام‌ حضرت رضا(ع) این خدمت کردن را وظیفه خود می‌دانند تا به نیابت از امامشان ‌و آستان قدس رضوی نزد دانش‌آموزان حاضر شوند».

وحدت عماد ادامه می‌دهد: «برگزاری چهارشنبه‌های امام رضایی به این شکل سبب آشنایی دانش‌آموزان با سیره و مکتب حضرت رضا(ع) می‌شود و از طرفی طعم پذیرایی این سفره را می‌چشند و نمک‌گیر حضرت(ع) می‌شوند».

پشت نیمکت، سر سفره حضرت(ع)

مدیران در لباس خادمی آماده خدمت

برخی از مسئولان‌ و مدیران‌ شهری و استانی نیز که از خادمان حرم مطهر هستند در این چهارشنبه‌های امام رضایی حاضر می‌شوند تا بتوانند مسائل مطرح شده با حوزه کاری خود را پیگیری و به حل مشکلات شهروندان کمک کنند. شهردار منطقه۹ مشهد یکی از مسئولانی است که در مدرسه پیام حاضر شده است. او تجربه معنوی دانش‌آموزان را فرصتی طلایی برای آن‌ها می‌داند و هدف‌گذاری این‌ برنامه‌ها را تحسین‌ می‌کند. سعید حسینقلی‌زاده مقدم می‌گوید: «این بچه‌ها در سنی هستند که معصوم‌اند و ‌پاک، ‌ به این‌ واسطه آشنایی آن‌ها با شخصیت و کرامات امام رضا(ع)، در این دوره زندگیشان‌ می‌تواند در ذهنشان ماندگار باشد».

او ادامه می‌دهد: «این روز را به عنوان خادم بارگاه منور رضوی‌ در خدمت دانش‌آموزان و دبیران هستیم‌ تا مشکلات و درخواست‌های‌ خود را مطرح کنند، سعی خواهیم‌ کرد در این فرصت خدمت با تلاش ویژه‌ای موضوعات حوزه شهری را برای آن‌ها پیگیری کنیم».

غربالگری روح و جسم دانش‌آموزان

خادمان‌ بارگاه منور ‌رضوی با تیمی کامل از خادمیاران فضاهای مختلف حرم مطهر در این مدرسه حاضر شده‌اند، در کلاسی برنامه بینایی‌سنجی پیاده می‌شود، ‌در کلاسی دیگر مشاوران‌ پای حرف‌های دانش‌آموزان نشسته‌اند و از آن‌های تست‌های روان‌شناسی می‌گیرند، در دفتر مدیران هم‌ خادمان مددکار مشغول رصد وضعیت اقتصادی و خانوادگی برخی دانش‌آموزان هستند تا در صورت نیاز برای آن‌ها بسته‌های معیشتی، ‌ آموزشی و یا ورزشی تهیه کنند.

مهری گرامی، مسئول کلینیک باب الهادی(ع) مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی است که امروز با کمک همکارانش وضعیت روان‌شناسی بچه‌ها را رصد می‌کند. او می‌گوید: «برای کار روان‌شناختی روزهای چهارشنبه در کنار سایر ‌خادمان هستیم. سعی داریم در این روز از بچه‌ها یک شناخت ایجاد شود و در صورتی که نیاز به جلسات مشاوره داشتند این ‌روند را با آن‌ها ادامه خواهیم داد».

گرامی ادامه می‌دهد: «امروز به بچه‌ها گفته‌ایم یک درخت بکشند، بر اساس نقاشی آن‌ها وضعیت روان‌شناسی آن‌ها را آنالیز می‌کنیم، در صورتی که اختلالی رصد شود آن‌ها را به مرکز روان‌شناسی آستان قدس معرفی خواهیم کرد تا کار درمانی آن‌ها به صورت رایگان تا حصول کامل سلامت روح و روان فرد ادامه پیدا کند».

این وضعیت در فضای درمانی و بینایی‌سنجی هم وجود دارد و خدماتی در این حوزه ارائه می‌شود، تجربه حضور در مدارس، در چهارشنبه‌های گذشته سبب شده تاکنون چند بیماری در میان کودکان شناخته شود و آن‌ها در مسیر درمان قرار گیرند.

این روز یک خاطره خدمتی دیگر در ذهن خادمان‌ حضرت(ع) رقم‌ می‌زند و البته یک ‌خاطره ماندگار در ذهن دانش‌آموزان، مدیر و معلمان مدرسه پیام. کادر آموزش ‌این‌ مجموعه از شروع طرح پیگیر بودند تا خادمان در مدرسه‌شان حاضر شوند و این فرصت در سال تحصیلی جدید نصیبشان شد.

حالمان حسابی خوب شد

دانش‌آموزان در پایان میل کردن صبحانه هنوز هم آن حال و هوای معنوی خود را حفظ کرده‌اند. دستی به چوب‌پرهای خادمان‌ می‌کشند، غذایشان را برای‌ برکتش جمع‌ می‌کنند تا طعم آن را بقیه اعضای خانواده هم‌ بچشند و آخر دور خادمان جمع می‌شوند و ابراز تشکر و خوشحالی می‌کنند. آن قدر هیجان دارند که برای همکلام شدن با یکی دو نفرشان باید بیشتر صبر کنم. زهرا را از کمی پیش سر صف به خاطر دارم که خواندن مناجات چشم‌هایش را خیس کرده بود حالا اما چشم‌هایش همه خنده است. نانی را از سر سفره برداشته و می‌گوید: «این لقمه برای مادربزرگم است. از همان اول برنامه یادش بودم. عاشق غذای حرم مطهر است. کاش بود و مثل من می‌توانست از زیر پرچم آقا ردش کنم. حتماً حالش بهتر می‌شد. مثل همه ما که از صبح حالمان حسابی خوب است».

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.